REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Gintsburg: EU namerno zavlačuje z odobritvijo Sputnika V, strah jih je, da je cepivo bolj konkurenčno

Gintsburg: EU namerno zavlačuje z odobritvijo Sputnika V, strah jih je, da je cepivo bolj konkurenčnoSputnik V. Vir: Twitter

Medtem ko Jelko Kacin, slovenski »koordinator za cepljenje« sporoča, da v Sloveniji za razliko od nekaterih drugih držav prebivalci ne bodo mogli izbirati cepiv, vodilni znanstvenik, odgovoren za proizvodnjo ruskega cepiva Sputnik V (Sputnik Ve) ocenjuje, da Evropska unija namerno zavlačuje z odobritvijo njihovega cepiva, ki je bilo medtem že odobreno v več kot 60 državah sveta.

Alexander Gintsburg, direktor inštituta Gamaleja je za RIA Novosti dejal , da se »EU ne mudi« z odobritvijo cepiva Sputnik V zato, ker »jih je strah močnih prednosti cepiva, zaradi katerih bi to cepivo lahko bilo bolj konkurenčno kot proizvodi, ki jih evropska birokracija promovira doma.«

Že od marca cepivo preverja evropska agencija za zdravila EMA, komisar za notranji trg EU Thierry Breton pa je nedavno dejal, da EU »absolutno ne potrebuje« ruskega cepiva, kljub zelo počasni oskrbi držav članic z odmerki drugi cepiv, proizvajalcev z Zahoda.

Ruska tajna služba za tujo obveščevalno dejavnost (SVR), ki je podobna ameriški agenciji CIA pa je medtem zatrdila, da je bilo v več državah članicah EU veliko poskusov diskreditacij ruskega cepiva.

Kot primer tega je navedla tudi načelno zavrnitev cepiva s strani EU kljub »naraščajoči nevarnosti za življenja na tisočev evropskih državljanov.«

To torej pomeni, da EU zavlačuje, ker ščiti dobičke lastnih farmacevtskih velikanov - na račun umirajočih ljudi.

EU zavlačuje, ker ščiti dobičke lastnih farmacevtskih velikanov - na račun umirajočih ljudi.

Namestnica ruskega predsednika vlade Tatjana Golikova je medtem ponovila poziv državljanom Rusije, da naj se cepijo in dejala, da se je zanimanje za cepljenje v Rusiji v zadnjem času »dramatično povečalo.«

Doslej so z najmanj enim odmerkom cepili okoli 7 milijonov ljudi, vendar je to še vedno bistveno manj, kot je cepljenih v Evropi, ZDA, Izraelu ali Veliki Britaniji.

Po nekaterih ocenah pa bi lahko bili tudi vsi prebivalci Rusije cepljeni do junija letos.

Medtem se proizvodnja Sputnika V seli v druge države.

Inštitut »Torlak« v Beogradu je z ruskim Fondom za direktne investicije (RFID) in podjetjem Generium podpisal sporazum o transferju tehnologije, da bi se lahko cepivo Sputnik V pričelo proizvajati v Srbiji.

Gre za podatke, ki so zelo občutljivi in si jih lahko zaupajo samo partnerji, ki imajo »ogromno medsebojno zaupanje«, je dejal srbski minister Nenad Popović.

Cepivo Sputnik V
Cepivo Sputnik V. Vir: Twitter

Vzroci izdelanega cepiva iz inštituta Torlak bodo sedaj poslani v Rusijo in ko Gameleja potrdi kvaliteto, bodo v Torlaku pričeli s proizvodnjo cepiva – predvidoma 20. maja letos.

S tem bo Sputnik V vendarle prišel »v Evropo«, pa čeprav še ne v EU - Srbija, pridružena članica EU bo namreč postala prva država v Evropi, ki bo proizvajala Sputnik V, zase in za izvoz.

Tako blizu, le dobrih 500 kilometrov od Ljubljane. Nekaj sto kilometrov do meje...

V državi, ki jo vodi do Janeza Janše in tudi Slovenije tako prijateljsko razpoložen predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Toda hkrati, zaradi s sovraštvom iz devedesetih let prejšnjega stoletja zaslepljenih politikov, ki vladajo v Sloveniji - tako neizmerno daleč...

Ampak vse skupaj je pravzaprav še huje - Slovenija, na primer, ne upošteva in ne priznava cepljenja s Sputnikom V kot veljavnega.

Zato vse cepljene s Sputnikom V v Sloveniji čaka - karantena...

Težko se je izogniti vtisu, da gre zgolj za ljubosumnost in škodoželjno željo sedanje desničarske vlade, da znova diskriminira, tokrat ne po narodnosti prebivalca, pač pa po narodnosti cepiva.

Delite članek