REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Inflacija »topi« plače v Nemčiji: Večji padec kupne moči od pričakovanega

Inflacija »topi« plače v Nemčiji: Večji padec kupne moči od pričakovanegaZvezni statistični urad je sporočil, da so se realne plače glede na leto 2021 znižale za štiri odstotke. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Realne plače so se v Nemčiji lani znižale precej bolj od pričakovanj. To je bil največji padec po letu 2008, odkar so začeli objavljati te statistike, in hkrati tretji minus zapored.

Zvezni statistični urad je sporočil, da so se realne plače v primerjavi z letom 2021 znižale za štiri odstotke, poroča Spiegel.

Do zdaj je bil napovedan »le« minus v višini 3,1 odstotka. Tudi v dveh letih pandemije koronavirusne bolezni covid-19, v letu 2020 (-1,1 odstotka) in nato 2021 (-0,1 odstotka), je bilo izgub precej manj.

Sprememba realnih plač je merilo spremembe kupne moči zaposlenih.

Poenostavljeno povedano – absolutna rast plač se korigira z rastjo cen življenjskih potrebščin.

Realni zaslužki kažejo, koliko manj izdelkov je mogoče kupiti zdaj za trenutno plačo.

Razlog za bistveni popravek je sprememba osnove za izračun na novo bazno leto 2022.

Posledično so bila evidentirana tudi manjša podjetja, poleg zaposlenih za polni delovni čas, krajšim delovnikom in marginalnim delovnim časom pa so prikazane tudi vse druge vrste zaposlitev, kot so pripravniki in upokojenci, ki še imajo kakršen koli delovni angažma.

Tako so se bruto mesečne plače zaposlenih s posebnimi plačili v povprečju zvišale le za 2,6 odstotka. Po starem konceptu je bila rast 3,5-odstotna.

Visoka inflacija topi rast plač, ugotavljajo analitiki.

»Medtem ko je v letu 2020 k negativnemu gibanju nominalnih in realnih plač prispevala predvsem povečana uporaba skrajšanega delovnega časa, je v letu 2021, predvsem pa v letu 2022 visoka inflacija stopila rast nominalnih plač,« pojasnjujejo statistiki.

Cene življenjskih potrebščin so se lani v povprečju zvišale za 6,9 odstotka, precej bolj kot plače.

Tudi za tekoče leto številni strokovnjaki pričakujejo nadaljnji upad realnih plač, navaja nemški časnik.

Razlog za to je visoka stopnja inflacije, ki bo marsikateremu delavcu verjetno znova »požrla« dvig plač. Zvezna vlada v Berlinu za leto 2023 napoveduje 5,9-odstotno inflacijo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek