REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»A veste, kdo so dementorji?« Milanović: »EU izsesava dušo iz BiH, ki so jo spremenili v predpražnik!«

»A veste, kdo so dementorji?« Milanović: »EU izsesava dušo iz BiH, ki so jo spremenili v predpražnik!«»Ko je happy hour vsi pijejo ceneje, saj ne more biti happy hour samo za nekatere,« je Milanović komentiral dejstvo, da je Ukrajina dobila status kandidatke, BiH pa ne. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Kakšno sporočilo je torej EU poslala državam Zahodnega Balkana in predvsem BiH? »Da ne bodo nikoli vstopili. Da morajo sprožiti vojno, da bi EU na njih gledala kot na Ukrajince.«

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je, tako kot slovenska premier Robert Golob in predsednik Borut Pahor, v četrtek znova zaprosil, da se ob Ukrajini in Moldaviji tudi Bosni in Hercegovini podeli status kandidatke za vstop v Evropsko unijo.

Milanović je poudaril, da je zdaj priložnost, da Bruselj za BiH dvigne »palec gor«.

Zaman - predlog vseh treh, tako Milanovića kot Goloba in Pahorja o podelitvi statusa kandidatke tudi BiH, je ostal v EU neslišan in neuslišan.

Tudi na tokratnem vrhu v Bruslju, na katerem sta Ukrajina in Moldavija dobili status kandidatke – je BiH ostala praznih rok, z nekaj niti omembe vrednih, praznih obljub.

Razočaranje v BiH ni zanemarljivo. Vse skupaj je tudi predsednika Hrvaške tako razjezilo, da je pred novinarji v Zagrebu izrekel nekaj ostrih besed, rahlo žaljivih na račun bruseljske birokracije in t. i. visokega predstavnika v Sarajevu.

Razočaranje v BiH ni zanemarljivo.

»Naj Ukrajina dobi status, vendar ima tako kot Moldavija velike varnostne težave geopolitične narave, pa navkljub temu Evropska komisija nenadoma piše priporočilo. To je bila priložnost, da tudi BiH dobi status kandidatke kot dejanje zaupanja in upanja,« je opozoril hrvaški predsednik.

Medtem pa si lahko spodaj ogledate en povsem običajen dan v šolanju rekrutov ukrajinskih oboroženih sil.

Ideologija, ki so ji privrženi, se kaže v njihovih iztegnjenih desnicah - in to EU, skupaj s Slovenijo, sedaj sprejema in podpira.

Nato je Milanović s kančkom sarkazma pristavil, da vse to poteka »s podporo dementorjev«.

»To so bitja iz Harryja Potterja, ki izsesavajo energijo, in prav to počne mednarodna skupnost v BiH, iz katere niso naredili dobre kolonije, ampak predpražnik

(Dementor, ali v slovenskem prevodu Morakvar je izmišljeni lik iz knjig Harry Potter, ki varuje čarovniški zapor Azkaban. V čarovniškem svetu morakvarji veljajo kot grozna, nezaželena bitja, čarovniki pa se proti njim branijo z urokom varuha. Za eno hudih čarovniških kazni velja tudi morakvarjev poljub, ki ti izsesa dušo in vso veselje, kar je huje, kot bi bil mrtev.)

Mialnović je poudaril, da bi bili Hrvati v BiH najbolj veseli, če bi se volilni zakon spremenil, problem pa je, da se v BiH vse razglaša na silo, medtem ko visoki predstavnik mednarodne skupnosti Christian Schmidt, ki mu v OZN niti niso potrdili imenovanja na to funkcijo – v BiH dela, kar hoče, brez pravne podlage.

Schmidt, politik bavarske CSU, ki je bil minister za kmetijstvo v prejšnji nemški vladi kanclerke Angele Merkel, je v začetku tega meseca uporabil bonska pooblastila (gre za prerogativ visokih predstavnikov iz leta 1997, da lahko vsilijo uvedbo ključnih zakonov v BiH) za vsiljevanje odločitve o financiranju volitev v BiH, je spomnil predsednik Hrvaške.

»Ker ta ‘Schwarz ali Schulz’ že uporablja ta ‘vprašljiva pooblastila’, po tem bi jih moral uporabiti za to, da bi naredil dobro stvar«, se je nesposobnemu Schmidtu posmehnil Milanović in v isti sapi kritiziral sedanjega visokega predstavnika, ker ta ne deluje avtonomno, niti ga vodi »božja pravica« ali dobro poznavanje BiH, temveč mu nekdo iz ozadja »daje namige in nasvete«.

Zato Milanović meni, da bi mu morali »Američani ukazati (Schmidtu), da naj to naredi«.

Torej, da naj spremeni volilno zakonodajo, ker po zdajšnji SDA, bošnjaška stranka pod taktirko Bakirja Izetbegovića, uživa večino v parlamentu BiH, v katerem bi morala biti odločitev sprejeta - spremembe zavrača in jasno daje vedeti, da tega ne želi.

V večjem delu svojega nagovora s Pantovčaka je predsednik Hrvaške kritiziral klavrno vlogo tako vlade hrvaškega premierja Andreja Plenkovića kot mednarodne skupnosti v BiH, prav njene predstavnike pa je označil za »dementroje, ki izsesavajo energijo«.

»Raven nevednosti, nesramnosti, slabega upravljanja, ki ga je t. i. mednarodna skupnost zapustila in še vedno pušča v BiH, je brez primere,« je dejal Milanović in dodal, da je »tako bilo tudi v času avstrijske aneksije«.

BiH je država, ki so jo v njeni zgodovini vsi nadlegovali, država, ki je »prepuščena sama sebi«, je nadaljeval predsednik Hrvaške.

Milanović je poudaril, da nikomur ni treba biti cinik, ko primerja razmere Ukrajine in Moldavije z BiH.

Evropska unija bi morala »malo zamižati,« ko gre za Bosno in Hercegovino, Albanijo, Severno Makedonijo, ki se jo »brezdušno uničuje,« ter Črno goro, ker zastoji v napredku na evropski poti pošiljajo sporočilo, da »nikoli ne bodo vstopile« v EU, kar nato med državljani teh držav ustvarja odpor proti EU.

»BiH ima pogoj, da mora spremeniti volilni zakon, a to se obstruira. Dajmo postaviti podoben pogoj Ukrajini -, da mora izvršiti mirno reintegracijo Krima. Ali da Moldavija mora osvoboditi Pridnjestrovje. To je popolnoma enako. In to, dame in gospodje, je čist sadizem!«, se je z ostrimi besedami lotil hinavske politike sedemindvajsterice hrvaški predsednik Zoran Milanović.

»Zato take argumente pričakujem od cinikov, od bruseljskih davežev, od ljudi, ki živijo, da ne delajo nič,« je dejal.

Dodal je še, da bi morala Evropska unija »malo zamižati,« ko gre za Bosno in Hercegovino, Albanijo, Severno Makedonijo, ki se jo »brezdušno uničuje,« ter Črno goro, ker zastoji v napredku na evropski poti pošiljajo sporočilo, da »nikoli ne bodo vstopile« v EU, kar nato med državljani teh držav ustvarja odpor proti EU.

Poudaril je, da je status Hrvatov v BiH vitalni nacionalni interes.

»Tukaj ne mislim na obstoj ljudstva, ampak Hrvaška je naredila veliko preveč in prispevala, pri nas ni sla po maščevanju, ampak po ureditvi razmer v BiH in da postane članica EU,« je dejal Milanović.

Zanj je višek hinavščine tudi dejstvo, da, ko je marca status kandidatke za Ukrajino predlagal predsednik Poljske Andrzej Duda, je temu ostro nasprotovala »cela vrsta držav EU«, češ da gre za tehnični in ne politični process…

Milanović je ob tem poudaril, da se je takšno stališče očitno čez noč spremenilo, glede na dejstvo, da ne Kijev in ne Kišinjev še vedno ne izpolnjujeta potrebnih meril.

»Ko je happy hour - vsi pijejo ceneje, saj ne more biti happy hour samo za nekatere,« je hudomušno pripomnil Milanović, s čemer je s prstom kazal na nenadno odločitev Evropske komisije o podelitvi statusa kandidatke Ukrajini v povezavi z obiskom voditeljev štirih držav EU (Francije, Italije, Nemčije in Romunije) v Kijevu prejšnji teden.

S tem je želel izzvati in zbezati na plano tiste, ki nasprotujejo, da tudi BiH dobi status kandidatke, naj javno povedo, zakaj so proti.

Prav tako je izrazil ogorčenje, da so dejansko voditelji Francije, Nemčije in Italije ob obisku v Kijevu zasukali politiko cele EU tako, da se Ukrajina pod nujno razglasi za kandidatko.

Po tem pa cela vrsta držav, ki je nedavno tega temu na vse kriplje nasprotovala, naenkrat utihne.

Francoski predsednik Emmanuel Macron pa takoj zatem izjavi, da bo »proces pristopa Ukrajine v EU po pridobitvi statusa kandidatke zahteval izpolnjevanje številnih pogojev.«

Torej je vse skupaj na vrhu v Bruslju v četrtek bila le predstava za Volodimirja Zelenskega, Ukrajince in naivno javnost v EU, Evropejce, ki si zaradi protiruskih ukrepov, ki jih je Evropski uniji narekoval Washington, zdaj zategujejo pasove in trepetajo pred naraščojočo draginjo in pomanjkanjem energentov...

Kakšno sporočilo je torej EU s tem poslala državam Zahodnega Balkana in predvsem BiH?

»Poslala jim je sporočilo, da ne bodo nikoli vstopili. Kaj je v resnici sporočilo Bosancem? Da morajo sprožiti vojno, da bi EU na njih gledala kot na Ukrajince?!«, je vprašal Milanović.

Milanović iz vseh naštetih razlogov ocenjuje, da ko gre za zunanjo politiko, je EU sama zase nevarna - sprejema odločitve z barantanjem, sklepa 'dealove', ki jih ji nekdo namigne, pod mizo.

In potem čez noč spremeni prejšnjo politiko in pravi, dajmo Ukrajini status kandidatke.

»Kako se je nenadoma zgodilo, da se je EK Ursule von der Leyen zbudila tako navdušena, da naenkrat odobri status kandidatke za Ukrajino. Po kakšnih kriterijih je lahko kandidatka Moldavija, poglejte, kaj medtem delajo ubogim Makedoncem, uničujejo jim državo. Se spomnite, ko je Nizozemska marca rekla, da vsi morajo izpolnjevati tehnične kriterije. In potem Ukrajina gre prek vrste, vendar to ni brezveze, ni nesmiselno. Menim, da si vsi zaslužijo status kandidatke za vstop v Evropsko unijo,« je sklenil Milanović, ki meni, da so razlogi za protekcijo Ukrajine izrecno politični, ter da »Ukrajina nikoli ne bo izpolnila tehnične kriterije.«

Uradniki držav članic EU so se včeraj in danes zbrali na vrhu v Bruslju, kjer so odločali o statusu kandidatke za Ukrajino in Moldavijo.

Delite članek