REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Italijanski premier vidi v sodelovanju s Kitajsko priložnost za svojo državo - in Evropo, ZDA, Japonska in EU pa zaskrbljene

Italijanski premier vidi v sodelovanju s Kitajsko priložnost za svojo državo  - in Evropo, ZDA, Japonska in EU pa zaskrbljenevir: Pixsell

Italija želi sodelovati v ogromnem načrtu Kitajske za infrastrukturo, »Silk Road«. 

Italija je prva večja zahodno industrializirana država, ki je s Kitajsko sklenila okvirni sporazum o kitajski pobudi za Silk Road.

S projektom Silk Road želi Kitajska vzpostaviti trgovske poti skozi Azijo v Evropo in Afriko.

Garrett Marquis je kitajski projekt poimenoval 'projekt nečimrnosti'. 

Med drugim predvideva naložbe v infrastrukture, kot so železniške proge in vozlišča, telekomunikacijska omrežja, ceste in pristanišča. ZDA, Japonska in več držav EU vidijo projekt kot poskus Kitajske, da poveča svoj vpliv v Evraziji in zunaj nje.

Luigi Di Maio, podpredsednik italijanske vlade, se je odzval na zaskrbljenost ZDA, da je Italija, njihova pomembna zaveznica, podprla kitajsko pobudo. Kitajska združuje številne (evropske) države z novo Silk Road; v prihodnosti bi lahko en del vodil tudi v Avstrijo

Luigi Di Maio
Luigi Di Maio, podpredsednik italijanske vlade | vir: Pixsell

Di Maio pravi, da spoštuje ameriških skrbi in da je cilj pobude, ki jo je podprl tudi kitajski predsednik Ši Džinping, preko starodavne infrastrukturne mreže povezati Kitajsko po kopnem in po vodi z jugovzhodno in osrednjo Azijo, Bližnjim vzhodom, Evropo in Afriko.

Poleg spodbujanja trgovine in naložb si Ši Džinping prizadeva spodbujati izmenjave na področjih, kot so znanost, tehnologija in kultura.

»Včeraj sem slišal, da so v ZDA zvonili alarmi, ker Italija želi podpisati pogodbo o Silk Road s Kitajsko,« je dejal Di Maio na nedeljskem dogodku v Italiji, ki so ga gostili zagovorniki njegovega vladajočega gibanja s petimi zvezdicami. »Če pogledamo Silk Road proti Kitajski v smislu našega izvoza, je jasno, da ne gre za politično obravnavo s Kitajsko, ampak samo za pomoč našim podjetjem,« je dejal. 

Italija je zaveznica Združenih držav in spoštuje njihove skrbi. Toda kitajski trg želi tudi italijanske izdelke in italijansko znanje.

Italija je zaveznica Združenih držav in spoštuje njihove skrbi. Toda kitajski trg želi tudi italijanske izdelke in italijansko znanje.

Garrett Marquis, tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost ZDA, je kitajski projekt poimenoval »projekt nečimrnosti«. 

»Italija je veliko svetovno gospodarstvo in odlična destinacija za naložbe. Ni potrebe, da bi italijanska vlada odobrila legitimnost kitajskemu projektu infrastrukture za nečimrnost,« je zapisal na Twitterju.

Italijanski premier Giuseppe Conte je v petek povedal, da bo podpisal okvirni sporazum za podjetje, ko bo kitajski voditelj v Italiji med 22. in 24. marcem. Kaj točno mora biti v sporazumu, ostaja še odprto.

Giuseppe Conte
Italijanski premier Giuseppe Conte | vir: Pixsell

Številne države Evropske unije so s Kitajsko podpisale memorandume o velikem projektu, vključno s Hrvaško, Češko, Madžarsko, Grčijo, Malto, Poljsko in Portugalsko.

Če bi Italija podpisala, bi bila prva članica skupine G-7, ki bi storila ta kšen korak. 

Rim med drugim upa, da bo lahko vlagal v kitajska pristanišča, kot sta Genova in Taranto. Italija in EU bosta imeli priložnost, da evropske standarde za finančno preglednost, zakonodajo in okolje vključijo v ta pomemben infrastrukturni projekt, je dejal Conte.

Sam se bo na potovanje na Kitajsko na drugi forum o Svilni cesti odpravil konec aprila, je dejal. Seveda bo tudi v stalnem dialogu z Združenimi državami.

Delite članek