REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kaj se skriva za drzno potezo, s katero je Su-27 odgnal ameriškega F-15? Ruski pilot poslal brutalno sporočilo

Kaj se skriva za drzno potezo, s katero je Su-27 odgnal ameriškega F-15? Ruski pilot poslal brutalno sporočiloSu-27, Vir: The Aviation Geek Club

Nedavno objavljen posnetek kaže, kako je ruski Su-27 z ostrim manevrom odgnal ameriškega F-15 nad Baltskim morjem, ruski strokovnjak pa sedaj razkriva ozadje razvpitega incidenta, poroča The National Interest, sklicujoč se na pisanje in ugotovitve spletnega časnika Aviationist.

Ni povsem jasno, kdaj je bil video posnet, zato eksperti špekulirajo, da se je to zgodilo med prejšnjo BAP (Baltic Air Policing) misijo Nata.

»Obrni se nazaj - ali pa bova oba padla!«

Glede na to se zdi, da se ta incident ujema s trendom, ki so ga ameriški uradniki svoj čas označili kot »nevarna« ruska prestrezanja in »agresivne manevre« v zračnem prostoru.

Ruska taktična letala v baltski regiji so bila že prej obtožena letenja brez svojih transponderjev, kar že samo po sebi predstavlja grožnjo.

Rusi so sicer podali podobne obtožbe proti zahodnim letalom, ki letijo v regiji, v zadnjem primeru pa proti švedskemu izvidniškemu letalu, ki ga je prestregel Su-27.

Na video posnetku spodaj se tudi vidi, kako se rusko letalo približa lovcu zveze Nato in se nato nagne nekoliko vstran. To ni bilo naključje - gre za standardno proceduro, za grožnjo. Vojaško letalo s tem drugemu pokaže, da ima pod krili rakete in mu z njimi grozi.

Ta procedura pa je sicer vse bolj nemogoča oziroma je nekoliko manj očitna pri novejših, »nevidnih« lovcih, ki imajo orožje skrito v silosih v trupu letala, saj bi sicer bila letala bolj opazna za radarje.

Vendar pa ruski mediji in vojaški strokovnjaki podajajo povsem drugačen kontekst, saj trdijo, da je F-15 s »provokativnim« in »brezobzirnim« obnašanjem in predvsem zaradi domnevnega vsiljivega letenja vzdolž trase, skozi katero naj bi letelo letalo ruske vlade, v spremstvu Su-27, resno ogrozilo varnost ruskega potniškega letala.

»Pilot Su-27 je le opravil svoje delo,« je dejal vojaški strokovnjak Andrej Krasnoperov za rusko državno agencijo RIAFAN.

»Naši vladni uradniki pogosto letijo in očitno bodo v prihodnje še bolj pod zaščito letal Su-27. Naši lovci ne nameravajo nikogar napadati, vendar pa prav tako ne morejo dovoliti nobenega vpada v smer poleta neoboroženega VIP letala. Ko poskuša F-15 leteti v bližini takšnega letala, ne vemo, kaj misli pilot Nata - lahko zavzame smer leta (ruskega vladnega letala), lahko poskuša napasti letalo itd., zato naši piloti ne dovoljujejo, da so [tuji zrakoplovi] blizu letala, ki ga spremljajo,« razlaga ruski strokovnjak.

»Na video posnetku se vidi, da je naš Su-27 izvršil manever 'zaletavanja' na svoji levi osi, tako da je pilot F-15 dojel: 'Tukaj nimaš ničesar iskati!' Jasno je bil opozorjen: 'Obrni se nazaj - ali pa bova oba padla!'«, sklene insajderski opis dogajanj na nebu nad Baltikom Krasnoperov.

Prestrezanje je bilo v okvirjih standardnega postopka, a ne nekakšna 'nora odločitev vročekrvneža'.

Krasnoperov je najprej pohvalil profesionalnost pilota Su-27, in zatrdil, da je bilo to prestrezanje v okvirjih standardnega postopka, ne pa nekakšna nora odločitev vročekrvneža.

Nato pojasni: »... Ne angažiramo novince, naši piloti so izkušeni in dobro poznajo zmogljivosti letala. Pilot ve, kako se Su-27 odziva na različne ukaze, ve, koliko ga lahko nagiba, koliko naj pospeši in vse ostalo …«

Rusko poročilo ni presenetljivo, saj visoki uradniki Kremlja pogosto letijo v Kaliningrad - rusko esklavo v Evropi, ki se nahaja med več državami Nata -, čez baltski zračni prostor. Podoben incident med Su-27 in F-16 se je na primer zgodil junija 2017, ko je bil ruski obrambni minister Sergej Šojgu na poti v Kaliningrad v letalu Tu-154.

Kljub temu trenutno niso na voljo podrobnosti, ki bi potrdile ali ovrgle to rusko razlago. Prestrezanja so zelo pogosta v baltski regiji, čeprav prinašajo več napetosti kot drugje.

Kot je poudaril Krasnoperov, je bil pilot Su-27 izvežban in očitno pripravljen napasti ameriški F-15C, če se ta ne bi takoj umaknil iz smeri poleta ruskega vladnega letala.

Ne glede na podrobnosti ta dogodek razkriva zaskrbljujočo resnico o lahkotnosti, s katero kopičenje vojaških sil Rusije in Nata v Baltiku lahko v hipu pripelje tudi do neposrednega vojaškega spopada.

Komentarji