REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Unesco: Vsakih pet dni med opravljanjem dela umre en novinar

Unesco: Vsakih pet dni med opravljanjem dela umre en novinar

Od leta 2006 do konca lanskega leta je med opravljanjem svojega poklica umrlo 827 novinarjev, kar pomeni, da je vsakih pet dni umrl en novinar. Samo lani je umrlo 115 novinarjev, sicer pa je bilo razjasnjenih le osem odstotkov teh primerov, je ob današnjem mednarodnem dnevu za končanje nekaznovanosti zločinov proti novinarjem sporočil Unesco.

Organizacija ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) je ob tej priložnosti objavila poročilo z naslovom Varnost novinarjev in nevarnost nekaznovanosti. V njem po navedbah nemške tiskovne agencije dpa med pogosto nekaznovanimi zločini zoper novinarje med drugim navaja ugrabitve, mučenje, ustrahovanje in zaplembo raziskovalnega gradiva.

Čeprav si številne države okrepljeno prizadevajo za pregon zločinov zoper novinarje, umori pogosto ostajajo nekaznovani. V letih 2014 in 2015 je bilo po podatkih Unesca ubitih skupno 213 novinarjev, od tega 78 v arabskih deželah. Te veljajo za novinarjem najnevarnejša območja na svetu.

V Latinski Ameriki in na Karibih je bilo lani in predlani ubitih skupno 51 novinarjev, v azijsko-pacifiški regiji 34, v Afriki pa 27, še navaja dpa.

Delite članek