REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Znova cenzura v Nemčiji: kar je dovoljeno »zahodnim« medijem - ni dovoljeno ruskim

Znova cenzura v Nemčiji: kar je dovoljeno »zahodnim« medijem - ni dovoljeno ruskimRT.DE. Vir: Posnetek zaslona

Vse kaže, da so v nekaterih državah resno vzeli boj proti »ruski propagandi.«

Tako zelo resno, da sedaj ruskim medijem ne dovoljujejo več niti tega, kar je običajna praksa »zahodnih medijskih hiš.«

Zdi se, da se je tudi nova vlada v Berlinu pripravljena zelo potruditi pri zatiranju novega 24-urnega nemškega kanala RT, vključno s kršenjem mednarodnih pogodb.

Vse se je zaostrilo z začetkom oddajanja televizije RT DE.

Gre za nemško izdajo ruskega kanala RT, ki oddaja iz Moskve.

Le nekaj ur po predstavitvi novega studia je YouTube izbrisal stran kanala, češ da je bila ustvarjena v nasprotju s prejšnjimi omejitvami, ki so bile postavljene za prodajno mesto.

Evropska služba Eutelsat je sporočila, da je RT DE že odstranila s svojega satelita 9B, ki pokriva srednjo in vzhodno Evropo.

Kljub temu, da je RT DE pridobil licenco v Srbiji, ki je – tako kot Nemčija – podpisnica Evropske konvencije o čezmejni televiziji (ECTT), je nemški medijski regulator MABB (Medienanstalt Berlin-Brandenburg) sprožil tožbo zoper izdajatelja televizijskega programa.

Regulator trdi, da ima RT DE sedež v Nemčiji in v državi izvaja oddajanje brez ustrezne licence.

Od RT DE so zahtevali pojasnila do 30. decembra.

RT.DE  Posnetek zaslona
RT.DE. Vir: Posnetek zaslona

Evropska služba Eutelsat je v sredo sporočila, da je RT DE že odstranila s svojega satelita 9B, ki pokriva srednjo in vzhodno Evropo in je še posebej priljubljen med Nemci.

Podjetje je dejalo, da se je odzvalo na nasvet MABB in Evropske skupine regulatorjev za avdiovizualne medijske storitve.

»Srbska radiodifuzna licenca očitno ni vredna papirja, na katerem je napisana,« je ob tem zatrdil Hendrik Zörner, ki vodi nemško združenje novinarjev.

Nemški časnik Süddeutsche Zeitung je dejal, da se je RT DE odločil za začetek oddajanja iz Srbije samo zato, ker ima država »prorusko politično vodstvo,« podobno pa so ocenili tudi v drugih nemških časnikih.

Thomas Hacker, tiskovni predstavnik nemških Svobodnjakov, ki so na letošnjih parlamentarnih volitvah osvojili več kot 11 odstotkov glasov pa je dejal, da tisti, ki »ima dovoljenje za oddajanje v Srbiji, nima licence za EU«, češ da je RT DE v Nemčiji deloval kot »piratska postaja«.

Na prvi pogled se zdijo te besede prepričljive, toda pregled predpisov kaže, da nemški in evropski organi nastopajo z dvojnimi vatli.

RT DE oddaja iz Moskve družba ANO TV-Novosti.

Večina osebja kanala, ki šteje okoli 400 ljudi, dela tudi v ruski prestolnici. Nemški RT DE Productions ustvarja samo vsebine po naročilu ANO TV-Novosti.

Kanal prenaša svoje programe v nemškem jeziku prek satelita, s signalom iz Srbije.

N1 iz Luksemburga - oddaja v Srbiji
Televizija N1 iz Luksemburga - oddaja v Srbiji. Vir: Posnetek zaslona

RT DE je 6. decembra 2021 prejel licenco za oddajanje v Srbiji. Veljavna bo do leta 2029.

V Srbiji so za oddajanje zaprosili zato, ker pred tem niso uspeli dobiti dovoljenje za oddajanje preko Luksemburga kot 'RT auf Deutsch'.

Več nemških medijev je poročalo, da je takratna kanclerka Angela Merkel vplivala na odločitev Luksemburga, vendar je ta poročila uradno zanikala.

