REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Dedolarizacija v polnem teku: Brazilija in Kitajska sklenili trgovinski dogovor in opustili ameriško valuto

Dedolarizacija v polnem teku: Brazilija in Kitajska sklenili trgovinski dogovor in opustili ameriško valutoPredsednik Brazilije Lula da Silva in nekdanji predsednik Kitajske Hu Jintao na vrhu držav BRICS 15. aprila leta 2010. Zdaj je dokončno: Namesto v dolarjih bodo trgovinske in druge transakcije med državama v prihodnje potekale v juanih in realih. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Brazilija in Kitajska sta dosegli dogovor o opuščanju ameriškega dolarja v korist lastnih valut v trgovinskih transakcijah, poroča Fox News.

Sporazum bo Kitajski in Braziliji omogočil neposredno izvajanje trgovinskih in finančnih transakcij z menjavo juanov za reale - ali obratno - namesto da najprej pretvorita svoje valute v ameriški dolar.

Nič več konverzij v ameriške dolarje. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Brazilska agencija za spodbujanje trgovine in naložb (Apex Brasil) je dejala, da naj bi novi dogovor »zmanjšal stroške« in »spodbudil še večjo dvostransko trgovino ter olajšal naložbe.«

Najnovejši podatki so pokazali, da je Kitajska največja trgovinska partnerica Brazilije, saj predstavlja več kot petino celotnega brazilskega uvoza.

Na drugem mestu so ZDA.

Kitajska je tudi največji izvozni trg Brazilije, saj zajema več kot tretjino celotnega izvoza.

Kitajska je leta 2009 prehitela ZDA kot največji trgovinski partner Brazilije.

Danes je Brazilija največja prejemnica kitajskih naložb v Latinski Ameriki.

Uradniki iz obeh držav so januarja dosegli predhodni dogovor o opustitvi ameriškega dolarja, dogovor pa je bil objavljen po kitajsko-brazilskem poslovnem vrhu na visoki ravni v Pekingu.

Brazilski predsednik Lula da Silva, ki je prisegel januarja, je po obdobju slabih odnosov pod njegovim predhodnikom Jairom Bolsonarom, ki je v kampanji in na položaju uporabljal ameriško protikitajsko retoriko, okrepil vezi s Pekingom.

Brazilski predsednik bi moral prejšnji konec tedna obiskati Peking, a je moral potovanje preložiti, ker je zbolel za pljučnico.

Delegacija ministrov, senatorjev, poslancev in več sto poslovnežev - vključno z več kot 100 iz kmetijskega sektorja - naj bi spremljala Lulo na njegovem prvem državniškem obisku od prevzema položaja.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek