REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zakaj slovenski mediji zavajajo o avstrijskih komunistih in v čem je skrivnost njihove zmage na volitvah v Gradcu?

Zakaj slovenski mediji zavajajo o avstrijskih komunistih in v čem je skrivnost njihove zmage na volitvah v Gradcu?Elke Kahr. Vir: Twitter

Na občinskih volitvah v Gradcu so včeraj slavili komunisti (KPÖ), ki so dobili 29,1 odstotka glasov.

Njihova kandidatka Elke Kahr naj bi postala prva županja kakšnega večjega avstrijskega mesta iz vrst komunistov.

Dosedanji župan Siegfried Nagl iz vrst ljudske stranke (ÖVP), ki je dobila 25,7 odstotka glasov, je že napovedal odstop.

»Takega rezultata ankete niso napovedovale in zato smo res presenečeni«, je po volitvah dejala Elke Kahr.

»Nekateri obljubljajo nekaj tednov pred volitvami, mi pa smo vedno tu za ljudi,« je dodala.

Uspeh je presenetil tudi mnoge v Sloveniji.

Siegfried Nagl
Siegfried Nagl. Vir: Twitter

Na družbenih omrežjih so se takoj pojavili pikri komentarji na račun tistih, ki znajo o »komunistih« napisati samo slabšalne ocene.

To velja seveda predvsem za simpatizerje in vidne člane SDS.

V Gradcu z več kot 220.000 volivci komunisti res pogosto dosežejo dober rezultat, kot so poročali tudi slovenski mediji.

Toda tako je bilo že pred nekaj desetletji, ko je tedanji vodja stranke Ernest Kaltenegger in poznejši vodja poslancev dve tretjini svoje plače namenjal – socialno najbolj potrebnim.

Najprej je vodja stranke Ernest Kaltenegger in poznejši vodja poslancev dve tretjini svoje plače namenjal – socialno najbolj potrebnim.

O tem pa slovenski mediji niso poročali.

V čem je torej skrivnost uspeha avstrijskih komunistov?

Povedano preprosto: avstrijski komunisti so med volivci priljubljeni zato, ker gre za stranko, ki v ospredje postavlja interese najšibkejših, ima visoke standarde, se ne maže v korupcijskih aferah in zagovarja interese delavskega razreda, na katerega druge stranke pogosto pozabljajo.

Večino dvajsetega stoletja je bila KPÖ sicer »ortodoksna komunistična stranka«, ki pa za razliko od podobnih v Franciji in Italiji nikoli ni dosegla večje popularnosti.

Ernest Kaltenegger  Vir: Twitter, KPO
Ernest Kaltenegger. Vir: Twitter

Deloma tudi zaradi zmeraj zelo močne socialdemokracije v Avstriji in socialistične stranke SPÖ, ki je zagovarjala socialdemokratske ideje.

Po razpadu Sovjetske zveze se je KPÖ znašla v krizi, naslednje desetletje pa je uporabila za modernizacijo.

Stranka se je odrekla marksizmu-leninizmu, zavrgla nasprotovanje članstvu v EU, za katero je najprej trdila, da služi le deregulaciji in privatizaciji javnega sektorja.

V Sloveniji so mediji, najprej celo STA poročali, da KPÖ izven Gradca »komajda obstaja«, toda nič ne bi moglo biti dlje od resnice.

V vsem naštetem je bila še posebej odločna »štajerska« veja komunistov.

Ne le, da so zelo močni v Gradcu, pač pa so avstrijski štajerski komunisti dobili okoli pet odstotkov glasov na vsakih državnih volitvah po letu 2005.

V Sloveniji so mediji, najprej celo STA, poročali, da KPÖ izven Gradca »komajda obstaja«, toda nič ne bi moglo biti dlje od resnice.

Štajerska komunistična stranka je ustanovila tudi svojo posebno izobraževalno zvezo, ki hkrati šola in kulturno oblikuje vse udeležence.

Volitve v Gradcu  Vir: Wienner Zeitung
Volitve v Gradcu. Vir: Wienner Zeitung

Ob tem stranka zelo vztrajno spremlja vprašanja, ki jih druge pogosto zanemarjajo.

In namesto da bi o problemih le govorila, stranka deluje in jih rešuje, kljub omejenim finančnim sredstvom.

Ostro na primer nasprotuje raznim privatizacijam javnih dobrin in uslug ter opozarja, kako to prinaša dobičke zasebnikom, škodi pa večini prebivalcev.

Najbolj znan je primer vprašanja najemnin in stanovanj.

Leta 1988, ko je komunistična stranka dobila prva mesta v mestnem svetu in 3,1 odstotka glasov na podlagi kampanje o dvigovanju cen najemnin, je takoj odprla zastonj telefonsko linijo s pravnimi nasveti najemnikom.

