REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vse sodne stroške plača država: zastarala zadeva »Krivulja« proti Gruevskemu

Vse sodne stroške plača država: zastarala zadeva »Krivulja« proti GruevskemuPrijateljstvo: Viktor Orbán je poskrbel za makedonskega begunca Nikolo Gruevskega. Vir: Twitter

Sodišče v Skopju je ugotovilo absolutno zastaranje pri kazenskem pregonu nekdanjega premierja Makedonije Nikole Gruevskega v zadevi »Krivulja«.

Vse sodne stroške v tem primeru bo krila država.

Odločitev je bila sprejeta, potem ko je odvetnik Gruevskega po uradni dolžnosti na sodišče vložil zahtevo za razglasitev zadeve za zastarelo, saj je minilo šest let od storitve spornega dejanja in trenutka, ko je Posebno državno tožilstvo vložilo obtožnico, toda sodba ni bila nikoli razglašena.

Gruevski je bil v tem primeru obtožen prejema nagrade za nezakonit vpliv, torej za trgovanje z vplivom.

Sojenje se bo v tej zadevi sicer nadaljevalo, toda le proti nekdanjim uradnikom stranke VMRO-DPMNE Vladimirju Peševskem, Miletu Janakieskem in Ljupču Georgievskem, ki jih obtožnica bremeni zlorabe položaja.

Bivši makedonski premier se sicer še vedno nahaja v Budimpešti, kamor je zadnji hip, preden bi ga zaprli za zapahe, preko Albanije in Črne gore zbežal 11. novembra lani skrit v prtljažniku avtomobila, ker ni imel potnega lista. Trdil je, da se je le na ta način izognil atentatu nanj ...

Gruevski med sproščenim sprehodom v glavnem mestu Madžarske
Gruevski, posnet pred letom dni med sproščenim sprehodom v glavnem mestu Madžarske.  Vir: Twitter

Madžarska, ki sicer ima zelo restriktivno azilno politiko, je beguncu oziroma nezakonitemu migrantu Gruevskemu izjemno hitro podelila politični azil.

Odločitev, da zbeži iz domovine, je pri Gruevskemu začela dozorevati maja leta 2018, ko ga je skopsko sodišče obsodilo na dve leti zapora zaradi spodbujanja nezakonitega nakupa luksuznega mercedesa. Gruevski se ni udeležil izreka sodbe, hkrati pa je bil obtožen še za malverzacije težke 160 milijonov evrov.

Makedonska javnost je izvedela za nakup pregrešno dragega blindiranega mercedesa, vrednega 600.000 evrov, ko je opozicija objavila prisluhe telefonskih pogovorov.

OKCU Mercedes Benz / Avtosalon Ženeva
Skomine po dragem mercedesu so ga stale položaja in domovine. Toda ne tudi svobode ...

V tem primeru je šlo za kazensko zadevo »Tank«, ki je bila sicer prva od šestih zadev, ki jih je vodilo Posebno državno tožilstvo proti Nikoli Gruevskemu.

Prisluhe telefonskih pogovorov je objavil prvak socialdemokratov in sedanji premier (v odstopu) Zoran Zaev že pred štirimi leti, blindirani mercedes pa je leta 2012 kupila takratna vlada Gruevskega.

V enem izmed telefonskih pogovorov sta se Gruevski in takratna notranja ministrica Gordana Jankulovska dogovarjala o nakupu avtomobila in o tem, kako naj ga tedanji premier uporablja, da tega ne bodo izvedeli mediji. In predvsem volivci, seveda.

Politika sta se takrat tudi zavezala, da bosta o nabavi dragega avtomobila molčala vse do lokalnih volitev leta 2013.

Razen nakupa dragega mercedesa, Gruevskega je Posebno tožilstvo bremenilo tudi za finančni kriminal, pranje denarja in zlorabo položaja pri izbiri izvajalca za izgradnjo dveh avtocest.

Madžarsko sodišče je medtem 27. junija letos zavrnilo zahtevo Severne Makedonije za izročitev Gruevskega. Tako je nekdanji premier ostal nedosegljiv roki pravice.

Kot bivši predsednik VMRO-DPMNE je bil Gruevski osumljen še, da je omogočil oblikovanje skupine, ki je šest let prala denar in nezakonito pridobila pet milijonov evrov, ki jih je nakazala na račun stranke.

Zaradi zlorabe položaja pa je Gruevski, po oceni tožilstva, oškodoval državno blagajno za najmanj 155 milijonov evrov.

Toda niti to ni vse - Gruevski je obtožen še zaradi korupcije, prirejanja volitev in političnega nasilja v času, ko je bil premier. Našteti primeri oziroma procesi pred sodiščem so poimenovani »Nasilje«, »Titanic« in »TNT«.

Gruevski, nekoč. Vir: Flickr

Vsi ti primeri izhajajo iz vsebine sicer nedovoljenega prisluškovanja, ki so ga leta 2015 predvajali javnosti takrat opozicijski socialdemokrati.

Gruevski je bil obtožen, da je bil pod njegovo taktirko organiziran nezakonit nadzor nad približno 20.000 ljudmi.

49-letni politik je bil na čelu makedonske vlade in stranke VMRO-DPMNE med letoma 2006 in 2016.

Gruevski, Orban, pogled
Nikola Gruevski in Viktor Orbán, na svobodi ... Vir: Twitter

Korupcijska afera, ki je segla v sam vrh države, je v tistem času ustvarila globoko politično krizo v Makedoniji.

Makedonska nacionalistična stranka VMRO-DPMNE, ki je makedonsko vlado vodila od leta 2006, je bila naposled strmoglavljena z oblasti leta 2017, nakar je Gruevski moral odstopiti tudi z mesta voditelja stranke ...

Delite članek