REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Von der Leynova ne ve, čigavo je bilo taborišče Auschwitz, niti kdo ga je osvobodil

Von der Leynova ne ve, čigavo je bilo taborišče Auschwitz, niti kdo ga je osvobodilPredsednica Evropske komisije je izjavila, da je bilo zloglasno nemško nacistično taborišče poljsko, medtem ko je dan prej zapisala, da so ga osvobodili (zahodni) zavezniki. Vir: Posnetek zaslona, X

Varšava je v nedeljo izrazila protest zaradi napake na družbenih omrežjih predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, ki je zapisala, da je bilo taborišče Auschwitz - poljsko, poroča AP.

Ursula von der Leyen je ta komentar objavila na platformi X in ga pozneje popravila tako, da je zapisala, da je bil Auschwitz koncentracijsko taborišče nacistične Nemčije.

Von der Leynova in komisarji Evropske unije so se namreč v objavi na platformi X poklonili žrtvam holokavsta, poleg tega pa so zapisali tudi imena nekaterih žrtev ter datume rojstva in smrti.

Vendar so v prvem tvitu Auschwitz imenovali za »poljski«.

Tiskovni predstavnik Evropske komisije Christian Wiegand se ni odzval na prošnjo za komentar, niti se ni oglasil na telefon, poroča agencija.

Nekdanji poljski zunanji minister Radoslav Sikorski je nato na omrežju X objavil, da je, »ko govorimo o nacističnih uničevalnih taboriščih v Auschwitzu, treba poudariti, da so bila ustanovljena pod nemško okupacijo.«

Dodal je, da je treba »informacijo, ki jo je objavila predsednica Evropske komisije, dodobra pojasniti«.

Ob mednarodnem dnevu spomina na holokavst je Ursula von der Leyen naredila še eno grobo napako, ko je izjavila, da so koncentracijsko taborišče Auschwitz osvobodili pripadniki zavezniške vojske.

V resnici je to uničevalno taborišče tretjega rajha osvobodila sovjetska vojska, nakar je na to opozorilo rusko predstavništvo pri Evropski uniji.

»Ob branju sporočila Evropske komisije smo odkrili napako.

Bilo bi odlično, če bi jo Evropska komisija popravila.

Rdeča armada je osvobodila koncentracijsko taborišče Auschwitz, ne 'zavezniška vojska',« je sporočila ruska stran.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek