REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Združene države Jugoslavije: Ali je karikatura napovedala novo poglavje v ameriški državljanski vojni?

Združene države Jugoslavije: Ali je karikatura napovedala novo poglavje v ameriški državljanski vojni?Vir: Twitter

V Washington Postu je te dni izšla nenavadna karikatura, ki prikazuje Združene države Amerike kakor – nekdanjo Jugoslavijo.

Preko celotnega ozemlja ZDA so namreč razprostrte republike nekdanje SFRJ, na sredini pa vidimo Bosno in Hercegovino, v kateri je od leta 1992 pa do leta 1995 med i po razpadu druge Jugoslavije potekala državljanska vojna.

Na prvi pogled je sporočilo karikature jasno – opozarja ZDA, da naj ob lastnih sporih v politiki ne postane država, ki bi rešitve iskala v »balkanizaciji« in vojni vseh proti vsem.

Podroben pregled karikature je pokazal, da so jo že 10. julija objavili na satirični spletni strani »Crooks and Liars«.

Globoke politične delitve, inflacija, federalni politični sistem, prepričanje, da razlike državo krepijo (kot v času bratstva in enotnosti), vse to je skupno tako ZDA kot nekdanji SFRJ.

Globoke politične delitve, inflacija, federalni politični sistem, prepričanje, da razlike državo krepijo (kot v času 'bratstva in enotnosti') vse to je skupno tako ZDA kot nekdanji SFRJ.

Toda prvi komentar pod karikaturo kaže na še en pomen karikature: »Tako je, republikanci so Srbi,« je zapisal prvi komentator.

Sporočilo Washington Posta bi torej lahko bilo, da bodo demokrati republikance v prihodnje obravnavali tako kot so ZDA Srbe v nekdanji državi.

Srbi so bili hitro obtoženi, da so krivi za razpad države in začetek genocidnih vojn ter sporov s sosedi, ki so želeli čimprej ven iz Jugoslavije, da bi postali zavezniki ZDA in člani zveze NATO.

Srbija, ki se je temu upirala pa je bila utišana in je postala tarča mednarodnih sankcij in na koncu celo vojaškega napada.

Sedaj se, tako ocenjujejo nekateri v ZDA, nekaj podobnega dogaja republikancem, zaradi »poskusa prevrata« 6. januarja.

Sporočilo Washington Posta bi lahko bilo, da bodo demokrati republikance v prihodnje obravnavali tako kot so ZDA Srbe v nekdanji državi.

Ta dogodek jih je spremenil v silo na družbenem obrobju, brez dostopa do večjih medijev ali pa na cenzurirane posameznike, kot to velja za nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Tako nekako in precej drugače od demokratov so karikaturo menda razumeli - republikanci.

Kakšno taktiko bodo sedaj republikanci izbrali v svoji različici »državljanske vojne« v Združenih državah Amerike bomo šele videli, toda nesporno je nekaj –, da tudi nad ZDA, največjo »supersilo« na svetu zaradi njenih hudih notranjih sporov že visi senca nekdanje SFRJ.

Delite članek