REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zakaj so v Veliki Britaniji pripravili velike zaloge toaletnega papirja?

Zakaj so v Veliki Britaniji pripravili velike zaloge toaletnega papirja?Toaletni papir in brexit

Velika Britanija ima toaletnega papirja na voljo samo za okoli šest tednov, zato je zaradi nevarnosti »trdega brexita« 29. marca nemško podjetje Wepa v državo poslalo 3.5 milijonov zavojčkov te prepotrebne dobrine oziroma toaletnega papirja in kuhinjskih papirnatih brisač, kot poroča Guardian.

Nemško podjetje Wepa namreč uskladiščilo 600 ton dodatnih zavojčkov toaletnega papirja in papirnatih brisač, predvsem zaradi nevarnosti brexita, zastojev na mejah in povišanja cen v veliki Britaniji.

Za šest tednov imajo tudi zalog za kartonske tulce, ki se uporabljajo znotraj posameznih zavojčkov, saj jih na trgu Velike Britanije ni mogoče kupiti v dovolj velikih količinah in jih je potrebno uvoziti iz drugih držav EU v vzhodni Evropi ali Skandinaviji.

Za šest tednov imajo tudi zalog za kartonske tulce.

V prihodnjem času so ob tem svoje proizvode raje začeli natovarjati na ladje v Neaplju, da bi se tako izognili zastojem na poti pošiljk s toaletnim papirjem s pomočjo tovornjakov preko povezave Calais-Dover.

Gre samo za enega od proizvajalcev, ki se na ta način odzivajo na nejasno politično situacijo v Veliki Britaniji v zvezi z izstopom iz EU oziroma »brexitom.« Podobno so ravnali tudi proizvajalci avtomobilov, farmacevtskih proizvodov in številne druge tovarne, ki jih je strah večmesečnih zastojev ob ponovni uvedbi nadzora blaga na mejah.

Toaletni papir - valj

Direktor britanske Wepe Mike Docker je ob tem dejal, da je ta del industrije »precej odvisen od uvoza« in da so svoje načrte ki se sedaj izvajajo sprejeli že lani avgusta. Želeli bi namreč obdržati vsaj »minimalno raven uslug« v Veliki Britaniji. Tudi za njih je »najslabši scenarij trdi brexit,« saj bo to »verjetno pripeljalo do velikih zamud na meji.«

Medtem nič ne kaže, da bi voditelji EU bili pripravljeni sprejeti podaljšanje brexita do 30. junija. To bi pomenilo, da bi velika Britanija morala sodelovati tudi na volitvah za Evropski parlament in pri delitvi ostalih funkcionarskih mest.

Nič ne kaže, da bi voditelji EU bili pripravljeni sprejeti podaljšanje brexita do 30. junija.

Kot najverjetnejši datum za podaljšanje »brexita« se navaja 22. maj, dan pred evropskimi volitvami, pa še to le v primeru, če bi britanski parlament lahko potrdil doseženi sporazum o ločitvi z EU. O tem naj bi voditelji 27-tih držav včeraj že dosegli sporazum, to rešitev pa podpira tudi Evropska komisija.

Slovenski predsednik vlade Marjan Šarec je dejal, da se sedaj "ne bomo mi učili voziti po levi", ampak je čas, da se odloči Združeno kraljestvo.

"EU mora delovati normalno. Če bomo predolgo odlašali, se lahko zgodi, da EU pride v čuden položaj," je dejal Šarec. Če Britanci ostanejo v EU in ne izvedejo evropskih volitev, bi lahko imel Evropski parlament težave z delovanjem", je pojasnil Šarec.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk se bo pred vrhom sestal tudi z voditelji Belgije, Nizozemske, Romunije, Luksemburga, Švedske, Litve, Malte in Španije, tik pred vrhom pa se bo srečal tudi z britansko premierko Thereso May.

Mayeva je v sredo v pismu Tusku opredelila dve prošnji: da naj sedemindvajseterica potrdi dogovor Združenega kraljestva in Evropske komisije iz Strasbourga o dodatnih zagotovilih glede spornega irskega varovala ter naj se brexit preloži do 30. junija.

Jean Claude Juncker in Theresa May Vir:Ruptly
Jean Claude Juncker in Theresa May                                                                                Vir:Ruptly

EU je že pred prošnjo nakazala, da je najboljša možnost preložitev do evropskih volitev, ki bodo potekale od 23. do 26 maja, zato naj bi Mayeva s predlogom preložitve do 30. junija povzročila kar nekaj jeznih odzivov.

Mayeva je ob prihodu na vrh še poudarila, da preložitev brexita osebno obžaluje, a da meni, da lahko njen predlog preložitve do 30. junija zagotovi dodaten čas za končno izbiro parlamenta, da zagotovi rezultat na podlagi referenduma. "Iskreno upam, da lahko to storimo z dogovorom," je še dodala.

Medtem pa Financial Times ocenjuje, da bi Evropska Unija morala od Velike Britanije zahtevati, da naj se odloči do naslednjega tedna.

V skladu z členom 50. členom PEU in odločitvijo Sodišča EU v Luksemburgu so namreč sedaj možni samo trije rezultati – dogovor, odhod brez dogovora in enostranski preklic brexita. In zato bi morala EU skleniti, da bo podprla »podaljšek« le v primeru potrditve sporazuma, sicer pa ne, zaradi česar bi Velika Britanija morala zapustiti EU brez dogovora že 29. marca.

Komentarji