REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Do leta 2030 bo za rakom letno umrlo 5,5 milijona žensk

Do leta 2030 bo za rakom letno umrlo 5,5 milijona žensk

Zaradi raka bo do leta 2030 umrlo 5,5 milijona žensk letno, kar je v manj kot 20 letih za 60 odstotkov več, kaže danes objavljeno poročilo neprofitne organizacije American Cancer Society. Največ smrtnih primerov bo po njihovih navedbah med ženskami iz revnejših držav, in to zaradi oblik bolezni, ki jih je večinoma mogoče preprečiti.

Kot je opozorila podpredsednica za globalno zdravje pri organizaciji American Cancer Society, ki je poročilo pripravila skupaj s farmacevtsko družbo Merck, se večina takšnih smrti zgodi med odraslimi v mlajšem in srednjem starostnem obdobju, kar pomeni veliko breme za družine in nacionalna gospodarstva, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Poročilo z naslovom Globalno breme raka pri ženskah, ki so ga javnosti predstavili danes na svetovnem kongresu o raku v Parizu, po njenih besedah "izpostavlja veliko geografsko neenakost v dostopnosti virov, preventivnih ukrepov in zdravljenja za soočanje z naraščajočim bremenom raka".

Za rakom po navedbah poročila na svetu že zdaj umre ena od sedmih žensk, kar to bolezen po smrtnosti uvršča na drugo mesto takoj za srčno-žilnimi boleznimi. Vse štiri najbolj smrtonosne oblike raka - rak dojke, rak debelega črevesa in danke, rak pljuč ter rak materničnega vratu - je sicer v večini primerov mogoče preprečiti oziroma jih odkriti v zgodnjem stadiju, ko je zdravljenje uspešnejše.

V revnejših državah bolezen odkrijejo v manj primerih, zato zaradi nje umre več oseb. V razvitejših državah pa relativno breme narašča zaradi vse daljše življenjske dobe. Ženske so v njih tudi bolj izpostavljene dejavnikom, povezanim s sodobnim načinom življenja. To so telesna nedejavnost, nezdrav način prehranjevanja, debelost in odlaganje materinstva.

"Zaradi teh sprememb oblike raka, ki so bile včasih pogoste samo v visoko razvitih državah, postajajo bolj prevladujoče tudi drugod," navaja poročilo.

Po podatkih Mednarodne agencije za raziskave raka je bilo leta 2012 med ženskami na svetovni ravni 6,7 milijona novih primerov raka in 3,5 milijona smrti zaradi te bolezni. 56 odstotkov novih primerov oziroma 64 odstotkov smrti so zabeležili v manj razvitih državah, še navaja AFP.

Delite članek