REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Globalni dolg dosegel nov rekord: V višine so ga pahnile najmočnejša gospodarstva

Globalni dolg dosegel nov rekord: V višine so ga pahnile najmočnejša gospodarstvaVečji del letošnje rasti svetovnega dolga je posledica povečanega zadolževanja velikih razvitih držav - ZDA, Japonske, Velike Britanije in Francije. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Svetovni dolg se je v prvi polovici leta povečal za 10 bilijonov dolarjev in dosegel nov rekord v višini 307 bilijonov dolarjev, poroča Iinštitut za mednarodne finance (IIF) s sedežem v Washingtonu.

IIF navaja, da ta vsota predstavlja 336 odstotkov svetovnega BDP-ja.

Inštitut za mednarodne finance je v svojem poročilu o dinamiki svetovnega dolga (državnega, podjetniškega, finančnega in gospodinjskega) za prvo polovico leta 2023 poudaril, da je bil pred desetimi leti svetovni dolg manjši za 100 bilijonov dolarjev.

Večji del letošnje rasti svetovnega dolga je posledica povečanega zadolževanja velikih razvitih držav - ZDA, Japonske, Velike Britanije in Francije.

Inštitut poudarja tudi opazen porast dolga v vodilnih svetovnih gospodarstvih v razvoju – na Kitajskem, v Indiji in Braziliji.

»Močen skok inflacije je bil glavni dejavnik ostrega zmanjšanja razmerja med dolgom in BDP-jem. Pričakujemo, da bo do konca leta svetovni dolg dosegel že 337 odstotkov svetovnega BDP-ja,« opozarja Inštitut za mednarodne finance.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek