REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Venezuelska opozicija predsedniški mandat Madure označila za nelegitimnega

Venezuelska opozicija predsedniški mandat Madure označila za nelegitimnegaNicolas Maduro | VIR: Pixsell

V soboto se je ponovno sestal državni zbor Venezuele, kjer ima večino opozicija, ki nasprotuje politiki venezuelskega predsednika Nicolasa Madure

35-letni Juan Guaido je prevzel predsedovanje državnemu zboru, ki pa nima nobene politične moči, saj je Maduro s pomočjo vrhovnega sodišča leta 2016 odvzel moč in vzpostavil paralelno ustavodajno skupščino. 

»Potrjujemo nelegitimnost Nicolasa Madure. S 10. januarjem si bo prilastil predsedništvo, in posledično bo ta državni zbor edini legitimni predstavnik ljudstva.«

V četrtek bo potekala slovesna zaprisega Madure, s čimer se bo pričel njegov drugi, šestletni mandat. Guaido je v govoru pred zbranim zborom dejal: »Potrjujemo nelegitimnost Nicolasa Madure. S 10. januarjem si bo prilastil predsedništvo, in posledično bo ta državni zbor edini legitimni predstavnik ljudstva.«

Hkrati je označil socialističnega predsednika za diktatorja, ki je popolnoma zavozil venezuelsko gospodarstvo, povzročil splošno družbeno krizo in spodbudil množični beg državljanov. Ta čas je označil za »temni, a prehodni čas« v venezuelski zgodovini. 

Med govorom je spomnil, da so bili opozicijski politiki v času njegovega prvega mandata zaprti, pregnani iz države ali celo ubiti. 

Nicolas Maduro
Nicolas Maduro | vir: Pixsell

Maduro je bil za starega-novega predsednika izvoljen na volitvah maja lani. Volitve je razpisala ustavodajna skupščina, ki jo sestavljajo privrženci Madure, pri čemer so volitve bojkotirale glavne opozicijske stranke in bile kritizirane s strani mednarodne skupnosti. 

V petek je že več latinskoameriških držav, kot tudi Kanada, sporočilo, da v primeru njegove zaprisege njega ne bodo več smatrali za predsednika in so ga že pozvali, da naj moč vladavine vrne nazaj državnemu zboru. Maduro je ta poziv že označil za »državni udar«, sponzoriran s strani ZDA. 

Prav pripadnike oboroženih sil je pozval, da naj »obnovijo demokracijo«, saj je bila vojaška poveljniška struktura »uničena ali prilastena« s strani Madure. 

Guaido je včeraj še najavil, da bo državni zbor ustanovil prehodno telo in pripravil svobodne, demokratične volitve. Pozval je civilno družbo in oborožene sile, da sodelujejo pri tem postopku.

Prav pripadnike oboroženih sil je pozval, da naj »obnovijo demokracijo«, saj je bila vojaška poveljniška struktura »uničena ali prilastena« s strani Madure. 

Poudaril je tudi, da bo državni zbor prevzel »predstavništvo ljudstva in Venezuele pred mednarodno skupnostjo, da bo branil in zaščitil interesi, pravice in dediščino ljudstva ter države, znotraj in zunaj Venezuele, dokler bo trajala uzurpacija,« poroča DW.
 

Komentarji