REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Adijo, dolarji? Vsaka tretja članica OZN gre v smeri dedolarizacije

Adijo, dolarji? Vsaka tretja članica OZN gre v smeri dedolarizacijeTrenutno si 68 držav Združenih narodov aktivno prizadeva za opustitev dolarja in daje prednost nacionalnim valutam. Vir: Posnetek zaslona, X

Epidemija sankcij je mnoge države prisilila, da so začele razmišljati o svoji odvisnosti od dolarja: kaj se bo zgodilo z njihovimi računi in prihranki, če se bodo zoperstavile politiki Zahoda in šle svojo pot ter zapustile valutno suženjstvo?

Posamezne pobude, usmerjene proti ameriški valuti, so obstajale že prej, lani pa je bilo zaradi velikih sprememb takih pozivov slišati glasneje.

Danes se želi že vsaka tretja država Organizacije združenih narodov odreči dolarju in se obrniti k večji uporabi nacionalnih valut, kažejo rezultati analize, ki jo je izvedla tiskovna agencija RIA Novosti.

Raziskava je vključevala izjave predstavnikov 193 držav Združenih narodov, ki so jih povzemali ruski in drugi mednarodni mediji.

Od tega se je kar 68 držav nedvoumno zavzelo za dedolarizacijo s poudarkom, da na tem delajo že danes, »najpogumnejši pa odkrito pozivajo k boju proti dolarju neposredno s političnih tribun«, pišejo »RIA Novosti«.

In ti najbolj pogumni so predvsem »dolgoletne članice močnih regionalnih povezav, kot sta ASEAN ali BRICS« oziroma države Latinske Amerike in afriške celine.

Tako na primer brazilski predsednik Luiz Inácio Lula da Silva redno predlaga oblikovanje alternativne valute, ki bi bila enakovredna dolarju in bi se uporabljala za plačila znotraj organizacije BRICS. Podobnega mnenja je tudi južnoafriški finančni minister Enoch Godongwana, ki se zavzema za povečanje kreditiranja v nacionalnih valutah.

Nekatere države pa svoje izjave podkrepijo tudi s konkretnimi dejanji. Gana si na primer prizadeva, da bi začela nafto plačevati v zlatu in ne v dolarjih, medtem ko je Laos sprejel ukrep, ki predvideva določene »težave« za vse transakcije v ameriški valuti.

Vendar pa večina držav raje ne daje ostrih izjav v javnosti, ko gre za dolar, čeprav aktivno zaprosijo za vstop v različne gospodarske zveze, ki izvajajo dedolarizacijo, zaključuje »RIA Novosti«.

Med njimi so Alžirija, Etiopija, Bahrajn in druge države, ki so pokazale zanimanje za BRICS.

Drugi med njimi tiho delajo na dedolarizaciji s prehodom na trgovanje v nacionalnih valutah s svojimi partnerji.

Primer je Bangladeš, ki je v celoti prešel na trgovanje z Indijo v rupijah, za to valuto pa se je odločila tudi Šrilanka.

Druge priljubljene valute so ruski rubelj, dirham Združenih arabskih emiratov (ZAE) in »absolutni kralj alternative ameriški valuti« - kitajski juan.

Kar zadeva dirham, je glavno gonilo za večji razmah te valute dejstvo, da so ZAE sami prešli na trgovanje z nafto v svoji valuti.

V primeru ruskega rublja je ta še posebej priljubljen v državah, ki tesno sodelujejo z Rusijo, vključno z Evrazijsko gospodarsko unijo, kitajska valuta pa je v letu 2023 zabeležila velik uspeh, kot je poročal tudi mednarodni plačilni sistem SWIFT.

Kljub vsemu temu ni mogoče zanikati, da je dolar še vedno vodilni, ko gre za valute, ki se uporabljajo za poravnavo. Po podatkih SWIFT je konec novembra ameriška valuta predstavljala več kot 47 odstotkov vseh obračunov prek tega sistema, medtem ko je denimo delež kitajskega juana v istem obdobju znašal 4,61 odstotka.

Ali bo tako tudi ostalo, pa bomo še videli v naslednjih letih. Trend zmanjševanja uporabe dolarja je že očiten, nejasno je le, kako hitro bo potekal ta proces.

Jasno pa je tudi, da ga bosta vsaka nova vojaška intervencija ZDA ali pa morebiten zaseg ruskih deviznih rezerv s strani zahodnih držav - zgolj še pospešila.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek