REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Boeing pošilja orožje v Ukrajino, z njegovih letal pa odpadajo deli – in to med letom

Boeing pošilja orožje v Ukrajino, z njegovih letal pa odpadajo deli – in to med letomTo prispeva k vtisu, da je Boeing pozabil, kako izdelovati letala, ocenjuje britanski analitik. Vir: Posnetek zaslona, X

Napačno izvrtane luknje, zrahljani vijaki krmila in zdaj del trupa, ki se je med letom izstrelil na popolnoma novem letalu, ter pustil prestrašene potnike izpostavljene zevajoči luknji v kabini na višini 16.000 čevljev (4.900 metrov) – v samo nekaj mesecih je zaupanje v kakovost podjetja Boeing, največjega ameriškega izvoznika in enega glavnih dobaviteljev orožja Kijevu, drastično padla.

Dve smrtonosni nesreči letala 737 Max pred nekaj leti sta omajali zaupanje v podjetje, ki ga je nazadnje zadnji incident spravil na kolena.

Nesreča se je zgodila 5. januarja zvečer, ko so se vrata »boeinga 737 Max 9« družbe Alaska Airlines katapultirala med letom.

Regulatorji so se hitro odzvali in prizemljili 171 letal, vključno s celotno ameriško floto Max 9.

Uradniki pravijo, da le po izredni sreči v incidentu ni bil nihče resneje poškodovan, saj na tem letu nihče ni sedel ob vratih.

Uradniki so medtem na vrtu nekega učitelja v Portlandu našli vrata, ki so odletela, in zdaj poskušajo ugotoviti, kaj je povzročilo nenadno dekompresijo na novem Boeingovem letalu.

Delnice Boeinga so v ponedeljkovem trgovanju v ZDA padle za 7,9 odstotka in čeprav bodo motnje v zračnem prometu kratkotrajne, bo proizvajalec letal občutil dolgoročne posledice.

»Ta vrsta okvare se ne bi smela zgoditi na nobenem letalu, a to, da se zgodi na tri mesece starem letalu, je nesprejemljivo,« je dejal Nick Cunningham, analitik pri agenciji Partners.

»To še povečuje vtis, da je Boeing pozabil, kako se izdeluje letalo,« je dodal Cunningham.

Incident se je zgodil v prelomnem trenutku za ameriškega proizvajalca letal, ki poskuša povečati hitrost izdelave svojih letal, zlasti po tem, ko so težave z dobavo odložile dostavo za 20 mesecev in ogrozile njegov vodilni program izdelave novega letala za predsednika ZDA.

Proizvajalec je plačan ob dostavi, zato je povečanje komercialne proizvodnje ključnega pomena za doseganje finančnih ciljev podjetja, vključno z ustvarjanjem 10 milijard dolarjev letnega prostega denarnega toka do leta 2026.

Boeing trenutno izdela 38 letal na mesec v eni od svojih tovarn v bližini Seattla in pravi, da načrtuje, da bo do sredine desetletja dosegel 50 na mesec.

Toda ob takšnih nesrečah tega cilja ne bo mogoče doseči.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek