REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Evro v najdaljšem padcu, odkar obstaja

Evro v najdaljšem padcu, odkar obstajaVrednost evropske valute pada že devet tednov zapored. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Evro se sooča z najdaljšim zaporednim padcem od uvedbe, med drugim tudi zaradi upanja, da bo Evropska centralna banka (ECB) prenehala zviševati obrestne mere.

Valuta pada že devet tednov, kar je najdaljši negativni niz v zadnjih dveh desetletjih oziroma odkar je v uporabi.

Evro je v primerjavi z dolarjem oslabel za 5,6 odstotka, potem ko je sredi julija dosegel vrh in je trenutno blizu najnižje ravni po marcu.

V zadnjih mesecih trgovci opuščajo evro zaradi strahu, da bo ECB ob poslabšanju svetovnega gospodarstva še bolj zaostrila svojo denarno politiko, piše Bloomberg.

»ECB je pravkar dala vlagateljem, ki verjamejo v nadaljnjo krepitev dolarja, še en razlog, da stavijo na padec vrednosti evra.

Verjamemo, da bo padec vrednosti evra dobil zagon, ne le glede na dolar, ampak tudi na druge valute,« je povedal Dipak Shah, vodja oddelka za trgovanje z valutami G-10 pri »Nomura Holdings«.

Bloomberg pojasnjuje, da so analitiki popravili napovedi o vrednosti evra ob koncu leta in trenutno velja, da bo evro vreden 1,09 dolarja, v primerjavi s prejšnjo oceno, ki je bila 1,12 dolarja.

Evro se je v tem tednu doslej znižal za 0,5 odstotka na 1,07 dolarja.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek