REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Čista katastrofa: Šef nemške borze kritiziral Scholzovo ekonomsko politiko

Čista katastrofa: Šef nemške borze kritiziral Scholzovo ekonomsko politikoDržava nazaduje zaradi kanclerjevega »pomanjkanja vodstva«, pravi izvršni direktor Nemške borze. Vir: Posnetek zaslona, X

Nemčija je na poti, da postane »država v razvoju«, trdi vodja nacionalne borze in za gospodarske težave države krivi »pomanjkanje vodstva« kanclerja Olafa Scholza.

Izvršni direktor Nemške borze Theodor Weimer je obtožil vladajočo koalicijo v Berlinu, da »izganja« mednarodne vlagatelje iz Nemčije, poroča britanski Telegraph.

»Nočem vam pokvariti večera, a nekaj je jasno: naš ugled v svetu še nikoli ni bil tako slab,« je dejal Weimer v nagovoru bavarski poslovni skupini.

Weimer je imel govor aprila, vendar je postal viralen, ko so ga udeleženci shoda delili na družbenih omrežjih:

Weimer je kritiziral Scholzevega namestnika, ministra za gospodarstvo Roberta Habecka, s katerim je imel po njegovih besedah ​​18 srečanj, in ga označil za »čisto katastrofo«.

Po njegovih besedah ​​so nemška podjetja tako podcenjena, da je Nemčija postala »prodajalna smeti«.

Weimer je tudi okrcal vlado kanclerja Olafa Scholza, ker je »uničila« ključno avtomobilsko industrijo v državi, pri čemer je opozoril na načrtovani umik bencinskih in dizelskih avtomobilov.

Na vprašanje Jurija Koffnerja iz stranke Alternativa za Nemčijo (AfD), ki se je udeležil dogodka, ali vzpon desnice vpliva na poslovno (ne)zaupanje, je Weimer odgovoril: »Dejstvo, da obstajajo desničarski populisti, za nas strokovnjake ni problem v tem trenutku.«

Spomnimo, nemška vladajoča (Semafor) koalicija je na volitvah za Evropski parlament doživela hud poraz.

Scholzovi levosredinski socialdemokrati (SPD) so osvojili približno 14 odstotkov glasov, kar je manj od 15,8 odstotka leta 2019 in njihov najslabši rezultat v zadnjih desetletjih.

Napovedi kažejo, da naj bi glavna opozicijska konservativna desna sredina, ki jo sestavljata Krščansko-demokratska unija (CDU) in Krščansko-socialna unija (CSU), z okoli 30 odstotki zasedla prvo mesto.

AfD se je povzpela na drugo mesto s približno 16 odstotki glasov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek