REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Vedno isti cirkus!« Macron, jezen zaradi Johnsonovega »vulgarnega obnašanja«, razkril žaljiv vzdevek zanj

»Vedno isti cirkus!« Macron, jezen zaradi Johnsonovega »vulgarnega obnašanja«, razkril žaljiv vzdevek zanjBritanski premier velja za neotesanca. Macron je Johnsonove slabe lastnosti le nekoliko izpostavil... Vir: Twitter

Od izstopa Velike Britanije iz Evropske unije se vrstijo razprtije med Združenim kraljestvom in EU, ob tem je še posebej pereč odpor vodilnih francoskih politikov do kolegov v Londonu.

V tem duhu je francoski predsednik Emmanuel Macron britanskega premierja Borisa Johnsona v zasebnem pogovoru označil za »klovna«, piše britanski Guardian, ki se sklicuje na francoske medije.

Politično-satirični časnik Le Canard enchainé je namreč poročal, da je Macron dejal, da se Johnson »vulgarno obnaša«.

Irski tisk se sklicuje na vir iz britanske vlade, naj bi šlo za visokega uradnika iz Londona, ki je zatrdil, da Macron sploh ne skopari s komplimenti na Johnsonov račun. Skratka, Macron Johnsona dojema kot nekoga, ki ni posebej pameten (knucklehead).

Z eno samo besedo, Johnson je zanj: bedak .

Guardian poudarja, da je Macron z ostrimi besedami kritiziral Johnsonovo vedenje, potem ko sta se voditelja pogovarjala po telefonu zaradi minulo sredo tragično umrlih beguncev, ker jim je potonil čoln v Rokavskem prelivu.

»O perečih vprašanjih ne komuniciramo od enega voditelja do drugega prek ‘tvitov’ in pisem, ki jih objavljamo v javnosti,« je opozoril Macron.

Francoski predsednik ni skrival jeze, potem ko je Johnson tvitnil pismo, v katerem je Macronu javno predlagal britanski načrt v petih točkah za reševanje vprašanja prehodov migrantov čez Rokavski preliv.

»Pred dvema dnevoma sem se resno pogovarjal s premierjem Johnsonom ... S svoje strani to počnem še naprej, tako kot z vsemi (drugimi) državami in vsemi voditelji. Toda presenečen sem nad metodami nekaterih voditeljev, ko te niso resne. O perečih vprašanjih ne komuniciramo od enega voditelja do drugega prek ‘tvitov’ in pisem, ki jih objavljamo v javnosti,« je opozoril Macron na petkovi tiskovni konferenci.

Tako britanskega premierja vidijo na družbenih omrežjih. Vir: Twitter

Nato se je Macron, prepričan, da je novinarska konferenca končana in da je pogovor zašel v zasebne vode - še bolj lotil Johnsona.

»BoJo (Boris Johnson – op. avt.) se pogovarja z mano 100 na uro, vse poteka kot je prav, razpravljava kot odrasli ljudje, potem pa nas prej ali slej na neeleganten način spravi v godljo. Z njim je vedno isti cirkus,« je nad britanskim premierjem odkrito potarnal Macron, poroča Le Canard enchainé.

Časnik je v isti sapi razkril, da je Macon svojim svetovalcem zaupal, da se mu je Johnson zasebno opravičil, ker je Francijo javno izpostavil kot grešnega kozla glede vprašanj, kot so ilegalni prehodi čez Rokavski preliv in vojna klobas.

Karikatura. Vir: Twitter

Pri t. i. vojni klobas gre za napetosti med Londonom in Evropsko unijo zaradi uvoza klobas in drugega zamrznjenega mesa iz Velike Britanije v Severno Irsko.

»Žalostno je videti, da veliko državo, s katero bi lahko naredili veliko dobrih stvari, vodi klovn,« je menda sklenil Macron.

Če je poročilo točno povzelo Macronove besede, to ni prvič, da so Johnsona poimenovali za klovna.

Evropski voditelji so ga zaradi njegovega obnašanja in številnih škandalov že prej med seboj oklicali za klovna.

Zadeve so se še posebej zaostrile zaradi brexita, ki ga vodilni evropski politiki vidijo kot iztočnico Johnsonovega cirkusa.

Guardian ugotavlja, da te izjave prihajajo v času, ko je nekdanja francoska veleposlanica v Veliki Britaniji Sylvie Bermann izjavila, da odnosi med državama »niso bili tako slabi vse od Waterlooja«.

