REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zelenski 500.000 meščanov Nikolajeva poslal v HIŠNI PRIPOR, 100 $ za vsakega proruskega »izdajalca«!

Zelenski 500.000 meščanov Nikolajeva poslal v HIŠNI PRIPOR, 100 $ za vsakega proruskega »izdajalca«!Kijevski režim je v Nikolajevu uvedel drastične ukrepe, potem ko so ruske sile prejšnji torek z visokonatančnimi raketami napadle začasno bazo ukrajinske mednarodne legije v bližini tega mesta na jugu države. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ukazal, da morajo biti med koncem tedna vsi meščani Nikolajeva na jugu države v »hišnem priporu«, da bi lahko policija medtem hodila »od vrat do vrat« in pridržala ljudi, za katere sumi, da so »tuji plačanci in proruski separatisti«.

Lokalne oblasti so razpisale tudi nagrado v višini 100 ameriških dolarjev za informacije, ki bi privedle do aretacije ljudi, osumljenih, da pomagajo Ruski federaciji med trenutnim konfliktom v Ukrajini.

Na ukaz iz Kijeva je Vitalij Kim, vodja regionalne uprave, v petek zvečer razglasil podaljšano policijsko uro, ki je trajala do ponedeljka zjutraj. V tem času skoraj pol milijona prebivalcev mesta ni smelo zapustiti svojih domov brez posebnih dovoljenj, v nujnih primerih pa naj bi jim bilo zagotovljeno policijsko spremstvo.

Kim je pojasnil, da je takšen ukrep nujen, da bi lahko organi pregona nemoteno iskali »izdajalce« in tako imenovane spoterje, torej lokalne prebivalce, za katere ukrajinske oblasti menijo, da pošiljajo ruskemu topništvu in letalstvu podatke in koordinate potencialnih tarč.

»Pozivam lojalne državljane, da prijavijo policiji in vojski vse izdajalce, ki delajo za agresorja. Vsakdo, ki nam posreduje informacije, ki vodijo do aretacije tujih plačancev in proruskih separatistov, bo nagrajen s po 100 dolarjev,« je obljubil Vitalij Kim.

Ana Zamazejeva, predsednica regionalnega sveta oblasti Mikolajev je potrdila, da so ukrajinski organi pregona konec tedna »prečesali celotno mesto« v mrzličnem iskanju sodelavcev Rusov.

»Policija je hodila od vrat do vrat in vsakogar pregledala. Preverjali so osebne izkaznice, mobilne telefone, dokumente, vse ... Tiste, ki so pot načrtovali pred policijsko uro in so že kupili avtobusne ali železniške vozovnice, so iz mesta spustili šele po temeljiti kontroli,« je povedala Zamazejeva.

Po njenih besedah je bil cilj akcije lov na »vse sodelavce kriminalnega režima v Moskvi, da bi se jih aretiralo, ker je zanje itak bolje, da konec vojne dočakajo v zaporu, ker bi jih domačini lahko linčali, če bi razkrili njihovo identiteto.«

Obljubila je, da bodo v kratkem znani rezultati preiskave in število aretiranih izdajalcev. Kako je bil videti lov na nič hudega sluteče someščane, pa lahko preverite v video posnetku spodaj.

Mediji poročajo, da je kijevski režim v Nikolajevu uvedel drastične ukrepe, potem ko so ruske sile prejšnji torek z visokonatančnimi raketami napadle začasno bazo ukrajinske mednarodne legije v bližini tega mesta na jugu države.

Po podatkih ruskega obrambnega ministrstva je bilo v napadu ubitih več kot 250 tujih plačancev, Zahodnjakov.

»Močne sile, zveste Kijevu, sestavljene predvsem iz tujih plačancev, so bile nevtralizirane z visokonatančnimi raketami v začasni bazi blizu Nikolajeva. Ob tej priložnosti je bilo ubitih okoli 250 tujih državljanov, ki so prišli v Ukrajino, da bi se borili proti Ruski federaciji,« je potrdil tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov.

Ukrajinska stran meni, da je lokacijo začasne baze tujske legije ruski strani razkril nekdo od prebivalcev Nikolajeva, saj so tuji plačanci pogosto menjavali položaje in se uspešno skrivali pred sovražno vojsko.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek