REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ustanovitelj »Blackwaterja«: Ameriško orožje se v Ukrajini ni obneslo

Ustanovitelj »Blackwaterja«: Ameriško orožje se v Ukrajini ni obnesloRazlog za slab učinek ameriškega orožja Erik Prince vidi v tem, da so se ZDA v zadnjih dveh desetletjih večinoma borile proti »manj pripravljenim nasprotnikom«. Vir: Posnetek zaslona, X

Ameriški oborožitveni sistemi se v vojni v Ukrajini niso najbolje izkazali, je med intervjujem s Tuckerjem Carlsonom povedal ustanovitelj razvpitega ameriškega zasebnega vojaškega podjetja Blackwater Erik Prince.

»Ameriški sistemi niso zdržali dolgo. Ekstremno draga ameriška oprema na (ukrajinskem) bojišču ne funkcionira prav dobro,« ocenjuje Erik Prince.

Ustanovitelj »Blackwaterja« je poudaril tudi visoko stopnjo učinkovitosti poceni streliva, pritrjenega na brezpilotna letala, ki v povprečju stane približno 1.500 dolarjev, pri uničevanju več milijonov dolarjev vrednih zahodnih tankov.

Razlog za slab učinek ameriškega orožja Prince vidi v tem, da so se ZDA v zadnjih dveh desetletjih večinoma borile proti »manj pripravljenim nasprotnikom«, trenutni spopad v Ukrajini pa je »vojna na ravni držav«.

V intervjuju je tudi kritiziral pristop ZDA do spopada v Ukrajini in izrazil mnenje, da bi morali to vprašanje že zdavnaj rešiti s pogajanji.

Po njegovem mnenju je administracija Josepha Bidna v zablodi, da bo ameriško orožje obrnilo tok vojne.

Po besedah ustanovitelja »Blackwateja« ​​dlje ko bo vojna trajala, bolje se bo Rusija prilagodila in izboljšala svoje zmogljivosti.

»Če bi odprli ogenj na Rusijo pred letom in pol, bi (Rusi) potrebovali eno uro, da bi odgovorili z natančnim strelom – morali so določiti geolokacijo in koordinate v koordinaciji s poveljniškimi centri, da so lahko streljali proti vam. Zdaj so ta čas skrajšali na dve do tri minute. Torej so se naučili lekcije in se bistveno izboljšali,« je dejal ustanovitelj »Blackwaterja«.

Prince je še poudaril, da ZDA Ukrajini dobavljajo zastarelo orožje.

»Dobava opreme, izdelane pred desetimi leti, zdaj stane 4- do 5-krat več. Gre za veliko goljufijo, ki jo financira Pentagon, ki je premalo učinkovita. To ne spremeni izida bitk,« ocenjuje.

Prince se je poleg Ukrajine ozrl tudi na primere iz Rdečega morja in spopada s Hutiji.

»Nekateri sistemi delujejo dobro, toda za kakšno ceno? Hutiji uporabljajo brezpilotna letala, ki stanejo med 20.000 in 50.000 dolarjev, da napadajo komercialne in vojaške ladje v Rdečem morju in Adenskem zalivu. Po drugi strani pa morajo ameriške sile (za sestrelitev dronov Hutijev) uporabiti vsaj dve raketi, ki vsaka stane dva milijona dolarjev,« pravi Prince.

»Potrebujemo štiri milijone, da sestrelimo 50.000 dolarjev vredno brezpilotno letalo,« je posmehljivo sklenil.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek