REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Prelomno: elektrifikacija vozil združuje Fiat in Renault

Prelomno: elektrifikacija vozil združuje Fiat in RenaultRenault in Fiat

Upravni odbor Renaulta zaseda nedaleč od Pariza, da bi sprejel eno od najbolj dramatičnih odločitev v avtomobilski industriji zadnjih desetletij – odobril združitev Renaulta in Fiata.

Vest, da sta proizvajalca avtomobilov Fiat in Renault na pragu združitve je  »premešala karte« na avtomobilskem trgu in resno pretresla borze. Trgi so se pozitivno odzvali na napovedano združitev, tako da so delnice obeh podjetij poskočil.

Z združitvijo bi lahko nastal največji proizvajalec avtomobilov na svetu.

Cena delnic Renaulta so s zvišale za 14,77 odstotka, delnice "Fiat - Chryslerja" pa za 11,21 odstotka. Obe skupini imata sicer tržno vrednost okoli 32,6 milijarde evrov. Iz koncerna FCA so tudi sporočili, da v zvezi z združevanjem ne načrtujejo nobenih zapiranj svojih tovarn.

Francoska vlada, ki ima v Renaultu 15-odstotni delež, je naklonjena potencialni združitvi Fiat-Chryslerja in Renaulta.

Čeprav so nekateri mediji predstavili to novico že pred nekaj dnevi, je samo uradna napoved skupine Fiat-Chrysleva pokazala, da to ni samo še ena od mnogih špekulacij o "združitvi na avtomobilskem trgu".

»Pogajali smo se že več tednov. Predlagali smo, da ustvarimo skupno podjetje, v katerem bomo imeli 50:50-odstotni delež. Odločitev je na strani Renaulta,« je zapisano v izjavi "FCA Group", ki jo vodi Fiat.

Združitev je nujna zaradi elektrifikacije vozil, ki je pred vrati in zahteva ogromna vlaganja ter spremembe proizvodnih procesov.

Po njihovih trditvah naj bi združitve obeh družb podjetjema prinesle milijarde dolarjev prihrankov. To pa je nujno potrebno zaradi elektrifikacije vozil, ki je pred vrati in zahteva ogromna vlaganja ter spremembe proizvodnih procesov, ko električni motorji nadomeščajo bencinske in dizelske.

Kmalu so vest potrdili tudi v Renaultu. »Naš odbor direktorjev zaseda in ocenjuje ponudbo FCA,«  so sporočili iz Renaulta. Ve se le to, da poseben sestanek upravnega odbora Renaulta poteka nekje »izven Pariza.«

Največje nejasnosti se nanašajo na položaj povezave "Renault-Nissan-Mitshubishi". V izjavi »Fiat-Chryslerja« se namreč Nissan in Mitshubishi ne omenjata.

Če bi se Renault in Fiat res združila, bi nastal največji svetovni proizvajalec vozil s približno 15 milijoni izdelanih vozil, kar je veliko več, kot jih izdelata Volkswagen in Toyota, ki letno prodata približno 11 milijonov vozil.

Takšna združitev bi imela velik vpliv tudi na nekatere regionalne tovarne in proizvajalce – zagotovo tudi za novomeški »Revoz«, pa tudi kragujevško »Zastavo«. Pričakuje se namreč, da bi ena od tovarn lahko že kmalu pričela z izdelavo novega, skupnega modela.

Renault ima tudi precej že elektrificiranih vozil in je dobro sodeloval z Nissanom, ki je pionir na tem področju, prav na tem področju pa je Fiat doslej zamujal in zaostajal.

Renault RS

Skupina FCA se sooča tudi s težavami po smrti dolgoletnega direktorja Sergia Marchionneja (ki se je sicer precej upiral elektrifikaciji), njeni vodilni pa že nekaj časa iščejo partnerje, s katerimi bi si olajšali položaj.

Renault ima tudi precej že elektrificiranih vozil in je dobro sodeloval z Nissanom, ki je pionir na tem področju.

Njihovo ponudbo je med drugim sprejela tudi skupina PSA, pri kateri ni bilo odziva. Po drugi strani pa se pri Renaultu opaža oslabitrv zavezništva z Nissanom po aretaciji nekdanjega Nissanovega šefa Carlosa Ghosna. Združitev s skupino FCA bi lahko Renaultu namreč pomagala tudi k utrditvi razmerij znotraj svoje skupin.

Z združevanjem nastopa na ključnih trgih in pri razvoju ključnih tehnologij bi obe podjetji lahko zabeležili letne prihranke okrog pet milijard evrov, zato je v igri veliko denarja.

Z združitvijo bi nastal tretji največji avtomobilski proizvajalec na svetu, takoj za Volkswagnom in Toyoto. Ob upoštevanju Renaultovega partnerstva z japonskima Nissanom in Mitsubishijem pa bi nastal največji proizvajalec avtomobilov na svetu.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek