REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Žižek: Odpor cepivom in kolektivni akciji kaže, da je »liberalizem ubral popolnoma napačno smer«

Žižek: Odpor cepivom in kolektivni akciji kaže, da je »liberalizem ubral popolnoma napačno smer«Slavoj Žižek Vir: Posnetek zaslona

Vse večja nezmožnost skupnega ukrepanja pri perečih vprašanjih, kot so podnebne spremembe in pandemija covida-19, so znaki, da je ideologija liberalizma šla v »popolnoma napačno smer«, je za RT ocenil eden od najpomembnejših današnjih filozofov Slavoj Žižek.

Žižek trdi, da svet doživlja vse večjo dezintegracijo in se premika proti vse večji 'nepripravljenosti na kolektivno ukrepanje.'

»Preprosto se ne moremo - zlasti na tako imenovanem razvitem Zahodu - združiti niti glede osnovnih vrednot, ki bi omogočale pravilno delovanje same demokracije,« je v oddaji Going Underground povedal Žižek v pogovoru z Afshinom Rattansijem.

»Poglejte ZDA danes, ki so praktično v položaju ideološke državljanske vojne. To pojasnjuje tudi odpor proti cepljenju. To je ideološki liberalizem, ki gre v popolnoma napačno smer… Da - debata! Ko pa družba pride do zaključka, moramo biti skupaj in nekaj storiti. Danes pa je to vse bolj nemogoče,« je opozoril Žižek.

Žižek trdi, da svet doživlja vse večjo dezintegracijo in se premika proti vse večji »nepripravljenosti na kolektivno ukrepanje«, ki je nujno potrebno za reševanje velikih vprašanj, kot so pandemija covida-19 in podnebne spremembe.

»Naše družbe razpadajo v dve skrajnosti. Po eni strani imamo teorije zarote. Nekateri temu pravijo poresničnostna logika. Po drugi strani pa imamo strokovnjake, ki se pretvarjajo, da delujejo nevtralno in nam govorijo samo resnico. Seveda pa niso pravi nevtralni strokovnjaki - vedno so že opredeljeni,« je ocenil glavne probleme sodobnih zahodnih družb.

Delite članek