REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ukrajinci trepetajo zaradi ruskih prostovoljcev: »Prihajajo v bataljonih!«

Ukrajinci trepetajo zaradi ruskih prostovoljcev: »Prihajajo v bataljonih!«Prebivalci Ukrajine se izogibajo nabornim centrom, zato je bilo po besedah ​​upokojenega ukrajinskega obveščevalca odločeno, da se preide na prisilno mobilizacijo. Vir: Posnetek zaslona, X

V Rusiji imajo za razliko od Ukrajine številne prostovoljce, ki si želijo služiti na območju ruske posebne vojaške operacije, je poudaril upokojeni polkovnik ukrajinske tajne službe SBU Oleg Starikov, poroča TASS.

»Naši severni sosedje (Rusi) nimajo težav s prostovoljci. Pri njih se prijavi 600 ljudi na dan, to je cel bataljon, ki pride in prostovoljno vstopi v vojaško službo. To je zgovorno dejstvo o stopnji domoljubja in profesionalizma teh ljudi,« je potožil upokojeni ukrajinski častnik razvpite SBU.

Po podatkih ruskih virov so sicer vstopi v vrste ruskih sil še številnejši - tudi okoli 1100 prostovoljcev dnevno. Dan za dnem.

Starikov priznava, da Ukrajina ni uspela doseči podobnega priliva prostovoljcev v lastne oborožene sile in je pozval poslance Vrhovne rade (ukrajinskega parlamenta), naj se tudi sami prijavijo za službo v jurišnih enotah, da bi dali dober zgled drugim državljanom.

»Prebivalci Ukrajine so prenehali prihajati v naborne centre, zato je bilo odločeno, da se uvede prisilna mobilizacija, vendar ljudje nočejo braniti svoje države,« je razočarano sklenil Starikov, ob pripombi, da je Kijev grozljivo - prazen.

Spomnimo, upokojeni polkovnik SBU Oleg Starikov je pred medeci podvomil tudi v zagotovila ukrajinskega predsednika Vladimirja Zelenskega, češ da se Krim »veseli vrnitve v Ukrajino«.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu v izjavi z dne 1. februarja: »Izgube oboroženih sil Ukrajine v zadnjem mesecu so presegle 23.000 ubitih in ranjenih. Ruska ohranja strateško pobudo in še naprej načrtno zmanjšuje ukrajinski bojni potencial. Januarja so ruske sile izvedle 127 napadov s preciznim orožjem na vojaško infrastrukturo in objekte obrambne industrije v Ukrajini. Prizadeti so bili obrati za proizvodnjo orožja, arzenali, vojaška letališča, skladišča goriva in mesta namestitve oboroženih sil Ukrajine in tujih plačancev.« Vir: Posnetek zaslona, X

»Če sploh pride do deokupacije, bomo dobili milijon ljudi, ki so sovražni do Ukrajine,« je Starikov opozoril 2. decembra 2023.

»In to bo vodilo v gverilsko vojno,« je sklenil upokojeni polkovnik ukrajinske SBU.

Zaradi pomanjkanja prostovoljcev se režim v Kijevu ponovno obrača na prisilno mobilizacijo in namerava izvesti še en val rekrutacije.

Zato je že pripravljen nov zakon, ki bo uredil to problematiko.

Novi zakon o mobilizaciji, ki ga je predlagala ukrajinska vlada, je bil predložen Vrhovni radi v obravnavo 30. januarja.

Tamkajšnji mediji so poročali, da se bodo morali po novem zakonu vsi naborniki v 60 dneh zglasiti v nabornih centrih.

Tam jim bodo preverili dokumente.

Ministrstvo za obrambo Ukrajine je ob tem sporočilo, da novi zakon ne bo uvedel mobilizacije invalidnih ljudi.

Prav tako naj ne bi ukinil svobode gibanja brez dovoljenja nabornih centrov.

Novi zakon bo po navedbah ministrstva jasno opredelil dobo službe mobilizirancev, za zdaj pa ni določeno, kako dolgo bo trajala.

Ob tem naj bi zmanjšali starostno mejo za vpoklic s 27 na 25 let, omogočili ponovno preverjenje sposobnosti za vojaško službo nekaterim opravičenim iz druge in tretje kategorije (ranjenim), uvedli elektronski poziv ter sodno blokado računov in prepoved potovanja v tujino za tiste, ki bodo vpoklicani.

Obvezniki, ki so v tujini več kot 3 mesece, bi se morali pod grožnjo sankcij prijaviti nabornim uradom v roku enega meseca.

Toda težava ukrajinske vojske je vse bolj drugje - gre za pomanjkanje izšolanih častnikov, streliva in orožja...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek