REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Vojna zločinka, gorela boš!«: Protestniki zmotili govor Hillary Clinton in ji sporočili, kakšno mesto v zgodovini si zasluži

»Vojna zločinka, gorela boš!«: Protestniki zmotili govor Hillary Clinton in ji sporočili, kakšno mesto v zgodovini si zaslužiHillary Clinton

Hillary Clinton, nekdanja prva dama ZDA, je še vedno pogosta ljubljenka slovenskih medijev.

Novinarki Petri Marc se je na primer nedavno zdelo primerno, da citira njene izjave kot kredibilno kritiko intervjuje, ki ga je nedavno dal Vladimir Putin Tuckerju Carlsonu.

Ljudstvo Libije, ljudstvo Iraka, ljudstvo Sirije, ljudstvo Jemna, ljudstvo Palestine in tudi ljudstvo Amerike vam ne bo nikoli odpustilo.

Kaj pa si mnogi tudi v njeni lastni državi mislijo o tej soprogi nekdanjega ameriškega predsednika in nekdanji zunanji ministrici ZDA kažejo spodnji posnetki.

Propalestinski demonstranti so v petek na predavanju javno ozmerjali Hillary Clinton in jo označili za »vojno zločinko« ter napovedali, da bo »gorela« zaradi svojih dejanj na Bližnjem vzhodu.

Clintonovo so prekinili, ko je stopila na oder, da bi predavala o spolnem nasilju, povezanem s konflikti, na univerzi Columbia v New Yorku, kjer je celo »profesorica mednarodnih in javnih zadev.«

»Hillary Diane Rodham Clinton, ti si vojna zločinka!« je zavpil moški. »Ljudstvo Libije, ljudstvo Iraka, ljudstvo Sirije, ljudstvo Jemna, ljudstvo Palestine in tudi ljudstvo Amerike vam ne bo nikoli odpustilo,« je nadaljeval protestnik in kričal »goreli boste«, medtem ko so ga varnostniki pospremili iz publike.

Ko je nekdanja predsedniška kandidatka začela svoj govor, jo je prekinil drugi protestnik.

»To ste že storili...Izkoristili ste spolno nasilje v Libiji, da bi lahko upravičili militarizacijo ZDA,« je vzkliknil protestnik. »Če bi bili jezni zaradi spolnega nasilja, bi govorili o spolnem nasilju v Palestini in o spolnem nasilju, ki ga doživljajo vsak dan.«

»Ljudje lahko svobodno protestirajo,« je odgovorila Clintonova, »vendar ne smejo motiti dogodkov ali predavanj in to bodo standardi, ki jim bomo sledili tukaj in naprej,« je mirno odgovorila Clontonova.

Clintonova je bila državna sekretarka od leta 2009 do 2013 pod takratnim predsednikom Barackom Obamo.

Kot najvišja ameriška diplomatka je lobirala pri Obami, naj pošlje še več vojakov v Afganistan, oborožila je protivladne džihadiste v Siriji in se zavzemala za posredovanje Nata v Libiji.

Potem ko so uporniki, ki jih podpirajo ZDA zrušili z oblasti, sodomizirali in usmrtili libijskega voditelja Moamerja Gadafija, se je Clintonova za CBS News pohvalila: »Prišli smo. Videli smo. On pa je umrl.«

Clintonova je med svojim službovanjem na zunanjem ministrstvu dosledno podpirala vse aktivnosti Izraela in podprla tudi izraelsko bombardiranje Libanona leta 2006.

Kot najvišja ameriška diplomatka je lobirala pri Obami, naj pošlje še več vojakov v Afganistan, oborožila je protivladne džihadiste v Siriji in se zavzemala za posredovanje Nata v Libiji.

Kritizirala je pozive k prekinitvi ognja v sedanji vojni med Izraelom in Hamasom, pri čemer je trdila, da bi premor v spopadih dal »palestinskim militantom priložnost za ponovno oborožitev in ohranjanje cikla nasilja«.

Koliko so res vredni njeni nasveti pa kažejo padajoče cene njenih knjig...

Zanimivo je, da so tudi govor ameriške veleposlanice pri Združenih narodih Linde Thomas-Greenfield, ki je spregovorila po Clintonovi na petkovem dogodku prav tako zmotili protestniki, ki so vzklikali »svobodna, svobodna Palestina.«

V ZDA sicer deluje veliko izjemno močnih izraelskih lobističnih skupin, ki so dosegle podporo cilje Izraela v vrhu ameriške politike, toda javno mnenje ZDA je razdeljeno, toda že več kot tretjina ljudi ocenjuje, da Izrael izvaja genocid nad Palestinci.

Glede na anketo Economist/YouGov okoli 35 % vprašanih odraslih v ZDA meni, da je izraelska vojaška kampanja proti Palestincem, v kateri je bilo od 7. oktobra po ocenah ubitih več kot 28.000 ljudi, enaka genocidu, 36 % pa jih meni, da to ni res, ob 29 % neopredeljenih.

Med registriranimi demokrati jih 49 % meni, da se izvaja genocid, 21 % meni, da to ni res, 30 % pa jih je neodločenih.

Republikanci veliko bolj podpirajo dejanja Izraela, saj jih 57 % vprašanih pravi, da genocida ni, samo 18 % pa je prepričanih, da se izvaja, četrtina pa jih ni prepričanih, kaj je res.

In tudi zaradi tako razdeljene javnosti in politikov ter t.i. profesorjev, kot je Clontonova, Izrael lahko še kar naprej - izvaja genocid, k čemur je posredno pritrdilo tudi Meddržavno sodišče.

 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek