REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Financial Times: Energetska kriza v EU bo trajala še leta

Financial Times: Energetska kriza v EU bo trajala še letaUkrajinska vojna, ki so jo vzpodbudili v ZDA, je zaprla plinske tokove. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Evropska unija se bo še dolga leta soočala s težavami pri nadomeščanju ruske dobave plina, ugotavljajo analitiki Financial Timesa.

Energetske težave EU bodo trajale več let, če bo povpraševanje po plinu ostalo visoko, nove oskrbe pa ne bodo zagotovljene, je v petek poročal Financial Times, ki se sklicuje na direktorje in stratege industrije.

Strokovnjaki so opozorili, da tudi popolnoma napolnjena skladišča plina pred zimskimi meseci ne morejo zagotoviti zadostne zaloge naslednje poletje in naslednjo zimo.

Doslej je namreč EU zime preživela brez težav s polnimi skladišči – a le, če je istočasno bil omogočen stalen dotok plina iz Rusije.

Smo v plinski krizi in še naprej bomo v nekoliko krizni obliki naslednji dve ali tri leta.

Trenutno Rusija dobavlja samo še 10 odstotkov plina kot pred vojno.

Toda tudi dotok teh količin bo najbrž že zelo kmalu - ustavljen.

Dotok ruskega plina je sedaj bistveno okrnjen, plin iz bližnjevzhodnih in ameriškega trga pa prihaja v majhnih količinah.

In je zelo drag.

Države EU so uspele napolniti svoja skladišča plina do 90 odstotkov konec septembra, ko se povpraševanje po ogrevanju običajno začne povečevati.

Analitiki, ki jih navaja FT, menijo, da mora EU drastično zmanjšati povpraševanje po energiji in najti dodatne zaloge plina za regijo.

Vse to je posledica zmanjšanja ruske dobave zaradi pritiskov sankcij, povezanih z Ukrajino.

»Smo v plinski krizi in še naprej bomo v nekoliko krizni obliki naslednji dve ali tri leta je za FT povedal Sid Bambawale, vodja oddelka za utekočinjeni zemeljski plin za azijsko regijo pri Vitolu.

»Torej ne razvijajmo lažnega občutka varnosti,« je poudaril Bambawale med azijskim vrhom o surovinah v Singapurju.

Po besedah ​​Russella Hardyja, izvršnega direktorja Vitola, bi morale cene plina ostati dovolj visoke, da bi poleti zmanjšale povpraševanje industrijskega sektorja, da bi lahko ponovno napolnili skladišča.

Bo cena plina izničila državne pomoči?
Bo cena plina izničila državne pomoči? Vir: Zajem zaslona, Twitter

To pa seveda pomeni manj industrijske aktivnosti.

Velika energetska kriza, s katero se sooča EU, je nastala po uvedbi več krogov sankcij proti Rusiji, ki je bila nekoč njen največji dobavitelj zemeljskega plina.

Energetski krč v regiji se je dramatično zaostril v začetku julija po prvih motnjah ruske dobave v številne države EU.

Moskva je zmanjšanje dobav pripisala težavam z vzdrževanjem turbin za plinovod Severni tok zaradi sankcij, uvedenih proti Rusiji.

Paradoks evropske oskrbe s plinom je torej, da bo (kot se v Evropski komisiji že hvalijo) plina v EU res dovolj – a le, če bo evropsko gospodarstvo slabo delovalo.

Plinovod je bil pozneje v najmanj treh podvodnih eksplozijah uničen septembra.

Omenjene ugotovitve FT torej znova potrjujejo najbolj črne scenarije glede prihodnosti evropskega gospodarstva, o katerih smo že poročali.

Paradoks evropske oskrbe s plinom je torej, da bo (kot se v Evropski komisiji že kratkovidno hvalijo) v EU plina res dovolj – a le, če bo evropsko gospodarstvo slabo delovalo.

Zapiranje gospodarskih dejavnosti bo sicer omogočilo, da plina ne bo zmanjkalo...

Ni dvoma, da bi zapiranje gospodarskih dejavnosti hkrati pospešilo inflacijo, brezposelnost, recesijo...

In tako naprej…

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek