REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Destruktivno: vsa podjetja v Evropi že izključujejo ameriško intelektualno lastnino

Destruktivno: vsa podjetja v Evropi že izključujejo ameriško intelektualno lastninoTrump in Hauser (ARM)
Spor zaradi kitajskega podjetja Huawei bo za ARM »neverjetno škodljiv«, pravi ustanovitelj britanskega tehnološkega velikana.

Potem ko je ameriški predsednik Donald Trump prepovedal sodelovanje ameriških podjetjem s kitajskim tehnološkim podjetjem Huawei, so ameriška podjetja Intel, Qualcomm, Xilinx in Broadcom prekinila razmerje s podjetjem Huawei.

Huawei pa je  najbolj prizadelo, prav ko je podjetje ARM iz Združenega kraljestva, ki izdaja dovljenja za licenciranje čipov za mobilne naprave in strežnike, naročilo osebju, da preneha sodelovati s Huaweijem. Nato je sledil še Google, ki je napovedal, da z njimi ne bo delil aplikacij, ki so na voljo v napravah podjetja, ki so torej del mobilnega operacijskega sistema Android.

Podjetje ARM s sedežem v Cambridgeu je bilo namreč prisiljeno prekiniti poslovanje s Huaweijem po tem, ko je ameriški predsednik Donald Trump kitajskega izdelovalca telefonov uvrstil na prepovedan seznam. Podjetje je pod vplivom novih omejitev zaradi velikega števila komponent, ki se uporabljajo v njegovih čipih in so oblikovani v ZDA.

Spor zaradi kitajskega podjetja Huawei bo za ARM »neverjetno škodljiv« in bo imel »neverjetno velik učinek« na britansko podjetje, pravi ustanovitelj britanskega tehnološkega velikana.

ARM, katerega čipi se uporabljajo v Huaweijevih pametnih telefonih in strežnikih za podatkovne centre, je bil v letu 2016 v največji poslovni transakciji prodan japonskemu investicijskemu gigantu SoftBank za 24 milijard funtov.

SoftBank, ki ga vodi ekscentrični milijarder Masayoshi Son, se je kot del prevzema obvezal, da bo sedež podjetja ARM ostal v Cambridgeu in da bo povečal število zaposlenih v Združenem kraljestvu.

Trump in Huawei Vir:The Live Mirror

Ustanovitelj ARM, Hermann Hauser pa trdi, da bodo tudi druge stranke začele omejevati svojo izpostavljenost izdelkom, ki vsebujejo ameriško tehnologijo, kot so denimo tudi izdelki ARM.

»To je kratkoročno res zelo škodljivo za Huawei, dolgoročno pa bo neverjetno bolj škodljivo za ARM in Google ter ameriško industrijo,« je opozoril.

Jasno je, da ta prepoved ne vpliva samo na kitajska podjetja. Njene dolgoročne učinke bodo občutila podjetja po vsem svetu.

»Vsak dobavitelj na svetu bo začel razmišljati o tem, kako zmanjšati nevarnost, da ne bi ameriški predsednik ukinil njihovo proizvodnjo. Vse razprave, ki jih trenutno opravljam s podjetji v Evropi, so o tem, da gredo skozi svoj portfelj intelektualne lastnine in izključujejo ameriško intelektualno lastnino, kar je strašno žalostno in destruktivno,« še dodaja ikona računalniške industrije.

Večina intelektualne lastnine podjetja ARM je bila ustvarjena v Evropi, toda določen del so v preteklosti, brez razmišljanja, ustvarili v ZDA. Mnogi izdelki ARM zato vsebujejo ameriško intelektualno lastnino.

»ARM je moral slediti navodilom ameriškega predsednika,« navaja 70-letnik.

Če lahko ZDA ustavi kitajsko podjetje, lahko seveda ustavi katero koli drugo podjetje na svetu.

Hauser, ki je zdaj soustanovitelj in partner podjetja za zagonsko tehnologijo Amadeus Capital, je dejal, da to »ni sprejemljiv položaj za neameriško podjetje«.

Če lahko ZDA ustavijo kitajsko podjetje, lahko seveda ustavijo katero koli drugo podjetje na svetu.

»Z izkoriščanjem te neverjetne moči, ki jo imajo nad drugimi podjetji, vsa podjetja na svetu zdaj razmišljajo: Ali res želim biti v položaju, ko me bo ameriški predsednik lahko ukinil?' Ko se pogovarjam z ljudmi v industriji, so zelo previdni pri tem, da ne kupujejo ameriških izdelkov,« poudarja Hauser.

Kritiki se bojijo, da bi kitajska država lahko uporabljala Huaweijevo opremo za vohunjenje. Podjetje to zanika in zavrača očitke tesne povezave s kitajsko vlado.

Podporniki podjetja pa trdijo, da ZDA zlorabljajo Huawei kot »nujno žrtev« v svoji trgovinski vojni s Kitajsko.

Trump in Huawei Vir:YouTube

Britanska vlada je po poročilih medijev že odobrila uporabo opreme Huaweija v »ne-osrednjih« področjih omrežja 5G, kot so antene.

Večina podjetnikov v industriji, je že zelo previdnih, da ne kupujejo ameriških izdelkov.

Pred kratkim je EE postal prvi mobilni operater v Združenem kraljestvu, ki je začel izvajati 5G podatkovno omrežje naslednje generacije.

Vodafone je potrdil, da bo lansiral 5G v juliju. Vendar pa niti EE niti Vodafone, ne vključujeta Huaweijevih pametnih telefonov v svoja 5G lansiranja.

Tiskovni predstavnik ARM je za medije dejal: »Glede na razvijajočo se naravo situacije, je na tej točki prezgodaj napovedati, kakšen vpliv bo zadeva s podjetjem Huawei imela na poslovanje ARM. Zelo pozorno spremljamo razmere, vzpostavljamo dialog z oblikovalci politik in upamo na hitro rešitev.«

Zdaj je že jasno, da Trumpova poteza ne vpliva samo na kitajska podjetja. Dolgoročne posledice bodo, žal, občutila podjetja po vsem svetu.

Delite članek