REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zbogom dolar?! EU bo plačevala iransko nafto v evrih!

Zbogom dolar?! EU bo plačevala iransko nafto v evrih!

EU namerava pri nakupovanju nafte iz Irana prestopiti iz ameriškega dolarja na evro, je dejal neimenovani diplomatski vir v Bruslju. Povedal je, da namerava EU prenehati plačevati iransko nafto z dolarji, temveč prehaja na evrski način plačevanja.

Po besedah visoke zunanjepolitične predstavnica EU  Federice Mogerini naj bi Evropska "trojka" - Francija, Nemčija,  Združeno kraljestvo - in Iran dogovorili, glede odziva na ameriški izstop iz iranskega jedrskega sporazuma v obliki programa za krepitev gospodarskih vezi.

Po besedah Mogherinijeve se EU zavzema za nadaljevanje trgovine z nafto, plinom in naftnimi derivati, učinkovite bančne transakcije, nadaljevanje pogodb z Iranom na področju letalstva, pomorskega in kopenskega prometa ter odobritev izvoznih kreditov.

Praktične rešitve bodo javnosti predstavljene v prihodnjih tednih. Obisk Irana s strani evropskega komisarja za energijo in podnebje Miguela Ariasa Kanjeata je predviden za 19. in 20. maj.

Po mnenju Evropske komisije je cilj dogovora uskladiti se z Iranom glede energetskega sodelovanja z EU, kar bi pomenilo potrditev zavezanosti EU spoštovanju sporazuma o jedrskem programu z Iranom.