REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Waldemar Baerbock in nacisti: Družinske skrivnosti Annalene Baerbock (FOTO)

Waldemar Baerbock in nacisti: Družinske skrivnosti Annalene Baerbock  (FOTO)

Predsednik Zveze novinarjev Rusije (UJR) Vladimir Solovjov je objavil dosje Waldemarja Baerbocka, dedka nemške zunanje ministrice Annalene Baerbock, ki je bil častnik Wehrmachta in goreč zagovornik nacizma.

Arhivi razkrili: Dedek nemške zunanje ministrice je bil nacist. Vir: Posnetek zaslona

Kot je razvidno iz dokumentov, je Waldemar Baerbock v celoti delil pogled na svet, izražen v Hitlerjevi knjigi »Mein Kampf«, in ideje nacionalsocializma.

Vir: Posnetek zaslona

Ob sklicevanju na te arhivske dokumente s katerih je bila umaknjena oznaka tajnosti je nemški časnik Bild februarja objavil članek o nacistični preteklosti Waldemarja Baerbocka, v katerem piše, da je bil dedek vodje nemške diplomacije »brezpogojni zagovornik nacionalsocializma«.

Slovito, nekoliko ironično pravilo »nikoli ne sprašuj ženske za njena leta, moškega za plačo ali Nemca za dedka«, je Bild očitno prekršil.

Časnik navaja zapise iz dosjejev Waldemarja Baerbocka (1913-2016), ob poudarku, da je bil zaposlen kot inženir v enoti za popravilo protiletalskih topov.

V spisu je mogoče prebrati, da polkovnik Kr.O. (okrajšava za vojni častnik) Waldemar Baerbock ni le častnik, ampak tudi vnet zagovornik nacizma, navaja Bild in dodaja, da je v pisanju mogoče prebrati, da je bil tudi »brezpogojni nacionalsocialist«.

Bild navaja, da se v osebnem arhivu skoraj vedno najdejo besedne zveze, kot so »trdno stoji na temeljih nacionalsocialističnega pogleda na svet« ali »zastopa nacionalsocialistični pogled na svet in ga zna posredovati podrejenim«.

Vir: Posnetek zaslona, X

Ali pa »brezhibna nacionalsocialistična drža«.

Časnik spomni, da je bil Waldemar leta 1944 odlikovan z železnim križcem za vojaške zasluge.

Toda na spominskih prireditvah Annalena Baerbock s ponosom govori o svojem dedku Waldemarju, ki je umrl leta 2016, in izkušnjah, ki se jih je naučila iz njegove vojaške službe.

Predstavlja ga kot begunca pred vojno, ne da bi se osredotočila na dejstvo, da je polkovnik Waldemar iz neznanega razloga pobegnil z Vzhoda (vzhodne fronte), preko ozemlja Poljske, ki jo je Rdeča armada osvobodila nacističnega okupatorja.

Čigavi predniki so bili kolaboranti z nacisti?

Odprta razprava o preteklosti Waldemarja Baerbocka je vplivala na mnoge znane Nemce, da so sami javno razkrili svojo družinsko zgodovino, da ne bi bili soočeni s situacijo, da o njihovih dedkih poročajo časopisi.

Tako je predsednik vlade Saške-Anhalt Rainer Haseloff novinarjem povedal, da je njegov oče služil v nemški vojski in je bil leta 1944 ujet.

Tudi legendarni nogometaš Lothar Matthäus je spregovoril o svojem dedku, ki je umrl v vrstah Wehrmachta. Za njim se je oglasil slavni odvetnik iz Dresdna Gerhard Rahn, ki je priznal, da so bili očetovi starši člani nacistične stranke.

Igralec Francis Fulton-Smith je dejal, da so »njegovega dedka ujeli sovjetski vojaki v Ukrajini«, političarka Dorothea Behr iz Krščanskosocialne unije na Bavarskem pa je dejala, da je bil »njen dedek ujet v Italiji«.

Zanimanje za to temo je bilo tako veliko, da ji je Bild posvetil še en članek: »Zakaj Nemci tako malo vemo o svojih starih starših?«

»V ozadju zgodbe objavljenega dosjeja o dedku nemške zunanje ministrice Annalene Baerbock, čigar nacistična preteklost je pritegnila pozornost vseh, se znova postavlja vprašanje, kaj pravzaprav vemo o sodelovanju naših družin v agresivni vojni nacistične Nemčije in kaj so naši starši počeli med vojno,« je sklenil Bild.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek