REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zaharova: »Dobro se spomnimo nemških tankov na naši zemlji, so simbol smrti in sovraštva do človeštva!«

Zaharova: »Dobro se spomnimo nemških tankov na naši zemlji, so simbol smrti in sovraštva do človeštva!«Tiskovna predstavnica o stališču Rusije glede tankov. Vir: Zajem zaslona, Telegram

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva je po odločitvi Berlina, da v boj proti ruskim vojakom v Ukrajino pošlje nemške tanke Leopard 2 o tem dobila novinarsko vprašanje in nanj tudi odgovorila.

»Sama Nemčija odlično razume, da Berlin nima moralne, pravne ali etične pravice dobaviti oklepna vozila in tanke za pobijanje Rusov

Tako je, kot nas iz Moskve obvešča avstralski dopisnik John Helmer, povedala: »Spraševali ste o odločitvi ZDA, da dobavi ameriške tanke. Zakaj to posebej poudarjati? Jasno je, da to stališče velja za vse države. Samo ena država je poseben primer. To je Nemčija.

To je posebna zgodba. Dobro se spomnimo, kaj so nemški tanki. To so stroji, ki so postali simbol ne le smrti in smrtonosne ideologije, temveč sovraštva do človeštva – globalne eksistencialne grožnje celemu planetu.

Ko berete o fašizmu, nacizmu in časih druge svetovne vojne, se mi zdi očitno, da so uniforme SS, nemški tanki s simboli tretjega rajha postali svetovni simbol padca človeštva v brezno sovraštva, grozljivko in umore.«

»Iz tega brezna so nas vse — in tiste, ki so bili takrat živi, in tiste, rojene kasneje — izvlekli borci Rdeče armade in protihitlerjevske koalicije. To so bili mladi, ki so se borili na fronti, in vsi tisti, ki so bili v zaledju, povezani z njimi.

Prav nemški tanki so postali antisimbol, ki se je za vedno vtisnil v spomin človeštva. Zdaj bodo ti tanki, kot domnevajo [Nemci], spet zapeljali na našo zemljo. Vsaj to je naloga, ki so jo dobili.

Kaj pričakujejo v Nemčiji? Da se bodo skozi naša mesta in vasi peljala oklepna vozila v maskirnih maskah z železnimi križi – simboli nemških oboroženih sil nekoč in danes? Spomnimo se, kako se je takrat končalo. Se še spomnijo v Berlinu? Vsak se je na različne načine zapisal v zgodovino. Sama Nemčija odlično razume, da Berlin nima moralne, pravne ali etične pravice dobaviti oklepna vozila in tanke za pobijanje Rusov je poudarila Marija Zaharova.

Steinmeier in Gerlachova knjiga
Levo: 7. maj 2015 - predsednik Nemčije Frank-Walter Steinmeier se priklanja pred spomenikom ubitim v Stalingradu. Desno: Raziskava nemškega zgodovinarja Christiana Gerlacha o nemških načrtih za pobijanje Rusov in Judov. »Skupno število smrti med sovjetskimi ujetniki ocenjujem na približno 3 milijone (52-53 % od skupno 5,7 milijona). Večina jih je umrla v vzhodni Evropi: verjetno 1,3 milijona v Ukrajini, 700.000 v Belorusiji in 400.000-600.000 na Poljskem
Po Gerlachovi objavljeni raziskavi je bil nemški načrt za pobijanje Rusov pred nemškim načrtom za pobijanje Judov; da je bil načrt, da umre 30 milijonov Rusov; in da je nemški generalštab nameraval pomoriti Ruse veliko preden so uresničili načrt pobijanja Judov.
Po Gerlachu, »tako kot pri Judih, so bili umori sovjetskih ujetnikov izvedeni s sovraštvom in brutalnostjo ... Slabo ravnanje s sovjetskimi ujetniki je danes komaj poznano.« Preberite strani 223-34 Gerlachove raziskave zgodovine s klikom na knjigo. Del tega je bilo tudi ravnanje z ruskimi ujetniki v Stalagu v Mariboru. Slovenska (Janševa) vlada je prekinila sodelovanje v tem projektu in odrekla podporo spominskemu centru, sedanja, Golobova, pa pri tej odločitvi - vztraja.

Zaharova je Nemce spomnila na njihov načrtovani poboj več kot 3 milijonov ruskih vojnih ujetnikov med letoma 1941 in 1945.

»Želim spomniti [Olafa] Scholzaje dejala Zaharova, »ne mislim na [zunanjo ministrico Annaleno] Baerbock, to se mi zdi nesmiselno — in mu sporočiti, ker mogoče ne ve: ko so bili po naši zmagi nemški ujetniki na ozemlju Sovjetske zveze, jih niso mučili, niso z njimi ravnali na enak način, kot so Nemci storili z našimi vojaki in civilisti v nemških koncentracijskih taboriščih.

Hranili so jih tisti [Rusi], ki že vrsto let niso imeli dovolj, niso imeli kaj jesti zase. (Govorim umirjeno - v vsakdanjem življenju bi to rekla drugače)… Dobro se spomnim, kako je leta 2015 kot del uradne delegacije v Volgograd prispel takratni minister za zunanje zadeve Nemčije [Frank-Walter] Steinmeier. Pokesal se je in sklonil glavo pred grobovi sovjetskih in nemških vojakov, ki so ostali v naši zemlji.

In rekel je, da se to ne sme nikoli več ponoviti. Ti [Scholz] to zdaj ponavljaš.«

To so stroji, ki so postali simbol ne le smrti in smrtonosne ideologije, temveč sovraštva do človeštva – globalne eksistencialne grožnje celemu planetu.

»Dan odločitve o dobavi Leopardov Ukrajini,« je nadaljevala Zakharova, »je zgodovinski tudi zato, ker [je] konkretiziral tisto, o čemer smo dolgo govorili – popolno izgubo suverenosti Nemčije.

Olaf Scholz je za vedno podpisal zavrnitev neodvisne nemške zunanje politike. Opustil je vse, kar so njegovi predhodniki gradili desetletja po drugi svetovni vojni. In kar jim je, mimogrede, tudi uspelo.«

Zaharova se je nato obregnila o predloge Washingtona, ki so bili razkriti v začetku tega tedna, in jih zavrnila kot »manj pomembne izjave.«

Sholz in njegov tank
»Steinmeier se je pokesal in sklonil glavo pred grobovi sovjetskih in nemških vojakov, ki so ostali v naši zemlji. In rekel je, da se to ne sme nikoli več ponoviti. Ti [Scholz] to zdaj ponavljaš.« Vir: Yandex, Telegram, zajem zaslona

»Zdi se mi, da vsi že dolgo razumejo, o čem govorimo – o konfrontaciji z našo državo, o strategiji njene izolacije. Prej to ni bilo mogoče na noben način, ne ekonomski, ne politični, ne finančni.

Tudi s pozivi k prekinitvi donosnih pogodb med zasebnimi podjetji. To se ni obneslo.

Zato so uvedli sankcije in sezname, pa stop-liste in grozili celotni mednarodni skupnosti, a iz tega ni bilo nič. Prešli smo na naslednjo fazo. Kako drugače jo lahko imenujemo? Zato bo 'razvoj odnosov' izhajal iz vsega tega, iz ugotovitve realnega stanja 'na terenu',« je sklenila.

Dodala je še, da je sedaj vse prepuščeno vojaškim ekspertom.

Ti pa že pospešeno spreminjajo stanje na terenu - v korist Rusije.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek