REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zločin: zrušile so se hiše prenovljene po vojni! Tožilstvo po uničujočem potresu na Hrvaškem začenja preiskavo

Zločin: zrušile so se hiše prenovljene po vojni! Tožilstvo po uničujočem potresu na Hrvaškem začenja preiskavoPosledice uničujočega potresa na Hrvaškem. Je krivec za katastrofo tudi 'človeški faktor'? Vir: Twitter

Državno tožilstvo za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu na Hrvaškem (USKOK) bo od policije zahtevalo kriminalistično preiskavo morebitnih opustitev nadzora povojne obnove stavb na območju potresno prizadete Sisaško-moslavaške županije.

Preiskavo so sprožile javne objave in izjave posameznikov o morebitnih pomanjkljivostih pri povojni obnovi objektov v Sisaško-moslavaški županiji, ki se je začela pred četrt stoletja.

»USKOK bo nemudoma zahteval od policije, da sproži kazensko preiskavo s ciljem ugotavljanja ali je utemeljen sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje v pristojnosti USKOK-a ali katero koli drugo kaznivo dejanje, za katero se preiskava izvaja po uradni dolžnosti. Hkrati bo zahteval tudi od drugih državnih organov, da ukrepajo v okvirju njihovih pristojnosti,« je sporočilo državno tožilstvo.

Hrvaški mediji opozarjajo, da je premier Andrej Plenković včeraj priznal, da je treba preučiti, zakaj so bile nekatere hiše nekakovostno obnovljene po »domovinski vojni«, v isti sapi pa je izpostavil, da v tem trenutku podrobnih informacij o tem - ni.

»Menim, da bi bilo treba raziskati, kako in zakaj se je to zgodilo, kdo je delal, kdo je opravljal nadzor, kdo pa je dal končna uporabna dovoljenja za te objekte,« je Plenković dejal na novinarski konferenci po seji vlade.

Državni sekretar Osrednjega državnega urada za obnovo in stanovanjsko oskrbo Nikola Mažar pa je ob tej prigodi spomnil, da je bilo na Hrvaškem po vojni obnovljenih več kot 156.000 družinskih hiš.

Prenova je trajala med leti 1995 in 2000 in je vključevala več kot 150 podjetij.

»Vse je bilo narejeno v skladu z Zakonom o obnovi in Zakonom o gradbeništvu. Obstaja dokumentacija, iz katere je možno ugotoviti, kdo je bil izvajalec del, kdo je nadzoroval kakovost in potek del, kdo je bil projektant, kdo pa lastnik, uporabnik objekta. Vse je bilo narejeno s pisnimi pooblastili uporabnikov teh nepremičnin. Obstajala so tudi določena jamstva in garancijski roki,« je zatrdil Mažar.

Napovedal je, da bo v naslednjih dneh odgovoril na vsa pereča vprašanja, ki jih je potisnil na plano nedavni uničujoč potres v Petrinji.

Hkrati je v obrambo svojega urada pogumno dahnil, da je »zdaj poudarek na začasni stanovanjski oskrbi ljudi, ki jim je potres uničil hiše in vse, kar so imeli.«

Toda znani arhitekt Ivan Križić je prek televizije N1 opozoril tako domačo kot tujo javnost, da zakoni jasno predpisujejo način gradnje, zato meni, da katastrofalno slabo povojno gradnjo in obnovo v Petrinji lahko imenujemo le kot – zločin.

»Takšne situacije se ne smejo zgoditi, to je kriminalno, gre za kazniva dejanja in službe, pristojne za kazniva dejanja, bi se morale nanje odzvati,« je poudaril Križić.

Branka Bakšić Mitić, podžupanja v potresu prav tako prizadete Gline je nedavno izpostavila tragično dejstvo, da so se, med drugimi, v potresu zrušile hiše, ki so bile zgrajene v sklopu obnove po vojni.

Minister za gradbeništvo Darko Horvat je nato že obljubil in napovedal preiskavo glede hiš, ki so se zrušile zaradi uničujočega potresa na območju Petrinje in so bile po vojni obnovljene, poročajo hrvaški mediji.

Delite članek