REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Združeno kraljestvo porabilo 200.000 evrov za nadzor dobrobiti islamističnega pridigarja in drugih – po deportaciji

Združeno kraljestvo porabilo 200.000 evrov za nadzor dobrobiti islamističnega pridigarja in drugih – po deportacijiAbu Qatada | vir: Pixsell

Združeno kraljestvo je leta 2013 deportiralo nazaj v domovino jordanskega islamističnega pridigarja Abu Katada, kjer so ga iskali zaradi terorizma. 

Leta 1999 je bil namreč v odsotnosti obsojen zaradi načrtovanja terorističnih napadov v Jordaniji, a se je takrat nahajal v Združenem kraljestvu. 

V Evropi je nadaljeval s širjenjem islamistične, salafistične ideologije in je veljal za najpomembnejšega zaveznika Osame bin Ladna v Evropi.

Že leta 1993 je s ponarejenim potnim listom prišel v Združeno kraljestvo, kjer je vseeno pridobil azil. V Evropi je nadaljeval s širjenjem islamistične, salafistične ideologije in je veljal za najpomembnejšega zaveznika Osame bin Ladna v Evropi. Tako je hvalil in opravičeval teroristične napade Al Kaide, kot bin Ladna, ter pozival k nasilju nad Judi. 

Leta 2002 je bil prvič priprt v Združenem kraljestvu zaradi terorizma oz. z njim povezanih dejanj; pozneje je bil večkrat priprt, a nikoli obsojen. Julija 2013, po dolgotrajni pravni bitki, je Združeno kraljestvo uspelo deportirati Katada nazaj v Jordanijo, ki ga je predhodno obsodilo.   

Denar je šel za različne zdravnike in odvetnike, ki so obiskovali terorističnega pridigarja v zaporu, ter preverjali, kakšno je njegovo zdravstveno stanje in da jordanske oblasti ne kršijo njegovih človekovih pravic.

V naslednjih treh letih so britanski davkoplačevalci namenili skoraj 200.000 funtov (dobrih 200.000 evrov), da so nadzorovali dobrobit islamističnega pridigarja. Denar je šel za različne zdravnike in odvetnike, ki so obiskovali terorističnega pridigarja v zaporu, ter preverjali, kakšno je njegovo zdravstveno stanje in da jordanske oblasti ne kršijo njegovih človekovih pravic. 

Tako je britansko notranje ministrstvo plačalo 60.000 funtov Adaleškemu centru za študije človekovih pravic, ki je izvajalo nadzor Katada. Dodatnih 58.509,92 funtov je istemu centru za isti namen plačalo še zunanje ministrstvo. 

Slednje je tudi plačalo dodatnih 67.000 funtov za nadzor drugih deportirancev. Zadnje plačilo iz tega naslova sega v marec 2016, poroča Daily Mail.
 

Komentarji