REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zelenski si ne želi novih Minskih (mirovnih) sporazumov

Zelenski si ne želi novih Minskih (mirovnih) sporazumovUkrajinski predsednik je zavrnil idejo Donalda Trumpa, da je možno spopad v Ukrajini rešiti v enem ali dveh dneh in znova zahteval od zahodnih držav orožje velikega dosega. Vir: Posnetek zaslona, X

Kijev ne želi skleniti novih mirovnih sporazumov, podobnih tistim iz Minska, je v intervjuju za Fox News dejal ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

Predsednik Ukrajine meni, da konec vojaškega spopada ni odvisen od Ukrajincev in da svet ni pripravljen na poraz Rusije v vojaškem spopadu, niti na spremembe, ki bi nato sledile v tej državi.

»Ne želimo ponoviti dogovorov iz Minska o drugem delu našega ozemlja. Ne verjamemo v nove zamrznjene konflikte,« je dejal Zelenski in poudaril, da gre za varnost Ukrajine.

Ukrajinski predsednik je tudi zavrnil idejo nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da je mogoče spopad glede Ukrajine rešiti v enem ali dveh dneh.

Po njegovih besedah ​​Kijevu uradno nikoli ni bilo ponujeno, da odstopi del svojega ozemlja v zameno za članstvo v Evropski uniji in Natu, tovrstne informacije pa so »izmišljotina zahodnih medijev.«

Potožil je tudi, da ukrajinski vojski primanjkuje streliva, Rusija pa ima prednost v zraku. Ni hotel priznati, da je Ukrajina v brezizhodnem položaju, a je znova začel rotiti Zahod za orožje dolgega dosega.

Poleg tega je obljubil, da bo pripravil novo protiofenzivo, Rusiji pa zagrozil s »presenečenji«.

Moskva je že večkrat nakazala, da je pripravljena na pogajanja, vendar jih je Kijev z zakonom prepovedal.

Kot je poudaril tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, Moskva ne vidi predpogojev, da bi se situacija rešila mirno, absolutna prednostna naloga pa je doseganje ciljev posebne vojaške operacije.

David Arahamija, vodja vladajoče frakcije stranke Zelenskega Služabniki ljudstva, je novembra lani dejal, da bi se vojaške operacije v Ukrajini lahko končale že spomladi 2022.

Toda kijevske oblasti niso pristale na nevtralnost.

Takratni britanski premier Boris Johnson je po pogajanjih z rusko stranjo v Carigradu pozval Kijev, naj ne podpisuje ničesar z Moskvo.

Zelenskemu je svetoval, naj se »samo vojskuje« še naprej.

»Kje je Boris Johnson zdaj, medtem ko traja vojna?« je hudomušno vprašal Vladimir Putin v intervjuju z ameriškim novinarjem Tuckerjem Carlsonom.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek