REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

(Ne)učinkovitost ameriških »Reaperjev«: Za Hutije so »Kosci« postali seno

(Ne)učinkovitost ameriških »Reaperjev«: Za Hutije so »Kosci« postali senoSestrelitev MQ-9 ne predstavlja le strateške, ampak tudi finančno izgubo za ameriško vojsko in njene operacije v regiji Rdečega morja. Vir: Posnetek zaslona, X

Hutiji so v minulih dneh sestrelili dve brezpilotni letali MQ-9 Reaper (Kosec) ameriške proizvodnje, s čimer se je skupno število sestreljenih ameriških tovrstnih plovil od zaostritve izraelsko-palestinskega konflikta povzpelo na pet.

Prvi primer so zabeležili novembra, nato februarja, enega konec aprila in zadnja dva 17. oziroma 21. maja.

Sicer gre za izvidniško-bojna brezpilotna letala z operativnim dosegom 1.900 km, stropom letenja 15.420 m in avtonomijo letenja 24 ur.

Cena »Reaperja« je približno 30 milijonov dolarjev, za Američane pa je še huje, da so Hutiji ta letala večinoma sestrelili z razmeroma poceni domačimi raketami zemlja-zrak.

Cena vseh raket, ki so sestrelile vsa draga ameriška letala, skupaj vredna okoli 150 milijonov dolarjev ni dosegla niti milijona dolarjev.

Zato sestrelitev MQ-9 ne predstavlja le strateške, ampak tudi finančno izgubo za ameriško vojsko in njene operacije v regiji Rdečega morja.

Poleg tega je pomembno opozoriti, da so Hutiji ta letala sestreljevali tudi pred oktobrom 2023 ter v letih 2017 in 2019.

Prav tako je marca 2023 pilotom bojnih letal Su-27 letalsko-vesoljskih sil Ruske federacije uspelo sestreliti še enega »Reaperja« nad Črnim morjem z izpustom goriva po propelerjih:

Na videoposnetku iz aprila, ki so ga objavili Hutiji, je videti izstreljevanje rakete na dron, v ozadju pa je slišati moškega, ki po zadetku brezpilotnega letala recitira: »Bog je največji, smrt Ameriki, smrt Izraelu, prekleti Židje, zmaga islama.«

Posnetek prikazuje tudi več večjih delov drona, vključno z logotipom podjetja General Atomics, ki proizvaja letalo, in serijsko številko.

Pentagon poročil o sestrelitvi svojih pregrešno dragih dronov ni želel komentirati, je pa neimenovani uradnik za CBS News potrdil aprila, da je brezpilotni letalnik »strmoglavil v Jemnu«.

Čeprav so »Reaperji« zaradi svojih tehničnih in taktičnih lastnosti do pred kratkim veljali za »najboljše v svojem razredu«, se postavlja vprašanje, kakšna usoda čaka te brezpilotne letalnike.

Kljub izjemnim zmogljivostim za misije izvidovanj, nadzor in zbiranje obveščevalnih podatkov ter dejstvu, da lahko napadejo kopenske cilje z vodenimi izstrelki in letalskimi bombami, je jasno, da so v zračnem prostoru, kjer premoči ameriške vojske ni, »Reaperji« (Kosci) lahka tarča sistemov protizračne obrambe.

Temu pritrjuje dejstvo, da so Hutiji te letalnike sestrelili s preprostimi in poceni sistemi domače proizvodnje, zato si ni težko predstavljati, kako bi izgledalo srečanje MQ-9 z rusko ali kitajsko opremo protizračne obrambe.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek