REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Izdelki kolekcije Guess v Sloveniji dražji za 5-10 % kot v zahodni Evropi; podjetje kaznovano

Izdelki kolekcije Guess v Sloveniji dražji za 5-10 % kot v zahodni Evropi; podjetje kaznovanovir: Insajder.com

Evropska komisija je proizvajalcu oblačil Guess izrekla kazen skoraj 40 milijonov evrov zaradi omejevanja franšizijem glede prodaje njihovih izdelkov.

Junija 2017 je bila proti podjetju odprta uradna preiskava zaradi kršenja zakonodaje o konkurenci in sicer, če nezakonito omejuje franšizijem prodajo preko državnih meja znotraj enotnega trga EU.

Komisija je ugotovila, da podjetje dejansko krši zakonodajo in mu naložila kazen v višini 39.821.000 evrov. 

Komisija je ugotovila, da podjetje dejansko krši zakonodajo in mu naložila kazen v višini 39.821.000 evrov

Tako so ugotovili, da je podjetje prepovedovalo uporabo imena podjetja in kolekcij za namen reklamiranja spletnih iskanj, da brez predhodnega dovoljenja podjetja njihovih izdelkov niso mogli prodajati na svojih spletnih straneh, da niso smeli prodajati izven dodeljenega ozemlja, da niso smeli prodajati izdelkov znotraj mreže franšiz tega podjetja in da niso franšiziji mogli sami določiti končno ceno izdelka. 

Dalje je komisija še ugotovila, da so cene izdelkov tega podjetja v centralni in vzhodni Evropi (Bolgarija, Hrvaška, Češka, Estonija, Madžarska, Latvija, Litva, Poljska, Romunija, Slovaška in Slovenija) kar za 5 do 10 odstotkov dražje kot v državah zahodne Evrope. 

S tem je podjetje izvajalo nezakonito delovanje, ki je »oškodovalo evropske potrošnike uživanja enega izmed ključnih pridobitev evropskega skupnega trga in sicer možnost nakupovanja preko državnih meja za večjo izbiro in boljši nakup.«

To je omogočalo podjetju, da je ohranilo umetne visoke končne cene, še posebej v centralno- in vzhodnoevropskih državah.

Komisarka Margrethe Vestager, ki je zadolžena za to področje, je v ponedeljek dejala: »Guessovi dogovori o distribuciji so poskušala preprečiti evropskim kupcem, da bi kupovali v drugih državah, tako da so blokirali prodajalce, da oglašujejo in prodajajo preko meja. To je omogočalo podjetju, da je ohranilo umetne visoke končne cene, še posebej v centralno- in vzhodnoevropskih državah. Posledično, smo danes kaznovali Guess za njihovo obnašanje.«

Dalje je še poudarila, da je ta odločitev v skladu z novimi pravili o t. i. geo-blokiranju, ki so pričela veljati 3. decembra.  Podjetje je polno sodelovalo v preiskavi in razkrilo vse svoje pogodbe, zaradi česar je komisija naložila le polovico predpisane kazni. 
 

Komentarji