V desetletju je podvojila svojo podporo in leta 1998 osvojila že 7,9 odstotka glasov.

Prav tedaj je vodja stranke v Gradcu napovedal, da bo od svoje plače mestnega svetnika v višini 6000 evrov vzel le 2000 evrov, kar je bila povprečna za njegov poklic, ostalih 4000 pa bo dal v sklad za pomoč najbolj socialno šibkim.

S svojim denarjem so nato plačevali najemnine in druge stroške ljudem in družinam brez denarja.

S tem denarjem so nato plačevali najemnine in druge stroške ljudem in družinam brez denarja.

Nato so po vzgledu Kalteneggerja ravnali tudi drugi poslanci v mestnem senatu in deželnem zboru ter na ta način zbrali okoli 2,5 milijona evrov.

Porabo denarja so transparentno predstavljali javnosti in vsak je lahko preveril, kam je bil nakazan oziroma za kaj porabljen.

Volitve v Gradcu  Vir: Wienner Zeitung
Volitve v Gradcu. Vir: Wienner Zeitung

To ni samo pomagalo ljudem na avstrijskem Štajerskem in v Gradcu, pač pa tudi stranki.

Leta 2003 – na prvih volitvah po ustanovitvi socialnega fonda stranke – je  KPÖ dosegla 20,9 odstotka glasov.

S tem, ko so dokazali osebno predanost in žrtvovanje so si vztrajno izboljševali javno podobo.

Kritiki so jih napadali, češ da se preveč ukvarjajo z dobrodelnim delom, toda pri tem so spregledali, da stranka, ki ni vodila lokalnih oblasti drugače tudi ni mogla uresničevati svojega programa.

S tem so avstrijski komunisti storili še nekaj – povezali so besedo »komunizem« ne z zločini in trpljenjem, pač pa s pozitivno skrbjo za dobrobit drugih, s solidarnostjo in družbo, ki skrbi za vse svoje člane.

»Komunizem je utopija, toda vedno je vprašanje, kaj narediti iz neke ideje,« trdi kandidatka za županjo Gradca Elke Kahr.

»Ponosna sem, da sem članica stranke, ki je vedno na strani delavcev in ne na strani korporacij in njihovih svetovalcev. Ponosna sem, ker so se komunisti najbolj aktivno borili proti nacistom poudarja Elke Kahr.

Celo simpatizerji stranke so bili prepričani, da bodo komunisti v Gradcu tudi naslednji mandat preživeli v opoziciji in da bo naslednjo lokalno vlado znova postavila koalicija okoli ljudske stranke ÖVP.

Morda tudi bodo, kajti težko je verjeti, da bodo Zeleni, ki so z Ljudsko stranko v koaliciji na zvezni ravni, podprli Elke Kahr in ne kandidata Ljudske stranke Siegfrieda Nagla.

Le koliko slovenskih politikov bi se bilo pripravljenih odreči dveh tretjin svoje plače za to, da bi pomagali socialno ogroženim?

Toda dejstvo je, da so komunisti dobili največ glasov.

In če ne bodo dobili možnosti, da oblikujejo mestno vlado, bi lahko v prihodnosti zmagali še bolj odločno.

Po drugi strani pa je njihov recept tudi dobra šola za druge podobne stranke.

Tekač in odmevi na zapis predsednika države, ki iz New Yorka sporoča v domovino, kako se krasno ima: »Tek v New Yorku sodi med prvih 10 mojih najljubših tekov po svetu. (Slovenija na lestvici ne sodeluje zaradi moje pristranskosti) Na 1. mestu je tek v Ženevi. Med teki v Ameriki sta med prvo deseterico še Washington in Buenos Aires. Na fotki jutranji tek ob East river in večerni v Centralnem parku v NY.« Vir: Instagram račun predsednika Republike Boruta Pahorja, nekoč voditelja stranke naslednice slovenskih komunistov...

Le koliko slovenskih politikov bi se bilo pripravljenih odreči dveh tretjin svoje plače za to, da bi pomagali socialno ogroženim?

Medtem pa v Sloveniji o komunizmu kot nekakšni nevarnosti za družbo razpravljajo rasisti, podporniki rasističnih strank in nekdanji komunisti ter propadli politiki, ki dobivajo enormne finančne inekcije od državnih podjetij.

Namesto da bi delali in bili za vzgled, pa številni slovenski politiki samo govorijo, ali pa so pravi primeri najslabših, koruptivnih praks ter zatiranja drugače mislečih.

In zato se lahko vsi skupaj, tako levi kot desni, marsikaj naučijo prav od – avstrijskih, štajerskih komunistov.

Delite članek