RT pa bi seveda lahko oddajala preko Srbije, ker je država, ki še ni članica EU sicer med 33 podpisnicami ECTT. Nemčija je pogodbo ratificirala leta 1991, Srbija pa se ji je pridružila leta 2010.

4. člen ECTT pravi, da vse pogodbenice »jamčijo svobodo sprejema in ne omejujejo retransmisije programskih storitev, ki so v skladu s pogoji te konvencije, na svojih ozemljih.«

Pri tem pa kanal RT za nemško licenco sploh ne bi mogel zaprositi, ker nemški zakon o medijih političnim strankam ali osebam javnega prava prepoveduje izvajanje radiodifuzijskih storitev – razen, če gre za cerkve in univerze.

Pri tem pa kanal RT za nemško licenco sploh ne bi mogel zaprositi, ker nemški zakon o medijih političnim strankam ali osebam javnega prava prepoveduje izvajanje radiodifuzijskih storitev – razen, če gre za cerkve in univerze.

Ta prepoved velja tudi za podjetja, v katerih je država večinski lastnik – kot je RT.

Toda vse skupaj je še toliko bolj čudno, ker na enak način, kot je želela oddajati RT DE poteka emitiranje signalov televizije N1.

Ta je namreč v lastništvu »Adria News« in ima več regionalnih predstavništev, med drugim tudi v Hrvaški in Srbiji, toda televizija je registrirana v Luksemburgu.

Na ta način – s signalom iz Luksemburga in tudi preko Slovenije ta televizija oddaja že vrsto let.

Televizija N1 velja za eno od do oblasti v Srbiji kritičnih medijev, zato je pod stalnim pritiskom srbskih oblasti.

Dvojni kriteriji so povsem očitni, obenem pa regulatorji teptajo še mednarodne pogodbe.

Politiki v Srbiji jo pogosto neupravičeno napadajo, poudarjajo njeno »luksemburško« poreklo, toda kljub temu – ta televizija še naprej oddaja in je v Srbiji še vedno vidna.

Ampak to za rusko televizijo v Nemčiji očitno ne moremo zapisati.

Metoda, po kateri lahko »zahodni« mediji oddajajo v Srbiji je očitno odvzeta ruski televiziji v Nemčiji.

Res - le kako se lahko RT-ju odvzame pravica do poročanja v Nemčiji, obenem pa lahko na enak način brez težav v Rusiji oddajajo BBC, France24, VOA, DW in drugi zahodni mediji?

Je to svoboda medijev, za katero so se borile množice pred padcem Berlinskega zidu -, da bi torej danes lahko gledali in poslušali le zahodne medije?

To je vse, kar je potrebno vedeti, ko se govori o menda ogromni »ruski propagandi«, o kateri neprestano poročajo »zahodni« mediji.

Ameriška televizija N1 lahko oddaja program v »Rusiji naklonjeni« Srbiji in obvešča srbsko javnost o svojem pogledu na svet, ruska televizija pa ne more oddajati programa preko te iste Srbije.

Dvojni kriteriji so povsem očitni, obenem pa regulatorji teptajo še mednarodne pogodbe.

In kjer se uničuje pravo, se seveda prične »pogovor« držav z bombniki, tanki in »nadaljevanje politike z drugimi sredstvi

Ameriška televizija N1 lahko oddaja program v »Rusiji naklonjeni« Srbiji in obvešča javnost o svojem pogledu na svet, ruska televizija pa ne more oddajati programa preko te iste Srbije.

Veliko pametneje bi bilo, če bi regulatorji ravnali objektivno in pustili, da javnost sliši eno in drugo resnico in se potem sama odloči.

Brez prisile in vojaških načinov prepričevanja, v katere vodijo prav takšni, kratkovidni prijemi, kot so si jih privoščili v Nemčiji.

Nemčija velja za demokratično državo - toda kot kažejo dvojni vatli regulatorjev, je v tem primeru srbska vlada, ki je daleč od vzornega delovanja, celo veliko bolj strpna do njej nenaklonjenih tujih medijev, kot pa Nemčija, članica Evropske unije.

In to je v resnici prav grozljivo spoznanje.

Delite članek