REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»V Bruslju so brezvezniki«: Hrvaški predsednik napovedal veto na pridružitev Finske v NATO!

»V Bruslju so brezvezniki«: Hrvaški predsednik napovedal veto na pridružitev Finske v NATO!Milanović: »Če lahko Ciper vloži veto na sankcije proti Lukašenku, dokler se plinski problem s Turčijo ne reši, kako tega ne bi storila Hrvaška?« Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Hrvaški predsednik Zoran Milanović ima očitno vsega, kar tepta interese sorojakov - Hrvatov v BiH dovolj, zato je napovedal uresničitev svoje nekaj dni stare grožnje.

Dejal je, da bo na vrhu zveze NATO vložil veto na vstop Finske v zavezništvo, dokler ne bodo rešena vprašanja Hrvatov v BiH.

»Na vrhu Nata bom dal veto na povabilo, če bo na tej ravni. Kot hudič grešno dušo pa bom preganjal vsakega poslanca, ki bo temu naklonjen,« je dejal Milanović, poroča hrvaški Index.

Milanović je na proslavi ob dnevu Vukovarja hrvaško vlado pod taktirko premierja Andreja Plenkovića označil tudi za »izdajalsko« in dejal, da je ustaški pozdrav »Za dom pripravljeni« (Za dom spremni) škodljiv za Hrvaško.

Imamo zahrbtno vlado, izdajajo Hrvate v BiH, ti ljudje pa zahtevajo zelo malo, samo osnovno, državo, kjer se spoštujejo nacionalne pravice

»Imamo zahrbtno vlado, izdajajo Hrvate v BiH, ti ljudje pa zahtevajo zelo malo, samo osnovno, državo, kjer se spoštujejo nacionalne pravice,« je dejal Milanović.

Ocenil je, da je v BiH pričakovano prezrto dejstvo, da so v tej državi Hrvati, Srbi in Bošnjaki in da bi lahko Bošnjaki preglasovali Hrvate.

»Na to smo se pripravili, intelektualno jih bomo utopili, mene ne bodo zlomili. Igrajo na zahrbtno vlado. Nočem biti prijazen v Bruslju, vseeno mi je, tam so brezvezniki,« je sporočil Milanović.

Spomnil se je tudi na izjave nekdanjega ruskega premierja in sedanjega podpredsednika Sveta za nacionalno varnost Dmitrija Medvedjeva, ki je dejal, da se bodo Ukrajinci Milanoviću maščevali zaradi njegovih stališč in izjav o Ukrajini in Rusiji.

Poudaril je, da ni na strani Rusije in da Medvedjeva ne pozna, ter izpostavil, da je na strani Hrvaške.

»Poskušam doseči čim več za hrvaški narod. Obravnavajo nas kot bedake, kot narod tretjega reda, vse to pa zahrbtno in udbaško podpira (hrvaški premier Andrej) Plenković samo zato, da se lahko ukvarja z mano, to je najbolj strašno,« je dejal Milanović.

»Če lahko Ciper vloži veto na sankcije proti Lukašenku, dokler se plinski problem s Turčijo ne reši, kako tega ne bi storila Hrvaška? Pa se bo to rešilo,« je dejal.

V BiH imajo sicer bosanski Hrvati resen problem – Bošnjaki jih »majorizirajo« in njihove predstavnike volijo oni.

Hkrati pa Bošnjaki blokirajo volilne spremembe, ker želijo uveljavljanje »večinskega glasovanja« kjerkoli se le da. Vse to v imenu večje učinkovitosti vladanja – a na škodo enakih nacionalnih pravic.

Milanović pa tega ne želi več trpeti, čeprav mednarodna skupnost (beri: najmočnejše države EU) to podpirajo in s tem uveljavljajo koncept prve večinsko muslimanske države v Evropi.

Toda pri tem bodo imeli novo težavo: Za razliko od številnih politikov, ki zgolj ponavljajo fraze, ki so všeč vodilnim v Bruslju, Zoran Milanović odločno odpira pomembna vprašanja.

In ga pri tem ni strah uporabiti pooblastila, ki jih ima.

Delite članek