REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zvezni tožilci: odvetnik Cohen kršil zakon po naročilu Trumpa

Zvezni tožilci: odvetnik Cohen kršil zakon po naročilu TrumpaDonald Trump in Michael Cohen

V petek so zvezni tožilci prvič potrdili, da je odvetnik Michael Cohen deloval po naročilu Donalda Trumpa, ko je kršil volilni zakon. 

Specialni tožilec Robert Mueller je predstavil nove podatke o dveh kršitvah med predsedniško volilno kampanjo leta 2016, v katero so bili vpleteni tudi ruski državljani. 

Zvezni tožilci so tako poudarili, da Cohnu grozi zaporna kazen okoli štirih let zaradi davčne prevare in kršenja zakona o financiranju volilne kampanje, hkrati pa je obtožen tudi laganja glede njegovih stikov z Rusi. 

Zvezni tožilci so tako poudarili, da Cohnu grozi zaporna kazen okoli štirih let zaradi davčne prevare in kršenja zakona o financiranju volilne kampanje, hkrati pa je obtožen tudi laganja glede njegovih stikov z Rusi. 

Najnovejša razkritja so pokazala bolj tesne stike med Trumpov, njegovo kampanjo in rusko vlado, vključno z ruskim državljanom, ki je trdil, da ima tesne stike z Moskvo in je leta 2015 govoril s Cohnu in mu ponudil »politično sinergijo« pri Trumpovi kampanji. 

Robert Mueller
Robert Mueller | vir: Pixsell

V sredo je namreč pričakovati objavo sodbe, zaradi česar je tožilstvo pričelo razkrivati do sedaj zaupne podatke iz obtožnice. Pri tem so poudarili: »Še posebej, in kot je Cohen sam priznal, glede obeh plačil, je deloval usklajeno z in na podlagi napotkov od Osebe 1.« Oseba 1 je oznaka, ki so jo tožilci uporabili za predsednika Trumpa. 

Hkrati so izpostavili, da je Cohen več let zavestno kršil zakon: »Motiviran je bil zaradi osebnega pohlepa in je pogosto uporabljal svojo moč in vpliv za prevaro.« Deloma so potrdili navedbe medijev, da je Cohen popolnoma sodeloval v preiskavi, saj da je razkril »uporabne informacije glede nekaterih diskretnih zadev, povezanih z Rusijo, ki so bistvo preiskave,« a so tudi dejali, da je prvotno lagal glede nameravanega Trumpovega hotelskega projekta v Moskvi. 

Avgusta je Cohen priznal krivdo za osem točk obtožnice, vključno z davčno prevaro, dajanjem lažnih izjav banki in kršenje zakona o financiranju volilne kampanje.

Avgusta je Cohen priznal krivdo za osem točk obtožnice, vključno z davčno prevaro, dajanjem lažnih izjav banki in kršenje zakona o financiranju volilne kampanje. Slednje je predvsem povezano s plačevanjem žensk, ki so trdile, da so bile v preteklosti intimne s Trumpom. Trump je njihove navedbe javno zanikal. 

Prejšnji teden je bil Cohen še dodatno obtožen, da je lagal pred kongresom glede moskovskega projekta, kar je tudi priznal, še poroča CNN.
 

Delite članek