REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vložene tožbe proti Bidnu, Blinknu in Austinu: »Pomagali so pri izvajanju genocida v Gazi!«

Vložene tožbe proti Bidnu, Blinknu in Austinu: »Pomagali so pri izvajanju genocida v Gazi!«Biden je ponudil »neomajno« podporo Izraelu, kar s predstavniki administracije ZDA nenehno ponavlja in Tel Aviv podpira vojaško, finančno in politično, čeprav so množične civilne žrtve eskalirale, kot tudi izraelska genocidna retorika, navaja tožba. Vir: Posnetek zaslona, X

Zvezne tožbe so vložene proti ameriškemu predsedniku Josephu Bidnu, državnemu sekretarju Antonyju Blinknu in obrambnemu ministru Lloydu Austinu, ker »niso preprečili in so pomagali izvajanje genocida v Gazi«.

Skupina za državljanske svoboščine Center za ustavne pravice (CCR) je trojico obtožila tudi »neuspeha pri preprečevanju in sodelovanja pri genocidu izraelske vlade«, poroča Al Jazeera.

Tožba je vložena v imenu palestinskih organizacij za človekove pravice, Palestincev v Gazi, pa tudi državljanov ZDA s sorodniki v oblegani enklavi, ki jo že več kot mesec dni obstreljuje Izrael, ki prejema sredstva in orožje od vlade ZDA.

»Številni voditelji izraelske vlade so izrazili jasen genocidni namen in uporabili dehumanizirajoče karakterizacije Palestincev, vključno z izrazom ‘človeške živali’,« trdi CCR in dodaja, da so izjave o »genocidnem namenu« združene z »množičnim pobojem« Palestincev, kar vodi do »dokazov o trajajočem zločinu genocida«.

Katarska televizija navaja, da so številni znanstveniki, humanitarne skupine in organizacije za človekove pravice že pred tem početje Izraela v Gazi označile za genocid.

»Takoj po začetku izraelskega bombardiranja Gaze brez primere je predsednik Biden ponudil 'neomajno' podporo Izraelu, kar so on in predstavniki administracije ZDA nenehno ponavljali in (Tel Aviv) podprli vojaško, finančno in politično, čeprav so množične civilne žrtve eskalirale, tako kot izraelska genocidna retorika,« navaja CCR.

V obtožnici je navedeno, da so ZDA najtesnejši zaveznik in najmočnejši zagovornik Izraela, pa tudi njegov največji dobavitelj vojaške pomoči, pri čemer je Tel Aviv največji prejemnik ameriške tuje pomoči po drugi svetovni vojni.

Od začetka izraelske ofenzive 7. oktobra je bilo v Gazi ubitih več kot 11.200 Palestincev.

In več kot 4000 otrok.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek