REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Viktor Orban: Naslednja dva ali trije meseci vojne v Ukrajini bodo veliko brutalnejši kot zadnjih sedem mesecev!

Viktor Orban: Naslednja dva ali trije meseci vojne v Ukrajini bodo veliko brutalnejši kot zadnjih sedem mesecev!Viktor Orban | Vir: X

Madžarski premier Viktor Orbán je po obisku Kijeva in Moskve, kjer se je pogovarjal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, dal intervju za nemški Bild.

Dejal je, da to ni konec njegove misije, ker se bo odpravil še na Kitajsko in v ZDA, saj se o vojni ali miru v Ukrajini odloča v petih državah, to pa so Rusija in Ukrajina ter ZDA, Kitajska in EU.

Razkril je, kaj mu je Putin povedal znotraj zidov Kremlja, svojo »misijo« pa je opravičil z napovedano eskalacijo na bojišču.

Kot je Orbán poudaril za Bild, so mu pogovori z nasprotujočima si stranema v vojni jasno pokazali, da bodo naslednja dva ali trije meseci bolj brutalni, kot si mislimo.

Svoje pogovore z Zelenskim in Putinom je komentiral za Bild.

»Obema sem postavil isto vprašanje. Oba voditelja držav (Zelenskega in Putina, op.a.) sem vprašal, ali obstaja možnost, da bi pristala na začasno premirje, ki bi pospešilo mirovna pogajanja. Začnimo s prekinitvijo ognja. Ker v tem trenutku vsi razmišljajo v drugo smer, želijo najprej doseči mirovni sporazum, šele nato razglasiti premirje,« je dejal Orban.

»Tako Rusi kot Ukrajinci so odgovorili enako: Premirje je v interesu sovražnika, saj bodo med premirjem imeli čas, da se reorganizirajo in pripravijo na nadaljevanje vojne,« je dodal madžarski premier.

Kot je Orbán poudaril za Bild, so mu pogovori z nasprotujočima si stranema v vojni jasno pokazali, da bodo naslednja dva ali trije meseci bolj brutalni, kot si mislimo.

Kot je dejal, bo stanje na fronti še slabše, zaradi »energije«, ki jo obe strani vlagata v konflikt.

»V naslednjih nekaj mesecih se bodo stvari na fronti poslabšale. Rusija ima več orožja in Rusi so bolj odločni. Torej bo energija konflikta, število mrtvih, število žrtev bolj brutalno kot v zadnjih sedmih mesecih, čeprav je bilo tudi obdobje pred tem zelo surovo,« je dejal madžarski premier.

»Ne razpravljam o tem, kdo ima prav in kdo ne. Ker je moj cilj mir in prekinitev ognja,« je zaključil Orbán.

Že pred odhodom v Moskvo pa je na pogovoru v letalu Vladimirja Putina opisal kot zelo, celo »stoodstoto racionalno« osebo, zaradi katere se mora zelo truditi, kako mu predstaviti argumente.

To je seveda res.

Orban je eden od redkih v EU, ki se v mednarodni politiki obnaša racionalno in pravilno ocenjuje situacijo v svetu.  

Istočasno pa ocene o Putinu kot o racionalnem politiku, ki jim pritrjujejo tudi najpomembnejši strokovnjaki za mednarodne odnose seveda sproža posmeh predvsem tistih medijskih »komentatorjev«, ki o mednarodnih odnosih nimajo pojma in resne razprave razvrednostijo s stereotipi, nakladanju o ruski »agresiji« ali »propagandi,« pri tem pa se opirajo na zahodne ali ukrajinske propagandne vire.

Takih enostranskih in dejansko vsebinsko ničvrednih vsebin pa je v Sloveniji kot listja in trave, na primer tukaj, tukaj in tukaj.

Madžarski zunanji minister pa nepozorne evropske ministre opozarja, da naj bodo naslednji teden pozorni in is pripnejo varnostne pasove.

Od druge polovice naprej se bo vojna v Ukrajini, kot smo že večkrat napovedali trej res intenzivirala. 

Vojna, v kateri celo v tem trenutu dnevno pade do okoli 1600 ukrajinskih vojakov in pet ali osemkrat manj, a še vedno veliko - ruskih...

Za ogled spodnjega videa s samodejnim prevodom podnapisov v slovenščino:

1. Odprite spodnji video s klikom na puščico: [YouTube Video](https://www.youtube.com/watch?v=7DaVBp3IUO0)
2. V spodnjem desnem kotu videopredvajalnika kliknite "Nastavitve" (ikona zobnika).
3. Izberite "Podnapisi/CC".
4. Izberite "Samodejno prevajanje".
5. Iz seznama jezikov izberite "slovenian".

Uživajte ob gledanju pogovora s slovenskimi podnapisi!

 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek