REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Na Hrvaškem kroži škandalozen video posnetek: žrtve najprej vprašajo o nacionalnosti, nato pa delijo pomoč!?

Na Hrvaškem kroži škandalozen video posnetek: žrtve najprej vprašajo o nacionalnosti, nato pa delijo pomoč!?V eni od najbolj razdejanih vasi, Majskih poljanah, je v potresu življenje izgubilo šest ljudi. Vir: Screenshot Facebook

Prostovoljna gasilka Romana Iljegić je razkrila, da hrvaški Rdeči križ v potresu pri Petrinji na Hrvaškem prizadete prebivalce diskriminira na nacionalni podlagi.

Omenjena organizacija obtožbe poskuša pomesti pod preprogo, kljub pričevanju očividcev, da Rdeči križ Hrvaške (CKH) zahteva od žrtev potresa z Banije, da, preden jim razdeli pomoč pokažejo dokumente, in jih ob tem sprašuje, katere narodnosti so, je na Facebooku razgalila prostovoljka Romana Iljegić.

Kot poročajo Novosti, prebivalci z Banije, med katerimi so mnogi srbskih korenin pravijo, da so jim v resnici v hudih časih po potresu pomagali predvsem prostovoljci in pomoč, ki so jim jo pripeljali občani.

Zato ne razumejo, zakaj zdaj hrvaški Rdeči križ nenehno poziva javnost, da naj prostovoljci ne prihajajo več na prizadeta območja, češ da se ustvarjajo prometni zastoji.

Iz dneva v dan se veča tudi nevarnost goljufij in lažnih računov, na kar je opozoril tudi hrvaški premier Andrej Plenković, hkrati pa se vse glasneje slišijo tudi resne obtožbe na račun domačega Rdečega križa (Crveni križ), o čemer obstajajo pričevanja ljudi, ki hvalijo le pomoč prostovoljcev.

Zato je prostovoljka Romana Iljegić okrcala Rdeči križ ter ga oklicala za nacionalno sramoto.

Prav tako se vrstijo tudi pritožbe glede neorganiziranosti tako lokalnih kot osrednje oblasti v Zagrebu.

Medtem je petrinjski župan Darinko Dumbović napovedal, da bo državi vrnil 30 milijonov kun (okoli štiri milijone evrov) pomoči, ker ji ni mar za ogrožene ljudi in škodo, temveč za politično pripadnost, poroča Tportal.hr.

Hrvaški Rdeči križ je informacije o zlorabah sicer zanikal.

V izjavi za javnost so poudarili, da vsi, ki potrebujejo humanitarno pomoč, za to ne potrebujejo, niti jim je kdorkoli zahteval kakršnakoli potrdila ali dokumente.

»Zvočni posnetek, ki se širi po svetovnem spletu, je netočen in je bil prijavljen hrvaškim organom pregona. V zadnjih treh dneh je bilo razdeljenih 129 ton hrane, več kot 50 tisoč litrov vode, več kot 21 tisoč toplih obrokov,« se izgovarja hrvaški Rdeči križ.

Toda hrvaški novinarji s terena poročajo, da je pogumno gasilko Romano Iljegić, ki si je upala prva poročati »o tistem, kar je videla na lastne oči« napadel nihče drug kot predsednik osrednje gasilske organizacije na Hrvaškem Ante Sanader, sicer politični tajnik vladajočega HDZ-ja.

Mediji, tako hrvaški kot svetovni, so se osredotočili predvsem na katastrofo, ki je prizadela samo mesto, Petrinjo, in so prezrli tragedijo, ki je doletela okoliške, revne vasi, kjer je potres pred stoletji zgrajena skromna domovanja kmetovalcev in staroselcev, Srbov, v hipu podrl kot hiške iz kart.

Prav na tem področju je pod ruševinami življenje v prvem potresnem valu izgubilo največ ljudi.

V vasi Majske poljane je potres ubil šest oseb.

Izbrisane so cele družine ...

V eni od najbolj razdejanih vasi, Majskih poljanah, je potres zrušil do tal tudi pravoslavno cerkev, zgrajeno leta 1820.

Prebivalci prenočujejo na prostem ali v avtomobilih, saj je 29 od 30 kamp-hišk, ki so bile namenjene prav njim - izginilo na območju Petrinje ...

Delite članek