REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Škandal: Prekrajanje zgodovine ali pa von der Leynova in njeni komisarji ne vedo, kdo je osvobodil Auschwitz?

Škandal: Prekrajanje zgodovine ali pa von der Leynova in njeni komisarji ne vedo, kdo je osvobodil Auschwitz?Rusija je spomnila Evropsko komisijo, da je nacistično taborišče osvobodila sovjetska vojska, in zahtevala popravek dezinformacije, ki jo je v Evropo in širni svet lansiral Bruselj. Vir: Posnetek zaslona, X

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v soboto ob mednarodnem dnevu spomina na holokavst dejala, da so koncentracijsko taborišče Auschwitz osvobodili pripadniki zavezniške vojske, kar ne drži, so poudarili iz ruskega predstavništva pri Evropski uniji.

»Ob branju sporočila Evropske komisije smo odkrili napako. Bilo bi odlično, če bi jo Evropska komisija popravila. Rdeča armada je osvobodila koncentracijsko taborišče Auschwitz, ne zavezniška vojska,« je sporočila ruska stran.

Gre za to, da se je z izazom zavezniške sile v drugi svetovni vojni mislilo na vojske zahodnih zaveznikov, predvsem Velike Britanije in ZDA.

V izjavi EK, ki je bila objavljena včeraj, je še navedeno, da je holokavst po »terorističnih napadih Hamasa na Izrael 7. oktobra 2023« dobil nov pomen.

Niti z besedo ni omenjeno, da je po včerajšnji razsodbi ICJ tudi genocid dobil nov pomen, saj je v našem času značilen za judovsko državo in odnos Izraela do Palestincev.

Evropska komisija, v kateri sedi tudi slovenski komisar Janez Lenarčič brez sramu še naprej goni staro lajno: »Evropski Judje ponovno živijo v strahu. Nezaslišan porast antisemitskih dejanj, ki smo jim bili priča po Evropi, nas spominja na najtemnejši čas v naši zgodovini. Kar pa je zdaj drugače, je, da smo vsi z judovsko skupnostjo.«

»Za antisemitsko sovraštvo ni prostora, še posebej tukaj v Evropi,« je poudarila von der Leynova.

Na zapis von der Leynove in njene komisije se je vsul plaz jeznih komentarjev in kritik: »Današnja situacija z Rusijo vam ne dovoljuje brisanja zgodovine! Majhen opomnik: 27. januarja 1945 so sovjetske enote vstopile v Auschwitz, Birkenau in Monowitz ter osvobodile približno 7000 zapornikov, večina jih je bila hudo bolnih in umirajočih.«

»Slava delavsko-kmečki Rdeči armadi Zveze sovjetskih socialističnih republik, ki je 27. januarja 1945 osvobodila ujetnike koncentracijskega taborišča Auschwitz«, so nekateri poskusili poučiti von der Leynovo o zgodovinskih dejstvih.

Nekateri so bili manj optimistični glede možnosti, da voditelji EU sploh lahko uvidijo in odpravijo svojo napako.

Še več, mnogi so pripomnili, da ni še daleč čas, »ko bo Zahod zamenjal podobo sovjetskega vojaka na stavbi Reichstaga s sliko ameriškega vojaka in zastave.«

Evroposlanka iz Irske Clare Daly je zaman poskušala opozoriti von der Leynovo, ki jo je poimenovala »Frau Genocid«, na petkovo razsodbo sodišča v Haagu, s katero je ICJ potrdil tožbo Južne Afrike proti Izraelu zaradi genocida nad Palestinci

Ob pričujoči grobi reviziji zgodovine in širjenju neresničnih informacij (torej dezinformacij!) s strani Evropske komisije in njene predsednice, se zdi še bolj ciničen zapis prvega evropskega vrtičkarja, Josepa Borrella, ki je le nekaj dni nazaj dolgovezil o boju proti tujim manipulacijam z informacijami:

Spomnimo, sovjetska vojska je 27. januarja 1945 vstopila v Auschwitz, in ne Američani ali Angleži.

V največji tovarni smrti je bilo med drugo svetovno vojno zaprtih tudi 2342 Slovenk in Slovencev, 1331 jih ni preživelo trpljenja in mučenja. Celotna površina taborišč v Auschwitzu je obsegala 40 kvadratnih kilometrov. Matično taborišče je imelo kar 39 podružnic, vlakovne kompozicije so v tovarno smrti vozile vse do 30. oktobra 1944.

V Auschwitzu so nacisti pokončali 1,6 milijona otrok, žensk in moških petindvajsetih različnih narodnosti. Med njimi so bili izgnanci iz Češkoslovaške, Nemčije, Avstrije, Francije, Nizozemske, Belgije, Sovjetske zveze, Jugoslavije, Norveške, Grčije, Italije in Madžarske. V Auschwitzu so bili zaprti tudi Američani, Egipčani, Kitajci, Bolgari, Angleži, Turki, Španci, Švicarji, Judje in Romi.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek