REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Amazonov robot hospitaliziral 24 delavcev

Amazonov robot hospitaliziral 24 delavcev

V blagovnem centru največjega mednarodnega podjetja Amazon se je to sredo zgodila nenavadna nesreča. V Robbinsvillu v ameriški zvezni državi New Jersey je robot po nesreči preluknjal pločevinko, v kateri se je pod pritiskom nahajalo 255 gramov močnega kemičnega sredstva (repelenta) za odganjanje medvedov.

Šlo je za kapsaicin, spojino, ki se nahaja tudi v čiliju. Pločevinko je robot preluknjal po nesreči, ker je pala z police. Če kapsaicin zaide v usta aktivira del možganov, občutljiv na vročino, in s tem možgane pretenta, da mislijo, da vam usta gorijo. A čeprav je vzrok bolečine popolnoma nevrološki, so posledice še kako resnične.

Pločevinko je robot preluknjal po nesreči, ker je pala z police.

Kot so sporočili pri Amazonu so vse prizadete delavce odpeljali v bolninico »iz katere bodo, ali pa so že, odpuščeni  v roku 24 ur,« sej je v Amazonu »varnost delavcev na prvem mestu in preiskava že poteka.«

Vendar pa je incident sprožil vprašanja o pogojih dela in varnosti pri delu z roboti. Predvsem v ZDA in Veliki Britaniji pogosto kritizirajo slabe pogoje za delo v velikih skladiščih podjetja Amazon. Kritiki trdijo, da podjetje produktivnosti delavcev namenja več pozornosti kot pa njihovi varnosti.

Junija letos je raziskava Guardiana odkrila več primerov delavcev, ki niso več bili sposobni opravljati dela po več poškodbah na delovnem mestu v skladiščih, vključno s skladiščem, v katerem se je zgodila »robotska napaka« v Robbinsvillu.

Soritirnica Amazon

Stuart Appelbaum, predsednik sindikata delavcev v trgovini je dejal: »Amazonovi avtomatizirani roboti spravljajo ljudi v življensko nevarne situacije. To je še en šokanten primer, ko podjetje svoje dobičke postavlja nad zdravje in varnost delavcev in tega ne moremo sprejeti. Najbogatejše podjetje na svetu ne moremo kar pustit, da ogroža življenja ljudi, ki trdo garajo.«

Najbogatejše podjetje na svetu ne moremo kar pustit, da ogroža življenja ljudi, ki trdo garajo

V ZDA je ne sporne prakse pri Amazonu večkrat opozoril tudi nekdanji predsedniški kandidat in senator Bernie Sanders. V Veliki Britaniji pa so med leti 2015 in 2017 rešilce v podjetje Amazon poklicali 600-krat. V Amazonu ne glede na vse to še naprej zavračajo kritike.

Vendar pa je primerov, ko so bili delavci ranjeni ali celo ubiti s strani robotov – kar se sicer ne bi smelo zgoditi, če bi roboti res spoštovali tri zakone, ki jih je za robote že v prejšnjem stoletju postavil pisatelj Isac Asimov – vse več, to pa odpira tudi različna povsem nova etična in družbena vprašanja.

 

Komentarji