REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vojaške igrice v zraku: Američani nastavili »past« za Ruse, ruski Su-27 pa pretresel posadko ameriškega bombnika B-52

Vojaške igrice v zraku: Američani nastavili »past« za Ruse, ruski Su-27 pa pretresel posadko ameriškega bombnika B-52Ameriški bombnik B52 in ruski Su-27. Vir: Twitter

Nedavno so ameriški bombniki B-52 preleteli vse članice zveze NATO, tudi Slovenijo in še nekatere države, na primer Ukrajino.

Nedavno so ameriški bombniki B-52 preleteli vse članice zveze NATO, tudi Slovenijo. To naj bi bila svojevrstna demonstracija moči. Bila pa je tudi - past.

To naj bi bila svojevrstna demonstracija moči.

Toda v ozadju je bilo še nekaj – ameriška letala naj bi z občutljivimi senzorji spremljala odziv ruskih in drugih radarjev ter letal nad Evropo.

Nato pa se je zgodilo nekaj, kar so kritizirali tudi zahodni analitiki – ruski lovci so pričeli s prestrezanjem velikih ameriških bombnikov.

Prestrezanje
Prestrezanje. Vir: Twitter

Približali so se jim na samo nekaj metrov, jim  »pomahali« s krili in pokazali, kakšno orožje nosijo, kar velja za odkrito grožnjo, v enem od najbolj resnih incidentov pa je ruski Su-27 celo poletel pred nos ameriškega bombnika in vključil dodatno izgorevanje (»afterburner«) tako, da so nastale turbolence, ki so zatresle ameriško letalo.

V enem primeru naj bi ruski lovci zasledovali ameriške bombnike vse do njihovega vstopa v danski zračni prostor.

Alarmirani so bili celo lovci zveze NATO, vendar so bili v zraku šele tedaj, ko so ruska letala že zapustila danski zračni prostor.

V Rusiji so ob tem zanikali, da bi prišlo do kršitve danske suverenosti, trdijo, da so ruski prestrezniki delovali le v mednarodnem zračnem prostoru.

V ZDA in NATO so se odzvali, češ da je šlo za »neprofesionalno« ravnanje ruskih pilotov.

Ruski mediji so večinoma pozdravili hiter odziv ruskega vojaškega letalstva, Forbes pa sedaj navaja, da so ameriška letala zbirala predvsem podatke in da je šlo za »past«, s katero so želeli dobiti dragocene podatke o senzorjih in komunikacijski opremi ruskih lovcev.

Medtem so se na spletu pojavili tudi posnetki prvega incidenta z dne 28. avgusta, ko je ruski Su-27 naredil »sodček« in »zapeljal« neposredno pred kabino ameriškega bombnika, tako da so njegovi motorji temeljito pretresli ameriško posadko.

Vse skupaj ni povsem nenevarno, kajti takšna »bližnja srečanja« bi hitro lahko privedla do nesreč.

To se je zgodilo nad Črnim morjem, pred tem pa so ameriška letala preletela Ukrajino.

Nekaj podobnega se je zgodilo 4. septembra, ko se se ruski lovci Su-27 približali ameriškemu B-52 na smo 30 metrov in mu pokazali oborožitev.

Blizu so bila letala »River Joint« za elektronsko izvidovanje, ki sta vse skupaj posnela.

Vse skupaj ni povsem nenevarno, kajti takšna »bližnja srečanja« bi hitro lahko privedla do nesreč.

Ameriški analitiki so ob tem kritizirali poveljstvo zveze NATO, češ da so se odzvali prepočasi in da sta bili blizu vsaj dve vojaški oporišči, iz katerih bi NATO lahko poslal prestreznike, eno je bilo na Danskem in drugo v Nemčiji, vendar so bili nekoliko prepozni.

Delite članek