REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Evropejci in Američani stiskajo pasove, EU in ZDA pa že razveljavljata sankcije proti Rusiji

Evropejci in Američani stiskajo pasove, EU in ZDA pa že razveljavljata sankcije proti RusijiSaknkcije proti Rusiji, kot jih vidi Song Chen iz China Daily. Vir: Posnetek zaslona

V zadnjem času se je zgodilo več premikov, ki kažejo, da so ostre sankcije Evropske unije in ZDA proti Rusiji privedle do nasprotnih učinkov in da jih politične elite v Bruslju in Washingtonu počasi in tiho že - opuščajo.

V zadnjem času se je zgodilo več premikov, ki kažejo, da so ostre sankcije EU in ZDA proti Rusiji privedle do nasprotnih učinkov in da jih politične elite v Bruslju in Washingtonu počasi in tiho že opuščajo.

Najprej so iz Kanade v Nemčijo pred koncem servisnega obdobja na plinovodu Severni tok 1 pričeli vračati predhodno »zaplenjene« ruske turbine za transport plina.

Nato je padla mednarodnopravno nezakonita blokada ruske eksklave Kaliningrad, saj je EU ponovno dovolila prevoz cementa in alkohola med matico Rusijo in eksklavo Kalinongrad.

Gre seveda za promet med dvema deloma Rusije, ki ga EU, če se ne bi želela vmešavati v ruske notranje zadeve, seveda sploh ne bi smela omejevati.

Nekateri analitiki so bili mnenja, da bi Rusija lahko z vojsko odprla koridor do Kaliningrada preko Litve in s tem začela vojno z zvezo NATO.

Toda Rusija je v odgovor EU zagrozila s prepovedjo vsega prometa blaga do Litve preko svojega ozemlja.

Izkazalo se je, da imajo baltske države izjemno velik obseg trgovine s Kitajsko, zato bi bila škoda ogromna - in EU je popustila.

Vzporedno so potekala pogajanja o izvozu žita, ukrajinskega in ruskega in so že blizu uspešnega zaključka.

Medtem so ZDA razveljavile sankcije proti podjetju »Gazprom Germania«, hčerki podjetja Gazprom iz Rusije.

ZDA so obenem razveljavile sankcije proti Rusiji, ki se nanašajo na umetna gnojila, hrano, kmetijstvo, semena, medicinsko opremo ter promet z zdravili.

Istočasno pa so ZDA znova zaprle vrata svojega veleposlaništva v Ukrajini, ameriško zunanje ministrstvo pa je vse državljane ZDA opozorilo pred hujšimi napadi z izstrelki in zaostritvijo vojne – kar pomeni, da Rusija do teh »odpustkov« glede sankcij ni prišla z obljubo o zmanjšanju vojaških aktivnosti v Ukrajini.

Prej nasprotno.

Skratka, medtem ko državljane EU in ZDA pestijo vsak dan vse višje cene, politiki pa prepričujejo javnost v nujnost sankcij po drugi strani države, ki so sankcionirale Rusijo že zelo potihoma odstopajo od pomembnega dela sankcij.

In s tem dokazujejo to, kar so kritiki sankcij Zahoda proti Rusiji ves čas trdili – da so in bodo neuspešne.

Delite članek