REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Geopolitične igrice: Sputnik V je »kvalitetno cepivo«, v EU pa se bo kljub pomanjkanju proizvajalo samo za - izvoz iz EU!

Geopolitične igrice: Sputnik V je »kvalitetno cepivo«, v EU pa se bo kljub pomanjkanju proizvajalo samo za - izvoz iz EU!Avstrijski kancler Sebatian Kurz. Vir: Twitter

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je dejal, da bi se država lahko vrnila v normalno življenje »v treh mesecih«, ker bo do tedaj mogoče cepiti vse prebivalce.

'Vsak Avstrijec naj bi imel vsaj priložnost, da v naslednjih 100 dneh dobi vsaj en odmerek cepiva,' je dejal Kurz.

Ob tem je dejal, da bo kampanja cepljenja pospešena, če bo Avstrija kupila rusko cepivo Sputnik V.

Vsak Avstrijec naj bi imel vsaj priložnost, da v naslednjih 100 dneh dobi vsaj en odmerek cepiva, je dejal Kurz v video poslanici državljanom.

»Če bomo uporabili Sputnik, potem lahko pospešimo,« je dodal.

Po avstrijskem načrtu bodo vsi starejši od 65 let cepljeni do konca aprila, starejši od 50 let pa do konca maja. Vsi ostali naj bi se začeli cepiti junija.

Szijarto med cepljenjem s cepivom Sputnik V : Vir: Facebook
Madžarski zunanji minister Péter Szijjártó med cepljenjem s cepivom Sputnik V. Vir: Facebook

Če bo vse teklo po načrtu, »se lahko vrnemo v normalno življenje poleti« je dejal Kurz in poudaril, da je cepljenje starejših »prelomna točka.«

Mario Clerici: 'Sputnik V je fantastičen proizvod, to je brez dvoma eno od najboljših cepiv proti covidu-19. Mislim da je Sputnik V res najboljše cepivo, ker je pokazal učinkovitost, ki se lahko meri s Pfizerjevim cepivom, istočasno pa je bistveno cenejše in veliko enostavnejše za hranjenje.'

Medtem se je situacija v nekaterih delih Avstrije popravila, v drugih pa poslabšala.

Bolnišnice na Dunaju, v Spodnji Avstriji in na Gradiščanskem se soočajo s še posebej visokimi številkami pacientov zaradi covida-19.

V Avstriji je prvi odmerek cepiva dobilo več kot 1,2 milijona ljudi oziroma okoli 16,11 odstotka prebivalstva.

Avstrijska vlada bo naslednji teden sicer naročila milijon odmerkov cepiva Sputnik V, kljub temu, da cepivo še ni odobreno s strani evropske agencije EMA.

Medtem je Robb Butler, direktor evropske izpostave WHO dejal, da bo svet potreboval vsa cepiva, vključno s cepivi AstraZenece in tako tudi Sputnik V, da premaga pandemijo.

»Sputnik V je, po tem kar smo videli v Rusiji in iz podatkov, ki so na voljo, učinkovito in varno cepivo, vendar mora še vedno skozi proces certificiranja, da bi bilo pripravljeno za veči trg,« je ocenil Butler.

Cepiva na izbiro izven Slovenije in slovenski minister za zdravje Janez Janša
Janševi zavezniki nabavljajo Sputnik V, toda predsednik slovenske vlade ne popušča pred sirenami pragmatizma in hrabro vztraja pri mučnem, počasnem in nadvse smrtonosnem cepljenju prebivalstva Slovenije, ki bo trajalo še dolge mesece in morda - leta ... Vir: Twitter

Nedavno so o pripravljenosti EU, da naroči tudi ruska cepiva – v Rusiji so registrirana že tri – govorili tudi ruski predsednik Vladimir Putin, nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron.

Da so zapleti s Sputnikom V del geopolitičnih iger med EU in Rusijo pa je prepričan znani italijanski imunolog, profesor državne univerze v Milanu Mario Clerici.

Pogovor je tekel tudi o skupni proizvodnji cepiva.

Ruski farmacevtski koncern R-Pharm že od junija letos načrtuje proizvodnjo tega cepiva tudi na Bavarskem.

Da so zapleti s Sputnikom V del geopolitičnih iger med EU in Rusijo pa je prepričan znani italijanski imunolog, profesor državne univerze v Milanu Mario Clerici.

»Sputnik V je fantastičen proizvod, to je brez dvoma eno od najboljših cepiv proti covidu-19. Mislim da je Sputnik V res najboljše cepivo, ker je pokazal učinkovitost, ki se lahko meri s Pfizerjevim cepivom, istočasno pa je bistveno cenejše in veliko enostavnejše za hranjenje,« je dejal profesor Clerici.

Dejstvo, da je Evropa ne uporablja, pa je pripisal »geopolitičnim razlogom.«

»Toda iz zornega kota medicine je to nepopisna neumnost. Morali bi takoj kupiti to cepivo, ker dobro opravlja svoje delo in ne stane veliko,« je dejal profesor, ki ocenjuje, da EMA morda ne bo nikoli dovolila uporabe tega cepiva.

Na to kaže izjava komisarja za vprašanje notranjega trga Thierryja Bretona,  ki je 21. marca dejal, da »Evropski uniji ni potrebno rusko cepivo Sputnik V« in zatrdil, da Evropska komisija sicer »ne dvomi v kvaliteto Sputnika V«, da pa je »znano, da ima Rusija težave s proizvodnjo cepiva.«

Vladimir Putin in Sputnik V
Vladimir Putin in Sputnik V. Vir: Twitter

Seveda pa se zastavlja logično vprašanje – zakaj EU, če ne dvomi v kvaliteto cepiva, ne izda dovoljenja za uporabo in nato težave s proizvodnjo prepusti Rusiji?

Sputnik V je sicer za uporabo že registriran v kar 50 državah sveta – ne pa tudi v večini držav EU.

Cepivo Sputnik V se bo iz Italije lahko izvažalo v okoli 40 drugih držav, tudi v Češko, Madžarsko in Slovaško, kjer je uporaba tega cepiva že odobrena.

Z njegovo pomočjo pa je bilo pred najhujšimi posledicami pandemije uspešno »rešenih« že kar nekaj držav – v bližini Slovenije sta po tem cepivu posegli na primer Madžarska in tudi Srbija.

Pri tem je v Švici podjetje Adienne Pharma & Biotech že sklenilo sporazum o proizvodnji cepiva Sputnik V na ozemlju Italije.

Toda na trgu EU to cepivo ne bo mogoče uporabiti brez dovoljenja agencije EMA.

Lahko pa se cepivo proizvaja v EU in izvaža v okoli 40 drugih držav, tudi v Češko, Madžarsko in Slovaško, kjer je uporaba tega cepiva že odobrena.

Kupila bi ga morda lahko tudi Slovenija – toda le zakaj, saj vsi vidimo, kako uspešno se Janševa vlada bori s pandemijo s cepivi, ki jih je, kot trdijo pristojni, več kot dovolj

Delite članek