REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pomenljivo opozorilo tudi za Janšo: »Komunikacija voditeljev prek Twitterja - ni primerna!«

Pomenljivo opozorilo tudi za Janšo: »Komunikacija voditeljev prek Twitterja - ni primerna!«Na nasprotnih bregovih - Rokavskega preliva. Vir: Twitter

Francoski predsednik Emmanuel Macron je opozoril, da pismo in še posebej tviti britanskega premierja Borisa Johnsona, v katerih kritizira ravnanje Pariza glede razmer, ki zadevajo ilegalne migrante, niso pravšnji.

Še manj pa resen način reševanja problemov.

Še bolj kot vsebina je bila za francoskega predsednika namreč sporna oblika pisma in komunikacijski kanal, po katerem je bilo odposlano.

S svojim ravnanjem je namreč Johnson prekršil tudi pravila komuniciranja, ki veljajo za sveta v mednarodni diplomaciji.

S svojim ravnanjem je namreč Johnson prekršil tudi pravila komuniciranja, ki veljajo za sveta v mednarodni diplomaciji.

Vsak predsednik vlade je namreč tudi oseba, ki ji v skladu z mednarodnimi konvencijami pripadajo posebne pravice in dolžnosti.

Med te dolžnosti pa spada tudi uporaba zaupnih načinov komunikacije.

Kadar voditelji držav ne morejo računati na varovanje zaupnosti sporočil to lahko seveda takoj vodi tudi do zelo slabih posledic, na primer do - prekinitve komunikacij.

V takih primerih države začnejo komunicirati z dejanji - kar pa je lahko zelo nevarno. 

»Presenečen sem, ko se zadeve ne jemljejo resno, saj komunikacija med voditelji ne sme potekati prek tvitov ali objavljenih pisem, saj nismo žvižgači,« je Johnsona javno opozoril Macron.

To je sporočil Johnsonu na skupni konferenci z italijanskim premierjem Mariom Draghijem, poroča Reuters.

Britanski voditelj konservativne vlade Boris Johnson, tako kot številni podobni desnosučni politiki, rad posnema nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je tudi sam neutrudno tvital.

Trumpu so v času njegovega predsedniškega mandata (vse dokler mu niso suspendirali Twitter računa zaradi objavljanja lažnih novic) objave prek družbenih omrežjih praviloma predstavljale ne le odbito, ampak tudi osrednje orodje za sporočanje ciljev lastne politike.

Podobno kot Trump in Johnson, s številnimi odbitimi tviti pogosto buri duhove tudi slovenski premier Janez Janša.

Spomnimo se le njegove preuranjene čestitke Trumpu za zmago na predsedniških volitvah novembra 2020…

Ter skrajno neprimernega, celo primitivnega obračunavanja aktualnega slovenskega premierja in njegovih oprod z nesomišljeniki na domačem in evropskem političnem parketu.

Zato ni dvoma, da se Macronovo sporočilo nanaša ne le na Johnsona, ampak tudi na druge politike Janševega kova.

Kar pa se Johnsona tiče, je ta namreč v odprtem pismu predsedniku Francije Macronu predlagal pet korakov, kako bi se v prihodnje lahko izognili ​​ponovitvi tragedije v sredo, ko se je v Rokavskem prelivu utopilo 31 migrantov.

Med predlaganimi ukrepi so aktiviranje skupnih patrulj, da bi preprečili, da bi večje število ladjic z migranti sploh zapustilo francosko obalo, pa tudi uporaba najnaprednejše tehnologije, kot so senzorji in radarji.

Johnson se je domislil tudi vzajemnih pomorskih patrulj v britanskih oziroma francoskih teritorialnih vodah in nadzor iz zraka ter večje sodelovanje med obveščevalnimi službami Združenega kraljestva in tistih iz držav Evropske unije...

Predlagal je tudi pogajanja o sporazumu med Združenim kraljestvom in EU o - vračanju beguncev z Otoka na Staro celino.

»Sporazum s Francijo o sprejemu migrantov, ki prečkajo Rokavski preliv na tej nevarni poti, bi imel avtomatski in pomemben učinek,« je v pismu Macronu poudaril Johnson.

Tiskovni predstavnik francoske vlade Gabriel Attal je v odzivu na Johnsonovo solo-akcijo zoper Francijo v petek napovedal, da je francoski notranji minister Gérald Darmanin svojo britansko kolegico Priti Patel že obvestil, da »ni več dobrodošla« na tedenskem sestanku, organiziranem v Franciji na temo vprašanja nezakonitih migrantov.

Odpoved Patelovi je sledil pismu, ki ga je britanski premier Boris Johnson poslal francoskemu predsedniku Macronu, v katerem je kritiziral Francijo zaradi načina, kako obravnava vprašanje ilegalnih migracij in trgovine z ljudmi, poroča Reuters.

»To pismo je bilo formalno zelo slabo, saj je njegova vsebina neprimerna,« je Attal komentiral za BFM TV Johnsonovo pismo Macronu.

Delite članek