REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zakaj Putin ni v dosegu tujih obveščevalnih služb in nikoli ne nasede telefonskim potegavščinam

Zakaj Putin ni v dosegu tujih obveščevalnih služb in nikoli ne nasede telefonskim potegavščinamAleksej Nikolski/Sputnik

V 19 letih, odkar je na oblasti, predsedniku Vladimirju Putinu še nihče ni prisluškoval, vdrl v njegovo osebno komunikacijo ali ga prinesel naokoli s telefonsko potegavščino.

Nekdanji podpolkovnik KGB-ja se zna zaščititi …

Nekdanji podpolkovnik KGB-ja se zna zaščititi …

Putin ne uporablja pametnega telefona ali klepetalnikov, redko visi na internetu. Še pred nekaj leti so Rusi resno dvomili, ali njihov predsednik sploh ve, kaj je na primer YouTube.

Šele konec leta 2015 je namreč prvič javno povedal, da je kdaj pa kdaj na svetovnem spletu.

Ko je WikiLeaks leta 2017 objavil največji paket zaupnih podatkov Cie s področja kibernetske obveščevalne dejavnosti, je bilo tam mogoče najti tudi pet skritih virtualnih točk za vohunjenje pod kodnim imenom PocketPutin. Hipotetično naj bi bilo mogoče preko njih vohuniti za napravami ruskega predsednika, kot so računalniki in telefoni …

Če bi jih imel.

Washington tako in tako nikoli ni skrival, da prisluškuje ruskim uradnim osebam, zato se Wikileaksu ni bilo potrebno sploh posebej truditi s temi razkritji.

Vse, kar je na to razkritje porekel Kremelj, je bilo: »To si zasluži pozornost.« Pa še pripomnil je, da Washington tako in tako nikoli ni skrival, da prisluškuje ruskim uradnim osebam, zato se WikiLeaksu ni bilo potrebno sploh posebej truditi s temi razkritji. To se Putina ne tiče.

Če bi hoteli tuji obveščevalci ali avtorji potegavščin priti do Putina, bi morali pristopiti še veliko, veliko bližje.

 

1. 9. 2012, Putin telefonira ruski judoistki Tatjani Savostjanovi, ki je takrat osvojila srebrno kolajno v judu na paraolimpijskih igrah v Londonu, vir:
Aleksej Družinin/Sputnik

»Če imate pametni telefon, se greste nekakšen prostovoljen ekshibicionizem, z njim se popolnoma razgaljate. Ko imate v roki pametni telefon, zavestno daste kljukico temu, da ste pripravljeni vse pokazati vsem na očeh,« je ne tako davno govoril tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrij Peskov.

Peskov pravi, da predsednik sploh ne potrebuje pametnega telefona, »še toliko bolj predsednik takšne države, kot je Rusija«.

Novinarji z vprašanji o predsednikovem pametnem telefonu mučijo tiskovnega predstavnika skoraj vsako leto. Vendar jim on vedno odgovori enako.

Nadaljevanje članka si lahko preberete na RUSSIA BEYOND

Komentarji