REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Borrell priznal: možnosti EU pri nakupih plina iz neruskih virov so na meji. Bo Evropo grel »lesni Severni tok 3«?

Borrell priznal: možnosti EU pri nakupih plina iz neruskih virov so na meji. Bo Evropo grel »lesni Severni tok 3«?Kako je videti oskrba s plinom v Evropski uniji... Vir: Zajem zaslona, Twitter

Možnosti Evropske unije za nakup plina iz neruskih virov se približujejo meji, je priznal vodja diplomacije EU Josep Borrell.

Evropa se medtem sooča s pravim viharjem: cene energije rastejo, gospodarska rast se upočasnjuje, zima pa se bliža.

Moskva medtem sporoča, da ne bo prevzela plinske turbine, ki je v Nemčijo prišla iz Kanade.

Gre namreč za kršitev pogodbe, saj bi morala turbina priti v Rusijo iz Kanade, ki pa je to opremo sankcionirala.

Ob tem ruski strokovnjaki ne zaupajo niti kvaliteti popravil.

Plinsko turbino je medtem »inšpiciral« sam nemški kancler Olaf Scholz.

Vrstijo se šale na račun odločitve nemškega kanclerja, da osebno preveri kakovost popravila turbine. »Rekli smo mu, naj ne tišči glave tja!«, stoji ob fotografiji in pripisu, da je Olaf Scholz izgubil še več las, potem ko je pogledal v plinsko turbino.
Drugim se je pa zdelo zabavno, da je Scholzu ob pogledu v turbino iz nje pomahal Dmitrij Medvedjev, namestnik predsednika Varnostnega sveta Rusije. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Medtem se je na evropsko plinsko krizo sarkastično odzvala skupina kmetov iz Stavropola v Rusiji, ki je iz lesenih hlodov ustvarila umetniški objekt, imenovan »Leseni Tok III«.

Gre za domišljeno alternativo ruski oskrbi s plinom za Evropo, ki se bo to zimo morda morala v veliko večji meri zateči k sežiganju polen in lesa, da bi se ogrela.

Hkrati se pravi pokol gozdov dogaja v zahodni Ukrajini.

V zahodni Ukrajini les že tradicionalno izvažajo v Evropo, toda razmere sekanja lesa so sedaj postale nevzdržne.

Tako so posekali velike predele v Karpatih, kjer so gore že gole in prebivalstvo ima zato vsako pomlad poplave.

In porušene cele vasi...

Nemški časnik Bild pa opozarja, da so se - medtem ko je Scholz iskal Siemensovo turbino - računi za plin v Nemčiji čez leto povečali za 184 odstotkov.

Bild se sklicuje na podatke statističnega portala Verivox, ki kažejo, da so v Nemčiji cene energentov oziroma ogrevanja - šle v nebo.

Delite članek