Odnosi med državama »niso bili tako slabi vse od Waterlooja«.

Spomnimo, bitka pri Waterlooju se je odvijala 18. junija 1815, blizu naselja Waterloo, ki danes spada pod Belgijo.

Šlo je za eno najpomembnejših bitk v zgodovini, saj je končno pomenila konec Napoleonovih osvajanj, pred katerimi je dolga leta trepetala vsa Evropa.

Napoleonovo armado je porazila koalicija sedmih sil (Britancem in Prusom so se priključili tudi Nizozemska, ter Hannover, Nassau in Brunswick).

Zavezniške sile so bile odločene, da končajo z vojnami, ki so bile posledica francoske revolucije še od leta 1789.

Kot kaže, po več kot 200 letih stari spori niso pozabljeni - francoski predsednik za pomanjkljivosti sporazuma o brexitu krivi predvsem Johnsonov nespoštljiv odnos do Francije.

Zasebno se zmrduje, češ da mu je žal, da se je tako obnašal, a v isti sapi pristavi, da mora predvsem upoštevati domače javno mnenje

»Brexit je izhodišče Johnsonovega cirkusa. Hitro je ugotovil, da so razmere po brexitu za Britance katastrofalne. Na bencinskih črpalkah ni bilo goriva, primanjkoval je cel kup izdelkov... Zato sebe predstavlja kot žrtev, iz Francije pa dela grešnega kozla. Enostavne situacije poskuša spremeniti v zapletene probleme. Na tej poziciji smo od marca. To je storil zaradi ‘vojne klobas’, ribolova, podmorniške afere (sporazum AUKUS med Avstralijo, ZDA in Združenim kraljestvom, ki je Francijo oropal že sklenjenega sporazuma izdelave podmornic za vlado v Canberri - op. avt.). Zasebno se zmrduje, češ da mu je žal, da se je tako obnašal, a nato pristavi, da mora predvsem upoštevati domače javno mnenje,« je Johnsonovo zgrešeno politiko s kančkom cinizma komentiral Macron med pogovorom s svojimi svetovalci.

Po podobno pikrih komentarjih nekdanje veleposlanice Bermannove je Johnsonov tiskovni predstavnik na vprašanje, ali je britanski premier prijatelj z Macronom - odgovoril precej skrivnostno.

»Premierja Johnsona so to večkrat vprašali in je govoril o svojem tesnem … delovnem odnosu s predsednikom Macronom,« je naposled izdavil Johnsonov tiskovni predstavnik.

Vse to kaže, da bo francosko predsedavanje Evropski uniji, ki se začne s 1. januarjem 2022 precej drugačno od slovenskega.

Macron je zdaj že drugič v kratkem času posredno ošvrknil tudi Janeza Janšo, ko je javno opozoril voditelje držav, da komunikacija po Twitterju, ki je tako pri srcu slovenskemu premierju – ni primerna.

Ob tem si je trenutni slovenski premier prav v času, ko so ga zaradi spornih potez in zagovarjanja odbitih desnosučnih politik Janševih konservativnih prijateljev na Poljskem, Madžarskem, Republiki Srbski, Srbiji … kot predsedujoči Svetu EU izbral obiskati na Stari celini izjemno nepriljubljenega Johnsona.

Tako se je Janša v času, ko je bila Velika Britanija ignorirana s strani voditeljev EK, kljubujoč Bruslju, Berlinu in Parizu, šel fotografirati z Johnsonom pred Downing Street 10.

In to za Slovenijo ni dobro.

»Povej mi s kom se družiš in povem ti, kdo si«, se glasi star pregovor -, ki ima svoj pomen tudi v diplomaciji.

Pri tem ne smemo pozbiti, da se je teža Francije v Evropski uniji po odhodu Združenega kraljestva iz EU - povečala.

Francija ostaja edina države z jedrskim orožjem v EU, je tudi edina stalna članica Varnostnega sveta OZN iz EU, obenem pa je po gospodarskih kazalcih, skupaj z Nemčijo, daleč največja in najpomembnejša članica EU.

Zato za Slovenijo seveda ni ravno pohvalno, da njen predsednik vlade rad obiskuje britanskega predsednika vlade Johnsona in nekoga, ki je v očeh Francije klovn, istočasno pa je ob skoraj vseh pobudah Francije Slovenija zmeraj - na nasprotni strani.

Delite članek